Dünya

Zelenski: Trump Ukrayna'ya kötü bir anlaşma dayatırsa "kaybeden başkan" olma riskiyle karşı karşıya

elenski, Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde ne yapacağına dair "henüz bir stratejisi olmadığını" ve Britanya'nın eski başbakanı Boris Johnson'ın kendisi ile temasa geçtiğini söyledi

03 Haziran 2024 10:17

T24 Dış Haberler

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın Kasım ayındaki seçimleri kazanması ve Ukrayna'ya kötü bir barış anlaşması dayatması halinde "kaybeden başkan" olma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bunun ABD'nin küresel bir "oyuncu" olarak sonu anlamına geleceğini söyledi.

Kiev'de Guardian'a verdiği mülakatta Zelenski, Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde ne yapacağına dair "henüz bir stratejisi olmadığını" ve Britanya'nın eski başbakanı Boris Johnson'ın kendisi ile temasa geçtiğini söyledi.

Trump'ın Joe Biden'ı yenmesi halinde ABD'nin Ukrayna'ya verdiği askeri desteği kesmesi bekleniyor. Trump geçen yıl savaşı "24 saat içinde" bitirebileceğini söyleyerek övünmüştü.

Trump'ın yardımcıları daha önce Ukrayna'nın doğu bölgelerinin yanı sıra Kırım'ın da Rusya'ya verilmesini içeren olası bir planın taslağını çizmişlerdi. Ancak Zelenski, "Ukraynalıların bunu kabul etmeyeceğini" açıkça belirtti. Zelenski, Ukrayna'yı Avrupa ile entegrasyondan ve gelecekte NATO üyeliğinden vazgeçmeye zorlayacak bir Rus "ültimatomunu" da kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, yeniden seçilirse Trump'ın, "eğer gerçekten isterse, Ukrayna'yı ezici bir askeri yenilgiye uğratabileceğini" kabul etti. Zelenski'ye göre Trump, "desteği, silahları ve parayı" kesebilir ve hatta Kiev'in ortaklarıyla "anlaşmalar yaparak" hayati önem taşıyan silahların teslimatını durdurabilir.

Zelenski, Guardian'a verdiği demeçte "Ukrayna silahsız ve çıplak bir şekilde milyonlarca kişilik [Rus] ordusuyla savaşamaz" dedi.

Başkanlık karargâhında konuşan Zelenskiy bu senaryonun pek olası olmadığını düşündüğünü ancak bunun gerçekleşmesi halinde ABD'nin dünyadaki konumu ve kişisel olarak Trump için ciddi sonuçları olacağını söyledi. "Kaybeden bir başkan mı olmak istiyor? Neler olabileceğini anlıyor musunuz?" dedi. 

Zelenski sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bir kişi olarak onunla [Trump] ilgili değil, ABD'nin kurumlarıyla ilgili. Bu kurumlar çok zayıflayacak. ABD artık dünyanın lideri olmayacak. Evet, her şeyden önce iç ekonomide güçlü olacak çünkü şüphesiz güçlü bir ekonomisi var. Ancak uluslararası etki açısından sıfıra eşit olacak."