Salgın sürecinde halka maske dağıtım süreci krize dönüşürken 377 milyon maskenin yabancı ülkelere satıldığı ortaya çıktı. 100 milyon maske ise Devlet Malzeme Ofisi tarafından stoklandı. CHP’li Yavuzyılmaz, “Bu maskeler acilen halka dağıtılmalıdır” dedi
Sayıştay Denetim Raporları’nın ele alındığı TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyonu’nda Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) görüşülmesi sırasında maske konusu gündeme geldi. Nisan ayında Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile maske ihraç edilenlere getirilen, “Sattığın kadarını bağışlama” zorunluluğu sonrasında DMO’nun depolarına 377 milyon maske girdiği, 100 milyon maskenin ise hâlâ depolarda bekletildiği bildirildi.
Önceki gün alınan kararın ardından Ankara, İstanbul ve Bursa’da da zorunlu maske uygulamasına geçildi ve maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu şehir sayısı 48’e yükseldi. Salgın hastalığın ilk haftalarında yasak olan ancak dağıtım işlemi gerçekleştirilemeyince onay verilen satışların ardından vatandaşlar 1 TL’ye maske almaya başladı. DMO Genel Müdürü Mücahit Özdemir ise stoklarının sağlam olduğunu söyledi.
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Ne acıdır ki vatandaşlarımız haftalarca maskesiz bırakılırken milyonlarca maske göz göre göre ihraç edildi. Aynı süreçte maske temin edemeyen ve virüs kapan vatandaşlarımızın bir kısmı hayatını kaybetti. Şimdi öğreniyoruz ki 100 milyon maske de depolarda tutuluyormuş” dedi.
"Maskeler acilen dağıtılmalı"
Bir tarafta Türkiye’de sağlık çalışanları dahil milyonlarca vatandaşım maske bulamadığını, diğer tarafta ise yüz milyonlarca maskenin yabancı ülkelere satıldığını söyleyen Yavuzyılmaz, “AKP, ‘Salgın küresel mücadele ulusal’ dediği halde vatandaşı maskesiz bıraktı. Vatandaş hem canının hem ekmeğinin derdindeyken DMO’nun acil olarak depolarında bekleyen 100 milyon maskeyi zorunlu maske uygulamasının olduğu şehirlerde yaşayan vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtmalıdır” diye konuştu.