DİĞER
"Yeni bir hikâye arayan dünya ekonomisi içinde Rifkin’in öncüsü olduğu yol, en azından şimdilik diğer alternatiflerine kıyasla ayakları yere daha sağlam basan bir çizgi oluşturdu. Bu, temiz enerjiye dayalı yeni bir sanayi dönüşümü hayaliydi."
“Yeşil Yeni Düzen, yaygın benzetmeye başvuracak olursak 'büyümenin motorunu değiştirmeyi' hedefliyor. Daha temelden bir eleştiri ise, küçülme yazınından geliyor: Küçülmeyi savunan yazarlar, yeşil bir motorla bile olsa büyümenin yine büyüme olacağını ve zaten ekonominin asıl sorununun büyüme bağımlılığı olduğunu belirtiyorlar."
"Belki de Dünyanın Sonundayım sonuna kadar gerilimi ve belirsizliği sürdüren, iktidar mücadelesi içinde çaresizliği resmeden bir roman. Aile iktidarının aynı zamanda ailesizlik olduğunu gösteren, gerçekçi ve hazin bir anlatı."
“Hickel büyümenin dünyaya verdiği zararı rakamlarla ve grafiklerle gösteriyor. Artık kaçacak yer kalmadı. Kapitalosen basit bir matematik formülüyle tıkanmış durumda. Sermayenin daha fazla ve daha fazla büyümesi için ihtiyaç duyduğu kaynaklar artık yok.”
"Kaya, ilk başta birinde Fransa’daki deneyimini, diğerinde Fransa siyasal hayatını anlatacağı iki ayrı kitap yazmayı düşünmüş. İyi ki vazgeçmiş ve bunun yerine Fransız istisnasının hem ülke yönetimi hem de sokak siyaseti boyutlarını bir arada işleyen, elimizdeki çift başlıklı kitap çıkmış ortaya. Üstelik Türkiye’nin tanınmış simalarına dair anekdotlarla da kitap iyice renklenmiş."
"Neden bu olay unutulmazdır? Belki bunun nedeni, söz konusu cinayetin 'iyi' olduğu fikri ile 'kötü' olduğu fikrinin kusursuz bir dengede olmasıdır. Bir tarafta Romalı ünlü hatip Cicero, Brutus’un yaptığını gösterişli kelimelerle överken, diğer tarafta Rönesans döneminin İtalyan şairi Dante, Brutus’u fiilinden ötürü cehennemde resmeder."
"Mesele Teslim Olmamakta, Türkiye’nin 50 yılını olayları, kişileri ve toplumsal kesimleriyle anlamak ve tanımak için bir rehber gibi okunabilir. Öte yandan 'ilkeli gazetecilik nasıl yapılmalı' sorusuna etraflı bir yanıt olarak da görülebilir."
"Behrooz Ghamari’nin Tahran’ın Evin Hapishanesi’nde geçirdiği yılları anlattığı Tahran 1979 - Ekber’i Hatırlamak adlı kitabı, hem Şah zamanında hem de İslam cumhuriyeti döneminde toplum üzerindeki siyasi baskının odağında yer alan bu meşum kurumun içinde neler olduğuna dair sınırlı bilgimizi zenginleştiriyor. İran’ın bütün renklerini tanımak için eşsiz bir fırsat."
Sürrealizme feminizmi getiren Leonora Carrington'ın metinlerinden Lewis Caroll ile André Breton'a ve sürrealizmin en temel sorusuna bir yolculuk: "Kimim ben?"
"Kendini 'filozofik yazar' olarak tanımlayan Pirandello sonuçta felsefeci olmasa da hem metinlerinde hem de tiyatro oyunlarında o zamana kadar denenmemiş bir şekilde metinlerin sınırlarını aşar. Romanları ve oyunları 'ben'in kim olduğunun, kimin kim olduğunun, neyin oyun neyin gerçek olduğunun muğlaklaştığı çok şaşırtıcı ve eğlenceli biçimlere bürünür."
"Küçülme önerisinin krizin başından beri ortaya atılan çözümlerden farkı, insana, çevreye, yaşama, çalışmaya, paraya, üretime, değişime, zenginliğe, katılıma ve mutluluğa dair yeni ve bütüncül bir bakış açısı sunmasıdır. Bu özelliğiyle küçülme, günümüz krizinin labirentinden yukarı uzanan merdivene dönüşme potansiyeli taşıyor."
"Sepúlveda’nın ölümüyle Şili’nin 68’ine ve 73 darbesine dair çok önemli bir tanıklığı yitirmiş olduk. Bununla birlikte Sepúlveda edebiyatının sadece bu travmatik süreçle sınırlı kalmadığını, çevre aktivizminden yerli halkların kırımına, maceradan çocuk edebiyatına geniş bir yelpazeyi kapsadığını söylemeliyiz."
Daha Fazla
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık