Haberler

Antalya'da öldürülen çevreciler Büyüknohutçu ve Ulvi anıldı: “Sanık cezaevinde ölü bulundu, mermer şirketine yönelik mektup aydınlatılmadı”

09 Mayıs 2024 16:02

T24 Video

Antalya’nın Finike İlçesi Kızılcık Yaylası’nda, taş ve mermer ocaklarına karşı mücadele veren Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’nun öldürülmesiyle ilgili sis perdesinin aralanmasını isteyen dostları, “Gizli bir el adeta delilleri karatmaya çalıştı” dedi.sd

Çevre mücadelesi veren ve 2017 yılında öldürülen Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu, Antalya Andızlı Mezarlığı'nda mezarları başında anıldı.

Antalya'da öldürülen çevreciler Büyüknohutçu ve Ulvi anıldı: “Sanık cezaevinde ölü bulundu, mermer şirketine yönelik mektup aydınlatılmadı”

Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’nun Dostları grubu, öldürülen arkadaşlarıyla ilgili yaptıkları açıklamada cinayetin bütün yönleriyle aydınlatılmadığına dikkati çekerek, sürece ilişkin bilgi verdi.

Avukat Tuncay Koç, yargı adına utandığını ifade ederek dosyanın Anayasa Mahkemesi’nde beklediğini söyledi.

Dava dosyasının üzerinin örtülmek istendiğini belirten çevreci çiftin arkadaşları “Baştan beri adeta ‘gizli bir el’ delilleri karartmaya çalışmıştır. Bütün bu gelişmeler sonucunda aile davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımak zorunda kaldı ve AYM süreci halen devam etmektedir. Bizler, Aysin ve Ali Ulvi’nin dostları olarak bu davanın peşini bırakmayacağız. Davada, en küçük bir sır perdesinin dahi ortadan kaldırılıp, gerçeklerin tüm yönleriyle açığa çıkması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Adalet talebimizi tüm sağır kulaklara haykıracağız” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu

9 Mayıs 2017'de Antalya'nın Finike ilçesine bağlı Kızılcık Yaylasında yaşayan ve oradaki mermer ve taş ocaklarına karşı çıkan Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu evlerinde ölü bulundu.

Olayla ilgili Ali Yamuç tutuklandı. Yamuç, Ulvi ve Büyüknohutçu’yu para için öldürdüğünü iddia etti.

Ali Yamuç’un eşi Fatma Yamuç’un üzerinde, bir mermer şirketi sahibine hitaben yazılan “10 gün içerisinde param gelmezse görüşürüz. İpleriniz cebinizde haberiniz olsun” ifadelerinin kullanıldığı bir mektup bulundu.

Mektubu ve cinayet delillerini sakladığı gerekçesiyle Fatma Yamuç da cinayete iştirak suçlamasıyla tutuklandı.

Daha sonra, Ali Yamuç, can güvenliği gerekçesiyle Elmalı Cezaevi’nden, Alanya L Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. 20 Eylül 2017’de ise Ali Yamuç cezaevinde ölü bulundu.
Alanya Savcılığı’nın hazırladığı raporda Ali Yamuç’un kaldığı koğuşun banyosunun penceresine eşofman lastiğiyle kendini astığı belirtildi.

Yamuç’un ölümündeki şüphe aydınlatılamadı. Kayıtlara ‘intihar’ olarak geçti.

Ali Yamuç, öldüğü için hakkındaki dava düşerken, 17 Kasım 2017’den itibaren Fatma Yamuç cinayete yardım etme içerikli iddianameyle yargılanmaya başladı.

Fatma Yamuç, yargılandığı Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde cinayete yardım etmek suçundan beraat etti. Mahkeme, dosyanın durumuna göre, olası azmettiriciler hakkında ve Fatma Yamuç da delilleri kararttığı için suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Bunun ardından Büyüknohutçu Ailesi, mahkeme kararına dayanarak soruşturmanın derinleştirilmesi için Finike Cumhuriyet Savcılığı’na ihbarda bulundu. Ancak Finike Cumhuriyet Savcılığı, eski görüşlerini tekrarlayarak, soruşturmayı derinleştirmeyip, yeni delil toplamayarak azmettiriciler yönünden “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.
Ailenin itirazı üzerine dosya, Elmalı Sulh Ceza Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme maalesef azmettiriciler hakkında hiçbir değerlendirme yapmadan bu kararı onadı ve itirazı reddetti. Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önceki suç duyurusu kararına rağmen azmettiriciler yönünden yeni soruşturma yapılmadı ve böylece dosya tamamen kapatılmış oldu.

Dosya şu an Anayasa Mahkemesi’nde…