Gündem

Yıldıray Oğur: Eski hayaletler geri geliyor, bunun için teğmenleri suçlayabilir miyiz?

04 Eylül 2024 08:28

Karar gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, Kara Harp Okulu'nda teğmenlerin mezuniyetinde "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarına vesayet atağı gibi bakmanın yanıltıcı olduğunu belirterek, "AK Parti iktidarı, Türkiye’yi demokratikleştirmek, sivilleştirmek, halkın yarısını ikinci sınıf vatandaşlıktan kuratıp eşit yurttaş yapmak yönünde çok radikal ve tarihi adımlar attı.

Ama bu adımların bir yıkımdan ibaret kaldı. Askeri vesayet yıkıldı ama yerine bir yeni askeri kültür inşa edilemedi. Askerleri ülkenin sahibi gibi yetiştiren okullar kapatıldı ama bu bilinci veren müfredat, tarih anlatısı değişmedi. Sadece askerler değil siviller içinde yıkılanın yerine yeni bir söylem, ideloji, kültür inşa edilemedi" diye yazdı.

Gençler arasında Türkçülük ve Atatürkçülük'ün yeniden güçlenmeye başladığını savunan Oğur, "Nihayet askeri okuldaki teğmenler de bu atmosfer içinde yaşıyorlar, onlar da son 10 yılda gördükleri bu dalganın etkisinde kaldılar. Muhtemelen yaptıklarının gayet doğal ve doğru olduğunu düşünüyorlar, bunun bu kadar tartışılmasına şaşırıyorlardır.

Yani ne yaptıysa iktidar kendisi yaptı. Yıktı ama yerine bir şey koyamadı. Koymayı denedi ama olmadı, başarısızlıkla sonuçlandı. Doğa da siyaset de boşluk kabul etmiyor. Eski hayaletler geri geliyor. Peki, şimdi bunun için teğmenleri suçlayabilir miyiz?" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...