Gerçek Gridir

'Libidosuyla düşünen adam': Can Yaman

05 Aralık 2019 13:21

'Libidosuyla düşünen adam': Can Yaman, popüler kültürün yüz akı: Gaye Su Akyol, 5 Aralık Dünya Toprak Günü: 'Betonistandan merhaba!'...

Gerçek Gridir'de Seden Mestan sordu, Tayfun Atay yorumladı.

Son dönemde cinsiyetçi söylemleriyle gündeme gelen oyuncu Can Yaman hakkında 'libidosuyla düşünen adam' ifadesini kullanan Atay, "Hayranı kendisine iltifat niteliğinde, ince bir soru soruyor. Ancak Can Yaman, libidoya kafayı taktığı için 'Arka odaya geçelim' diyor. Bu çocukları 'Göster oğlum amcana' diyerek hayata hazırladılar. 30 yaşına gelince de böyle devam ediyorlar. Can spontane bir şekilde bu cevabı verdi" diye konuştu. 

Can Yaman'ın cevabının ergin olmadığını belirten Atay, "Erkek egemen dünyanın erkeğe faturası, ömür boyu 'erkek ergen' olmaktır. Can Yaman, bunun 'tatlı' bir örneğidir" dedi.   

Türkiye'yi 'betonistan' diyerek niteleyen Tayfun Atay, "Dindar muhafazakâr iktidarın inşaat sektörü üzerinden kalkınmanın ötesine geçmeyen siyasi anlayışınını sonucu olan çevre katliamı korkunç boyutta. Ancak kendileri bunu 'Yollar, köprüler yaptık' sözleriyle övünerek tekrarlıyor. Bunun maliyeti toprağın, doğanın yok oluşudur" şeklinde konuştu. 

İnsanlığın ilk aşkı taş-alet yapımının, dolayısıyla 'kültür'ün başlangıcını oluşturan 'taş', üçüncü aşkı ise Endüstri Devrimi'nden sonraki 'makine' aşkıdır. Yaptığımız her şeyin bedeli toprağa dönüyor. Yeryüzünün her tarafını, ticari amaçlarımız uğruna tükettiğimiz bir dönemdeyiz" ifadelerini kullandı. 

5 Aralık Dünya Toprak Günü'nün temasının 'Toprak erozyonunu durdur, geleceğimizi kurtar' olduğunu hatırlatan Atay,  "Bizim dinbaz iktidar ise toprak erozyonuna teşvik ediyor. Ülke beton ormanına, beton denizine dönüştü" dedi. 

Atay, 'ELLE Style Awards 2019'da aldığı “Yılın Müzik Yıldızı” ödülünü 'varlığı birer başkaldırı olan ve kendini kadın olarak tanımlayan herkese' ithaf eden Gaye Su Akyol'u 'popüler kültürün yüz akı' olarak tanımladı. 

Akyol'un, 'Can Yaman'ın karşı kutbu' olduğunu söyleyen Atay, "Bir tarafta erkek iktidarının kurbanı bir dili duyuyoruz, öbür tarafta erkek iktidarının binlerce yıldır mağduru olmuş kadınlığın isyanını duyuyoruz. Ayrıca Akyol, bu isyanı, farklı cinsel kimliklelere, tüm ötekiliklere sahip çıkan, bizleştiren bir anlayışla dile getiriyor" diye konuştu.