Sayıların Dili

Bekir Ağırdır: İyi Parti tabanı ülkücü tanımına sıkıştırılamaz; Altılı Masa, Kürt meselesi gibi kritik konuları başkan adayına bırakıyor

Araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır, gündemdeki gelişmeleri Sayıların Dili'nde Murat Sabuncu'ya yorumladı

21 Temmuz 2022 15:58

Altılı Masa'nın, S400, NATO, HDP, Kürt sorunu ile ilgili somut bir şey söylemediğini hatırlatan araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır  "Benim anladığım Altılı Masa her bir güncelin içine dalmayarak ve uzlaşmazlıkları öne çıkaracak riskli süreçlerden kaçınarak daha çok ilkeler üzerinden yürümeye çalışıyor. Somut adımları ve Kürt meselesi gibi hararetli kritik konuları da başkan adayına bırakıyor" diye konuştu. 

Muhalefetin 'adaylık' tartışmalarını aşması ve yeni Türkiye vaadini anlatabilmesi gerektiğini ifade eden Ağırdır, seçime ilişkin yapılan ittifak ve oy hesapları için "Yeni bir Türkiye hedefleniyorsa en az yüzde 58 alınmalı, bu da HDP’siz veya Kürt seçmenin onay verdiği bir aday olmadan olmaz" dedi.

"İyi Parti tabanı ülkücü tanımına sıkıştırılamaz"

Demirtaş'ın açıklamalarına veya Kürt sorununa ilişkin İyi Parti lideri Meral Akşener'in temkinli davrandığını ifade eden Ağırdır, "İyi Parti tabanı ülkücü tanımına sıkıştırılamaz, değişimi hızlı yaşayan bir taban...Partiler ve liderler eğer Türkiye'nin kimliklere sıkışmış seçmenlerini ortak hayat ve hedef için dönüştüremiyorsa sorunumuz var. Sorunumuz var çünkü bu yeni hayatı bu şekilde kuramayız." ifadelerini kullandı. 

Demirtaş'ın mesajları

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Silahları bırakın" çağrısı ve "Çanakkale Şehitliğini ziyaret etmek isterim" açıklamalarını yorumlayan Ağırdır, "Demirtaş’ın mektupları çok önemli, söylemler bir açılım içeriyor" dedi.  Ağırdır, "Demirtaş, HDP'ye 'Türkiyelileşmek' konusunda tavır alın' diyor" diye konuştu. 

Demirtaş'ın son dönemde yaptığı açıklamaları değerlendiren Ağırdır, silah bırakma çağrısı, HDP'ye verilen mesajlar, seçime ilişkin yaptığı 'aday değil, ilkeler' vurgusunun önemli olduğunu belirterek "Selahattin Beyin söylediği bir şey daha var. Aslında Türklere diyor ki “biz sizin duygularınızı anlayalım, terör, güvenlik arayışı konularını anlayalım ama bir yandan da siz de şunu anlayın ki Kürtler olmadan yeni Türkiye'yi kuramazsınız. Altılı Masa'ya yönelik siyasi söylemi bunu ifade ediyor. Bütün bunları yaparken sadece Altılı Masa değil bütün STK ve toplumsal muhalefete de sesleniyor. Siyaseti dar alana sıkıştırma ve sadece 6 liderin taahhül dünyasına sıkıştırmak yerine daha geniş bir çerçevede bütün bu hikayeyi tartışmak gerekir diye düşünüyorum. Demirtaş'ın açıklamalarını böyle okuyorum"

Altılı Masa HDP'ye nasıl yaklaşıyor?

HDP'nin ortak aday ısrarı sonuç verir mi?

Muhalefetin seçim stratejisi, toplumsal beklentiler...

Araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır, Sayıların Dili'nde Murat Sabuncu'ya yorumladı.

 

TIKLAYIN | Demirtaş Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtladı: PKK’nin Türkiye’ye karşı silahlarını tümden susturmasını, bırakmasını isterim