Çevre

Yurttaş, Ekokırım Yasası’nın TBMM’de görüşülmesi için idari dava açtı

Ekokırım Yasası Yurttaş İnisiyatifi, Ekokırım Yasası'nın TBMM'de görüşülmesi için idari dava açıldığını duyurdu

13 Mayıs 2024 16:15

Ekokırım Yasası Yurttaş İnisiyatifi, yurttaşlar tarafından yazılan çevre haklarına odaklanan ve doğanın hakkını savunan Ekokırım Yasası‘nın Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) görüşülmesini istiyor. İnisiyatif, Ekokırım Yasası’nın TBMM’de görüşülmesi için idari dava açıldığını duyurdu.

İnisiyatif tarafından konuya ilişkin yapılan ve “Derinleşen ekolojik krizin sorumlusu şirketlerin ve devletlerin tüm yaşam alanlarına yönelik tahribatları devam ederken gezegene yönelik bu suçların engellenmesi çabasına Türkiye’den de destek veriyoruz” ifadelerinin kullanıldığı basın açıklamasının tamamı şöyle:

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı’na imzaları teslim eden dilekçede imzası bulunan yedi arkadaşımıza komisyon başkanlığınca iletilen karar yazısında; "Anayasa’nın 88.maddesine göre kanun teklif etmeye milletvekillerinin yetkili olduğundan, TBMM İçtüzüğünün 116/1. Maddesine göre  yeni bir kanunu veya bir kanun değişikliğini gerektiren dilekçelerin görüşülemeyeceğine" karar verildiği belirtilmiştir.

Ancak, TBMM İç Tüzüğünün "Dilekçelerin Başkanlık Divanınca İncelenmesi" başlıklı 116.maddesinin 3.fıkrası "Komisyon Başkanlık Divanı; görüşülemeyeceğini karara bağladığı dilekçelerden, kanun olarak düzenlenmelerinde toplumsal yarar gördüklerinin birer örneğini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ve bilgi için Cumhurbaşkanlığına gönderir" demektedir. Buradan anlaşıldığı üzere komisyon ilettiğimiz talepte toplumsal bir yarar görmediği için süreci sonlandırmış ve tarafımıza olumsuz geri dönüş yapmıştır.

İmzaları teslim etmemizin ardındaki süreci özetlemek gerekirse;

-Dilekçelerimizin içeriği olan Ekokırım Yasa Tasarısı Teklifi, komisyon tarafınca topluma yararlı olarak görülmemiş,

-Yurttaşın doğrudan yasama sürecine katılım talebi geri çevrilmiş,

-28.820 yurttaşın imzasını taşıyan teklifle ilgili TBMM'de hiç bir işlem yapılmamıştır.

Dilekçe komisyonunun TBMM İç Tüzüğü'nün 116/3 maddesine uygun olacak şekilde toplumsal yararı da açık olan bu teklifin meclis genel kurulunda görüşülmesi gerekmektedir. Bu nedenle yasama sürecine yönelik tüm idari süreçlerin devam ettirilmesini sağlamak adına;

Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifinin TBMM Başkanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmemesi işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali için yurttaşlar tarafından idari dava açtığımızı, imzacı tüm yurttaşların da davaya katılabileceklerini tüm kamuoyuna duyururuz."