Dünya
BBC Türkçe

Zelenski, Ukrayna birliklerinin Rusya içinde ilerlediğini doğruladı

11 Ağustos 2024 14:35

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna ordusunun Rusya'nın batısında yer alan Kursk bölgesinde sınır ötesi bir saldırı yürüttüğünü ilk kez doğruladı.

Cumartesi gecesi video üzerinden yaptığı açıklamada Zelenski, Ukrayna'nın savaşı "saldırganın topraklarına" doğru ittiğini söyledi.

Rusya'nın ise dün gece başkent Kiev dahil Ukrayna'nın altı bölgesine füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlediği bildiriliyor.

Ukraynalı askerlerin Salı günü sürpriz bir şekilde Rusya'nın sınırlarının içine girerek gerçekleştirdiği saldırısı altı gündür sürüyor ve ordunun Rusya'nın 10 kilometre derininde ilerlediği düşünülüyor.

Ukrayna Şubat 2022’de başlayan Rus işgalinden bu yana ilk defa Rusya'nın bu kadar içerisine girebildi.

Zelenski açıklamasında Ukrayna'nın "savaşçılarına" teşekkür etti ve Rusya'daki operasyon hakkında ülkenin en üst düzey askeri komutanı Oleksandr Syrskyi ile görüştüğünü söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, "Ukrayna gerçekten de adaleti sağlayabileceğini ve saldırgan üzerinde gerekli baskıyı uygulayabileceğini kanıtlıyor" diye ekledi.

Rusya şu ana kadar Ukrayna'nın ilerleyişini durdurmakta zorlandı. 76 binden fazla kişi Kursk bölgesinden tahliye edildi ve sınırdaki Kursk, Belgorod ve Bryansk bölgelerinde terörle mücadele rejimi uygulanıyor.

Çatışmaların Cumartesi gecesi de devam ettiği aktarılırken Kursk Valisi Aleksei Smirnov Pazar günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın "hain" saldırısında yaralananlar olduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada Ukraynalı askerlerin püskürtülmesi için mücadelenin sürdüğünü belirtti, 24 saat içinde 280 Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak bu sayı teyit edilemedi.

Nükleer santrale yaklaştı

Kursk’taki çatışmaların nükleer santrale yaklaşması dolayısıyla Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), iki tarafa da nükleer bir kazanın yaşanmaması için dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Kursk’taki bazı kişiler tahliye edilerek trenlerle Moskova’ya gönderildi. AFP’ye konuşan bir görgü tanığı, “Korkunç, bombalıyorlar” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk’a ağır silahlarla donatılmış daha fazla askerin konuşlandırıldığını açıkladı.

Diğer yandan Ukrayna ordusu, Cuma günü Rusya’da bulunan bir askeri depoyu hedef aldığını, yüzlerce kanatlı bombanın yok edildiğini açıkladı.

Ukrayna’nın saldırıları üzerine Rusya, Ukrayna’daki Kostyantynivka kasabasındaki bir alışveriş merkezini hedef aldı.

Ukraynalı yetkililere göre saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı.

Evler, dükkanlar ve onlarca araba zarar gördü.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir