18 Ocak 2025

Dolce Vita müzede

Paris’in en önemli müzelerinden biri olan Grand Palais, İtalyan markası Dolce&Gabanna’yı ağırlıyor. Uzun bir restorasyon sürecinden sonra tekrar kapılarını halka açan görkemli sarayda sergilenen 200 kostüm ve 300 aksesuar, İtalyan estetik anlayışının ve modaya olan hakimiyetinin gücünü yansıtıyor

Leonardo da Vinci’den Scala di Milano Operası’na, ünlü yönetmen Luchino Visconti’den Sicilya’nın eşsiz kültür kodlarına, İtalya’nın gelmiş geçmiş değerlerinden esinlenerek tasarlanan retrospektif sergi, kanımca bir moda gösterisinden çok, barok bir sanat gösterisi niteliği taşıyor.

Fransız moda tarihçisi Florense Müller’in küratörlüğünü üstlendiği sergi “Du Coeur a la Main” (Kalpten Ele) adını taşırken, bir zamanlar Fransa ve İngiltere’nin tekstil üreticisi olan İtalya’nın lüks endüstrisinde ulaştığı konumu özetliyor.

Özel olarak kurulan atölyelerde tamamen el işçiliği ile hazırlanan kostümlerin haute couture (yüksek terzilik) kodları ile tasarlanmış olması, Dolce &Gabanna’nın lüks bir hazır giyim markası olma statüsünü aşarak daha prestijli bir konuma sahip olma arzusunun bir göstergesi şüphesiz.

Grand Palais Müzesinin 1200 metre karelik sergi alanında muhteşem bir senaryo ile düzenlenen sergi akışında, İtalyanlara özgü Dolce Vita” olgusunun izleri yaşatılıyor.

Siyah bir kadife gece elbisesine dahil edilmiş altın rengi metal işlemeler Bellini’nin Norma trajedisini, tamamen el işçiliği ile tasarlanmış bir diğer mavi kostüm ise La Travita’yı yaşatıyor.

Melek figürü heykelcikleri şekli verilmiş kumaş parçaları ile işlenmiş muhteşem gelinlik, kanımca serginin moda bir sanat dalıdır tezini savunanları haklı kılacak cinsten bir sanat eseri.

Markanın kurucularından Domenico Dolce’nin doğum yeri olan Sicilya’nın sergide ön plana çıkartılmış olması ise şaşırtıcı değil şüphesiz. Adanın zengin tarihi geçmişi ve renkli kültürü moda tasarımcıları için bulunmaz bir ilham kaynağı olarak kabul ediliyor.

Sicilya seramiği ve dantel dokuma tekniğinden esinlenerek tasarlanmış elbise ve aksesuarların, Haute Couture (Yüksek Terzilik) düzeyinde olduğunu söylemek abartı olmaz.

Venedik’le özdeşlemiş olan murano camlarını 1888 yılından günümüze kadar üreten Orsoni, bölgenin geleneksel teknikle üretim yapan son atölyesi olarak değer taşıyor. Serginin en önemli parçalarından biri de şüphesiz bu atölyeden çıkmış mini cam mozaiklerle işlenerek tasarlanmış bir diğer gece elbisesi.

Markanın kurucu tasarımcıları Domenico Dolce ve Stefano Gabanna hazır giyim koleksiyonlarına paralel olarak, 2012 yılından bu yana yılda bir kez gerçekleştirdikleri görkemli defile konseptleri ile ilgi çekiyorlar. Basına kapalı olarak gerçekleştirlen ve sadece 750 kişiden oluşan seçkin bir davetli portföyüne sunulan özel tasarımlar tek parça üretilmiş olarak astronomik rakamlara satılıyor.

Nisan 2024’te Milano’da bulunan Palazzo Realedi Sarayı’nda düzenlenen retrospektif sergide görücüye çıkan bu özel koleksiyonlar gün yüzüne çıkartıldıktan sonra ikinci durak olarak Paris seçilmişti.

10 Ocak-30 Mart tarihleri arasında Paris’e gelecek olan okuyucularıma Grand Palais’yi ziyaret etmelerini tavsiye ederim.

Mutlu hafta sonları…

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Melania’nın fendi Donald’ı yendi

Amerika Birleşik Devletleri’nin 47. başkanı seçilen Donald Trump görkemli bir yemin töreninden sonra ikinci kez Beyaz Saray’ın yolunu tuttu. First Lady Melania Trump ise daha önce yarattığı polemiklerin bir devamı olarak bu kez törende giydiği aşırı ciddi kıyafeti ve yüzünün yarısını kapatan şapkası ile gündeme oturdu. Dünyaya meydan okuyan Donald Trump’ın sadece eşinden korktuğu söylentileri ise basının gündemine geldi

Havada “maksimalizm” kokusu mu var?

Birkaç sezondan beri “sessiz lüks”, “ladylike” gibi terimler verilmiş olarak moda trendlerinde hükmünü sürdüren neo-minimalizm akımının sonu mu geliyor? Tarihte minimalizm anlayışına tepki hareketi olarak doğmuş olan maksimalizm tekrar gündemde. Başta, 2011 yılından beri Balmain markasını yöneten Fransız Tasarımcı Olivier Rousteing olmak üzere, genç nesil stilistler minimalizm olgusunun kodlarının yaratıcılığı frenlediğini gerekçe göstererek baş kaldırıyor

Murakami imzalı Louis Vuitton çantalar 2025 yılını renklendirecek

Moda ve sanat ilişkisinin en başarılı örneklerinden biri olan Louis Vuitton ve Takashi Murakami iş birliği, 20 yıl sonra tekrar vitrinlerde. 2003 yılında gerçekleştirilen ikonik birliktelikten doğan çanta koleksiyonunda, markanın amblematik monogamı, Japon sanatçının dokunuşu ile renklenmiş, logomania çılgınlığının doğmasına neden olmuştu

"
"