Dünya

Yüzlerce İsrailli yerleşimci, İsrail askerlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya girdi

Görgü tanıkları, bölgenin abluka altına alındığını aktardı

13 Ağustos 2024 11:06

T24 Dış Haberler

Yüzlerce İsrailli yerleşimcinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya İsrail askerlerinin koruması altında girdi. Kudüs İslami Vakıflar Dairesi'nin iddiasına göre Mescid-i Aksa'ya girenler arasında İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de bulunuyor. 

Anadolu Ajansı'nın Filistin haber ajansı Wafa'dan aktardığına göre; yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girişi, aşırılık yanlısı Yahudi grupların, Yahudi tarihinde çeşitli felaketlerin meydana geldiği yıllık Yahudi oruç günü olan Tisha B'Av'ı anma çağrısına yanıt olarak gerçekleşti.

 

İsrail güçleri Kudüs'ün eski şehrine giden yolları kapattı, yüzlerce asker konuşlandırdı ve camiye girmeye çalışan Filistinlilere katı kısıtlamalar getirdi. Görgü tanıkları, bölgenin abluka altına alındığını aktardı.

Mescid-i Aksa İslam'ın en kutsal üçüncü mekânı olarak kabul ediliyor. Yahudiler, iki eski Yahudi tapınağının bulunduğu yer olduğuna inandıkları için bölgeyi Tapınak Tepesi olarak adlandırıyor. İsrail, 1967 Arap-İsrail Savaşı sırasında Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Doğu Kudüs'ü işgal etti. İsrail 1980 yılında, uluslararası toplum tarafından hiçbir zaman tanınmayan bir hamleyle şehrin tamamını ilhak etti.