Modanın bir sanat dalı olup olmadığı tartışması 1930’lu yıllardan beri tartışılıyor. Japonizm akımının öncülerinden olan Yohji Yamamoto, modanın giysi üreten ve ticari kaygılara dayanan bir sektör olduğunu ancak bazı giysilerin sanat eserine dönüşme olasılığının var olduğunu söylemişti bir sohbetimizde.
Geçtiğimiz yüzyıl başlarında Paris’te doğan Haute Couture (Yüksek Terzilik) olgusu, o dönemdeki yaşam felsefesi doğrultusunda ünlenen modacılarla sanatçıları bir araya getirmişti.
Sürrealizm akımının moda dalındaki temsilcisi olarak kabul edilen Elsa Schiaparelli’nin Salvador Dali ile başlattığı eğlenceli iş birliği, zamanla mutasyona uğrayarak ticari beklentileri karşılayan büyük ölçekli iş birlikteliklerinin doğmasına neden olmuştu.
Elsa Schiaparelli ve Salvador Dali
Ayakkabı-Şapka, Elsa Schiaparelli ve Salvador Dali iş birliğiyle
Schiaparelli’nin açtığı sanat-moda diyaloğu, Coco Chanel, Christian Dior gibi modacıları da etkilemişti. 70’li yıllara gelindiğinde ise moda tarihinin en saygın isimlerinden biri olarak kabul edilecek olan Yves Saint Laurent’ın çağdaş ressamlara olan ilgisinden doğan koleksiyonlarını unutmak imkânsız şüphesiz.
Saint Laurent, neoplastisizm tarzının yaratıcısı olarak bilinen Hollandalı ressam Piet Mondrian’ın eserlerinden esinlenerek 1965 yılında tasarladığı hazır giyim koleksiyonu ile büyük bir ilgi görmüş, ABD’de satış patlaması yaşamıştı.
Mondrian elbiseleri Yves St Laurent (1966)
Ancak, 2003 yılında Louis Vuitton markasının kreatif direktörü olan Amerikalı tasarımcı Marc Jacobs’un dönemin en popüler sanatçılarından Takashi Murakami ile başlattığı iş birliği, o güne dek gelmiş geçmiş en başarılı ticari sonuçlara ulaşarak rekor kırmıştı.
Murakami, lüks dünyasının tanınmış ikonik monogamına uyguladığı 33 renk nüansı ile tamamen yenileyerek 40 yıllık kahverengi çantaları güncelleştirmişti.
Louis Vuitton 2003 ilkbahar/yaz defilesi
Lüks dünyasının 2024 yılının son üç çeyreğinde yaşamaya başladığı ciro kaybına ilaç olur mu bilinmez ancak Louis Vuitton, yirmi yıllık bir aradan sonra Murakami imzalı aksesuar koleksiyonunu tekrar satışa sunma kararı aldı.
Fotoğraf: Louis Vuitton
LWMH grubunun lokomotif markası Vuitton, 2025 yılında yeniden gündeme geleceğinden kuşku duymadığı Murakami koleksiyonu için ilginç bir tanıtım kampanyası hazırlattı.
Markanın yüzü olan ABD’li oyuncu ve şarkıcı Zendaya’nın başrolde olduğu video ve resim çalışmaları ise Hollandalı sanatçılar İnez ve Vinoodh imzasını taşıyor.
Fotoğraf: Louis Vuitton
1962 yılında Tokyo’da dünyaya gelen Takashi Murakami, heykeltıraş, ressam, enstalasyon sanatçısı, sinema yönetmeni gibi birçok disiplininde söz sahibi olmuş olan çağdaş bir sanatçı olarak tanınıyor. Japon manga kültüründen yola çıkarak ünlenen Murakami bazı sanat eleştirmenleri tarafından, Andhy Warhol’un selefi olarak gösterilmişti.
Fotoğraf: Louis Vuitton
Dünyanın en önemli müzayede şirketlerinden biri olan Christie’s, 2006 yılında Murakami’yi dünyanın en pahalı altı sanatçısı listesinde göstermiş, Time dergisi ise 2008 yılının en etkili 100 kişisinden birisi olarak lanse etmişti.
2025 yılınız kutlu olsun…
Alex Akimoğlu kimdir?
Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.
Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.
London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.
Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.
2020 yılından beri T24'te yazıyor.
|