Gerçek Gridir

Ali Koç ve Fenerbahçe: Bir nimet-külfet ilişkisi

Gerçek Gridir'de Tayfun Atay, Seden Mestan'a yorumladı

27 Şubat 2020 16:05

Fenerbahçe'nin Koç’u, Korona'nın virüsü, Erdoğan'ın 'gaste'si...

Gerçek Gridir'de Seden Mestan sordu, Tayfun Atay yorumladı. 

"Fenerbahçe, Ali Koç için bir külfettir"

Atay, Fenerbahçe Spor Kulübü ve Başkan Ali Koç'un ilişkisi çerçevesinde, Koç'un Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin ardından tribüne inmesini yorumladı. 

Ali Koç'un Fenerbahçe ile ilişkisinin önceki başkanlardan farklı olduğunun altını çizen Atay, "Önceki başkanlar için Fenerbahçe bir nimettir, Fenerbahçe için Ali Koç bir nimettir ama Ali Koç için Fenerbahçe bir külfettir" dedi. 

"Kapitalizmin bir rasyonalitesi, taraftarlığın ise irrasyonalitesi vardır" diyen Atay, "Türkiye'nin en büyük kapitalist kurumunun parçası olan Ali Koç'un o kapitalist rasyonaliteyi böylesi bir taraftarlık irrasyonalitesine kurban ettiğini görüyoruz. Bunun zararları olacaktır" yorumunu yaptı.

Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinin futbol endüstrisinin kaçılmaz bir sonucu olduğunu ifade eden Atay, Koç'un medyanın aradığı bir figür olduğunu, ve reyting getirdiğini söyledi. 

Atay, sözlerine şöyle devam etti:

"Böyle bir süreçte Ali Koç'un bu işe girmesi sonuçlar yarattı. Rekabetçi, yarışmacı, çatışma dinamiğin söz konusu olduğu ortamda Ali Koç'un sorunsuz bir şekilde Fenerbahçe'nin başında olmasının seyir değeri yok.  

'Derbi kavgasız olsun' demek futbol endüstrisinin iki yüzlülüğüdür. Medya açısından hem taraftarın kavgası ekmektir hem de Fenerbahçe'nin öne çıkan figürü Koç'un hırçın bir tabiatla çatışmacı bir dinamiği var etmesi önemli bir ekmektir." 

Koronavirüs: İnsanın doğaya yaptıklarının bedeli

Seden Mestan'ın Çin'de ortaya çıkan ve onlarca ülkeye yayılan yeni tip Koronavirüs'ün Türkiye'nin komşu ülkelerine de yayıldığını hatırlatması üzerine Atay, durumu tüketim kapitalizmi bağlamında ele aldı.

Turizm endüstrisinin 'Herkes uçsun' mottosunu eleştiren Atay, "Kalkınma, büyüme, kâr demeye devam edeceksek yeryüzünü Korona'ya bırakır, silinir gideriz" dedi. 

Koronavirüs'ün, doğa sınırının parçalanmasıyla başlayan bir sorun olduğunu ifade eden Atay, "İnsan doğaya yaptıklarının bedelini ödüyor; yaratılmışların en şer olanı insanın, dünyaya getirdiği bir tablo bu" yorumunu yaptı. 

"FOX, gazetecilik yaptı"

Atay, FOX TV muhabirinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Birkaç tane şehit var" sözleriyle ilgili sorusunu ve Azerbaycan ziyareti sonrası uçakta bir gazetecinin Osman Kavala'nın tahliyesini 'skandal' olarak nitelendirerek sorduğu soruyu yorumladı. 

FOX TV'nin doğru gazetecilik yaptığını belirten Atay, "Cumhurbaşkanı için doğru gazetecilik uçakta yapılan gazeteciliktir. Bu Erdoğan gazeteciliği. Hangisi bir liderin yararınadır? FOX TV’nin sorusu Erdoğan'a iyilik, uçaktaki soru erdoğana kötülüktür" dedi.