Haberler

CHP’li Tanrıkulu: Türkiye belki fiilen bölünmedi ama duyguda bölünmüş; acıda ortaklık yok!

25 Haziran 2024 19:51

T24 Video

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bugün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Diyarbakır ve Mardin’de meydana gelen yangın felaketiyle ilgili “Yirmi birinci yüzyıldayız. Uzaya uydu göndermekle övünüyorsunuz ama daha henüz köylere elektrik götüremiyorsunuz. Maalesef. Böyle bir rezalet olmaz” dedi.

“Bunun siyasi sorumluluğu aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisindedir.”

Tanrıkulu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Yirmi birinci yüzyıldayız. Uzaya uydu göndermekle övünüyorsunuz ama daha henüz köylere elektrik götüremiyorsunuz. Maalesef. Yani böyle bir rezalet olmaz. Elektrik hizmeti bir kamu hizmetidir. Vazgeçilmez bir kamu hizmetidir. Ama bu kamu hizmetinin yerine getirilmesini maalesef özelleştirdiniz. Ve kendinize yakın şirketlere verdiniz, o şirketler üzerinde bir siyasi koruma sağladınız. Denetim yapmadınız ve insanların yaşamıyla ağır bir biçimde oynadınız. Bunun siyasi sorumluluğu aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisindedir. Elektrik hizmetleri özelleştirilemezdi dağıtımı, ama maalesef yaptınız.”

“Soruşturma derhal tamamlanmalıdır”

“Bu olayın nedeni etkin, şeffaf bir soruşturmayla, açık bir soruşturmayla derhal sonuçlandırılmalıdır! Olayın sorumlusunun, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ön raporuyla DEDAŞ'ın olduğu ve elektrik hatlarından meydana geldiği saptanmıştır. Dolayısıyla bununla ilgili olarak etkin bir soruşturma derhal tamamlanmalıdır.”

“Türkiye belki fiilen bölünmedi ama…”

“Müdahalenin geç yapıldığı konusunda ciddi tepkiler vardır, ciddi itirazlar vardır. Bu kamu hizmetinin yerine getirilmesi noktasında bir aksaklık varsa bunun saptanması lazım. Zira yurttaşlarımız çok açık bir biçimde yangını meydana geldiği coğrafyanın Diyarbakır ve Mardin olması nedeniyle ve yaşamlarının yitirenlerinin de Kürt olması nedeniyle bu müdahalenin geç yapıldığı görüşü vardır. Eğer bu böyle değilse, bunun böyle olmadığını yine açık şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşın. Türkiye belki fiilen bölünmedi ama bu yangın bir kez daha gösterdi ki, duyguda bölünmüş, acıda ortaklık yok!

“Cayır cayır yanın denildi”

“Açın sosyal medya hesaplarına bakın. Hangi Cumhuriyet başsavcısı derhal bir soruşma başlattı? Açık hesaplarla cayır cayır yanın denildi, cayır cayır, Kebap olun yiyeceğiz dediler. Bir tek soruşturma yapılmadı, bir tek, bir tek! Bir insan gözaltına alınmadı. O yüzden söylüyorum: Bakın duyguda bölünmüşlük çok önemlidir. Duyguda bölünmüşlük! Eğer böyle bir olayda, on beş kişinin öldüğü olayda, acıda ortaklık, taziyede ortaklık yaratamıyorsak bütün Türkiye coğrafyasında bakın durum çok vahimdir!

Bu duyguda bölünmüşlüğü gidermek yine bu Parlamentonun görevidir. Ne olur bir komisyon kursak?Buradan 15 Milletvekili gitsek her siyasi partiden, acılarına ortak olsak, bir sorumlu varsa ortadan çıkaracağız desek ne olur? Dünyanın sonu mudur? İşimiz gücümüz bu değil mi? Bununla duyguda ortaklık yaratırız. Derler ki oradaki yurttaşlarımız, ‘Evet biz Kürt olduğumuz için değil, ama geldiler işte. Her Milletvekili geldi, her Partiden Milletvekili geldi.’ derler.”

“Afet Yasası ile ilgili Afet Bölgesi ilan edilmesi ile ilgili talepler var”

“Telafi mekanizmasının, derhal yargısal süreçler beklemeden, giderilmesi lazım, telafi mekanizmalarının; ortaya çıkan zararlar var. O zararlar derhal Devletin imkanlarıyla etkin bir biçimde, dürüst bir biçimde saptanmalı ve giderim yolları yargısal süreçler beklenmeden derhal yerine getirilmelidir! Bunun için fonlar var, Afet Yasası ile ilgili Afet Bölgesi ilan edilmesi ile ilgili talepler var, yerine getirilmelidir!”