14 Aralık 2024

Notre Dame Katedrali’nin yeniden açılış töreninde şıklık yarışı

Notre Dame Katedrali'nin ihtişamlı açılış töreninde Fransa’nın First Lady’si ve açılış töreninin ev sahibesi Brigitte Macron ile açılışın en beğenilen kadın figürü olduğunu not ettiğim eski First Lady Carla Bruni Sarkozy, Dior imzalı kıyafetleri ile “Parisli şık kadın” algısına vurgu yapmış oldular

Çıkan bir yangın sonucunda tahrip olan ve beş yıllık restorasyon süreci geçiren Notre Dame Katedrali, ihtişamlı bir törenle kapılarını tekrar halka açtı. Paris’in önemli yapıtlarından biri olan katedralin açılış törenine ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin geçirmekte olduğu siyasal krize bir virgül koyarak moral depolamış oldu.

Notre Dame Katedrali

Avrupa Kraliyet Aileleri mensupları ve bazı devlet başkanlarının hazır bulunduğu açılışta, ikinci kez seçilerek ABD’nin 47. başkanı olarak 20 Ocak’ta göreve gelecek olan Donald Trump da katıldı. Trump’un simgesi haline gelen kırmızı kravatının bu kez, Katolik mezhebi kültüründe kutsal ışığı temsil eden altın renginde olduğu gözlendi.

Donald Trump

İngiltere’yi temsilen törene katılan Galler Prensi William, bir süredir dünya basınını ikiye bölen sakallı görüntüsü ile ilgi çekti. Halkla İlişkiler Ajansı Reboot, gerçekleştirdikleri bir araştırma sonucunda Prens’in “Dünyanın en seksi kel erkeği” seçildiğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (solda), Galler Prensi William (ortada) ve Brigitte Macron (sağda)

Açılışa katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin spor giyim tarzında bir tık çıtayı yükseltmiş olduğu gözlenirken, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz dünyanın en zengin adamı Elon Musk ve Monaco Prensi II. Albert mütevazi görüntüleri ile ilgi çeken kişilikler arasında idi.

Volodimir Zelenski (solda), Emmanuel Macron (ortada) ve Donald Trump (sağda)
Elon Musk

Fransa, bu tarz etkinliklerde, güçlü kültür birikimi ve estetik anlayışını kullanarak sonuç elde etmeyi bilen bir ülke olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu. Yıllık 14-15 milyon ziyaretçi sayısı ile Avrupa’nın en çok ziyaret edilen tarihi anıtı olan Notre Dame Katedrali’nin beş yıllık bir aradan sonra tekrar halka açılması küresel bir gösteriye dönüşmüş oldu. Modanın başkenti olarak bilinen Paris, bu kez prestijli markalarını taşıyan davetlileri ile dünya basınına göz kırpmış oldu.

Emmanuel Macron (sağda) ve eşi Brigitte Macron (solda), Jill Biden (ortada) ve kızı Ashley Biden (ortada)

Fransa’nın First Lady’si ve açılış töreninin ev sahibesi Brigitte Macron ile açılışın en beğenilen kadın figürü olduğunu not ettiğim eski First Lady Carla Bruni Sarkozy, Dior imzalı kıyafetleri ile “Parisli şık kadın” algısına vurgu yapmış oldular.

Carla BruniSarkozy (sağda)

Bruni, özel arşivinde bulunan John Galliano imzalı Dior marka açık gri renkteki mantosu ile hâlâ top modelliğinden herhangi bir şey kaybetmemiş olduğunu gözler önüne serdi.

Canlandırdığı Frida Kahlo rolü ile belleklerimize yerleşmiş olan film yıldızı Salma Hayek’in, koyu yeşil renkteki tayyörü ve şıklığını tamamlayan üç sıra inci kolyesi ile Ladylike akımına uyum sağlamış olduğu gözlendi.

Salma Hayek (sağda)

Burjuva kadın imajının Z kuşağının ilgi odağına girmesi ile doğan Ladylike akımı 2024/2025 kış sezonunda hükmünü sürdürüyor.

Notre Dame Katedrali’nin açılış töreninde sahne alan Güney Afrikalı soprano Pretty Yende’nin çiçek motif işlemeli muhteşem tuvaleti yine Dior tasarımı idi.

Beş yıllık onarım sürecinden sonra kapılarını tekrar halka açan Notre Dame Katedrali’nin dini kostümlerini hazırlama görevi ise Fransız tasarımcı Jean Charles de Castelbajak’a verilmişti.

1980’li yıllarda Paris’te doğan ve Jean Paul Gaultier, Claude Montana, Thierry Mugler gibi tasarımcıların başı çektiği “Genç Tasarımcılar” grubundan olan Castelbajak canlı renk kullanımındaki ustalığı ile marka kimliğini oluşturmuştu.

Tasarımcı, açılış töreninde gerçekleştirilen ayine katılan Başpiskopos, papaz ve diğer görevliler için tasarladığı kostümlerle ilgi çekti.

Kırmızı, mavi, yeşil ve altın sarısı renk paletini detay olarak Castelbajak, katedralin vitray çalışmalarından esinlenmiş olduğunu dile getirse de beğeni aldığı kadar sosyal medyada eleştirilere de maruz kaldı. Dini kostümlerde kullanılan motiflerin Google veya Microsoft logolarına benzediğini dile getirenler kadar dışavurumculuk ve kübizm dönemlerinin önemli figürlerinden olan Piet Mondiran’ın eserlerinden esinlenilmiş olduğu da yazıldı.

Açılış töreninin sürprizi ise Louis Vuitton erkek koleksiyonun artistik direktörlük koltuğunda oturan, mülti-sanatçı Pharelle Williams “Happy” şarkısını seslendirmesi ile oldu.

Mutlu hafta sonları…

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Melania’nın fendi Donald’ı yendi

Amerika Birleşik Devletleri’nin 47. başkanı seçilen Donald Trump görkemli bir yemin töreninden sonra ikinci kez Beyaz Saray’ın yolunu tuttu. First Lady Melania Trump ise daha önce yarattığı polemiklerin bir devamı olarak bu kez törende giydiği aşırı ciddi kıyafeti ve yüzünün yarısını kapatan şapkası ile gündeme oturdu. Dünyaya meydan okuyan Donald Trump’ın sadece eşinden korktuğu söylentileri ise basının gündemine geldi

Dolce Vita müzede

Paris’in en önemli müzelerinden biri olan Grand Palais, İtalyan markası Dolce&Gabanna’yı ağırlıyor. Uzun bir restorasyon sürecinden sonra tekrar kapılarını halka açan görkemli sarayda sergilenen 200 kostüm ve 300 aksesuar, İtalyan estetik anlayışının ve modaya olan hakimiyetinin gücünü yansıtıyor

Havada “maksimalizm” kokusu mu var?

Birkaç sezondan beri “sessiz lüks”, “ladylike” gibi terimler verilmiş olarak moda trendlerinde hükmünü sürdüren neo-minimalizm akımının sonu mu geliyor? Tarihte minimalizm anlayışına tepki hareketi olarak doğmuş olan maksimalizm tekrar gündemde. Başta, 2011 yılından beri Balmain markasını yöneten Fransız Tasarımcı Olivier Rousteing olmak üzere, genç nesil stilistler minimalizm olgusunun kodlarının yaratıcılığı frenlediğini gerekçe göstererek baş kaldırıyor

"
"