Ekonomi

Zirai donun faturası ağır oldu: Fiyatlar artacak, ihracat düşecek

15 Nisan 2025 10:30

Güncelleme: 15 Nisan 2025 11:09

Zirai don Türkiye genelinde üreticiyi vurdu; kayısıdan fındığa birçok üründe rekolte kaybı yaşandı. Uzmanlar, iç piyasada fiyatların artacağını, ihracatta ise gelir kaybı yaşanacağını belirtiyor. Üreticiler afet bölgesi ilanı ve acil destek talep ediyor.

Türkiye genelinde etkili olan şiddetli zirai don, üreticiyi ağır zarara uğrattı. Şubat ayından sonra Nisan ayının ortasında 36 ilde etkili olan don; Malatya, Elazığ, Manisa, Uşak, Trakya ve Karadeniz'in pek çok bölgesinde meyve ve sebze üretimini ciddi oranda etkiledi. Kayısı, fındık, üzüm ve narenciye başta olmak üzere birçok üründe yüzde 100’e varan zarar yaşandı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası: Tarımdan tasarruf edilmez

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, başta kayısı, fındık, elma ve şeker pancarı olmak üzere çeşitli ürünlerde ciddi zarar oluştuğunu belirterek, “Don nedeniyle meyve ve sebze arzında düşüş yaşanacak, bu da iç piyasada fiyat artışına yol açacak. Aynı zamanda ihracat gelirlerinde de azalma olacak” dedi.

Suiçmez, don felaketinin yaşandığı bölgelerin vakit kaybedilmeden afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. BirGün'de yer alan habere göre, TARSİM’e kayıtlı olmayan çiftçilerin zararlarının da devlet tarafından karşılanması çağrısında bulunan Suiçmez, “Afetin kemeri sıkılmaz. Tarımdan tasarruf edilmez” ifadesini kullandı. Ayrıca çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve üretim için destek paketleri açıklanması gerektiğini vurguladı.

Don olayından Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimi büyük ölçüde zarar gördü. CHP Ordu Milletvekilleri Mustafa Adıgüzel ve Seyit Torun, Ordu’daki fındık bahçelerinde yaptıkları incelemelerde yüzde 100’e varan zararın söz konusu olduğunu aktardı. Torun, tahmini kaybın 300 milyon doları bulabileceğini belirtti.


Arabanızı park ederken iki kere düşüneceksiniz