Gündem

Yıldıray Oğur: Hamas Türkiye'de "laik-İslamcı" perspektifinde tartışılıyor; bu milli narsisizm, bizi içe kapatan kötü bir hastalık

05 Ağustos 2024 11:17

Karar yazarı Yıldıray Oğur, Hamas'ın Türkiye'de eylemleriyle değil, "laik-İslamcı" perspektifinde tartışıldığını öne sürerek, Türkiye'de dünyadaki tüm meselelerde aslında kendi meselelerini tartışmak isteyenlerin olduğunu kaydetti. Oğur, "Bu milli narsisizm, bizi dünyanın meselelerinden koparan, içe kapatan kötü bir hastalık" dedi. 

Yıldıray Oğur, "Filistin'de bile Türkiye'yi tartışmak" başlıklı yazısında, "Türkiye bir siyasi kara delik gibi dünyadaki bütün olayların hepsini içine çekiyor ve kendi tartışmalarına dönüştürüyor, Venezuela’da, Pakistan’da, Fransa’da ya da Filistin’de yaşanan bir olay bir anda Türkiye siyasetini parçası haline geliyor, Türkiye’deki siyasi tartışmalar bu olaylara yansıtılıyor ve herkes meşrebine göre saf tutup kutuplaşıyor" ifadelerini kullandı. 

"Bunun son örneği Filistin" diyen Oğur, Filistin konusunda Türkiye’de hemen hemen bir fikir birliği olduğunu ama söz konusu olan Hamas olduğunda bu birlikten bahsetmenin mümkün olmadığını belirtti. 

Haniye’nin öldürülmesinden sonra İstanbul’daki karma bir Filistin’e destek eyleminde Hamas lehine slogan atan grubu bastırmak isteyen solcu Filistin destekçilerinin, FHKC yani Marksist Filistin Halk Kurtuluş Cephesi lehine slogan atmaya başladığını hatırlatan Oğur, "Türkiye’deki bu gerilim uzun süredir Hamas ve FHKC arasında yok" tespitini paylaştı. 

Türkiye'deki Hamas karşıtlığının 7 Ekim eylemiyle ilgisinin olmadığını öne süren Oğur, tartışmanın "laik-İslamcı" perspektifinde yapıldığını söyleyerek, şunları yazdı:

"Mesele 80 yıllık bir yerinden yurdundan edilme meselesi. Mülteci halde bırakılmış, sahipsiz bir halk ve karşısında bütün Arap ülkelerini iki kere yenmiş ABD destekli bir güçlü devlet var.

Eğer meseleye bu perspektiften bakılmazsa ve Türkiye’deki laik-İslamcı tartışması oraya projekt edilirse mevzu asla anlaşılamaz.

Ama belki de Türkiye’de dünyanın her meselesinde sadece kendi meselelerini tartışmak istiyordur.

Bu milli narsisizm bizi dünyanın meselelerinden koparan, içe kapatan kötü bir hastalık."

Yazının tamamını okumak için tıklayın