10 Temmuz 2024

F-35 ve F-15’e ait 250 GB veri sızıntısı Telegram’da yayınlandı

Çinli bilgi güvenliği uzmanları, F-35 savaş uçağı ve hassas ABD silahlarına ilişkin teknik bilgiler içerdiği iddia edilen ve yakın zamanda sızdırıldığı anlaşılan belgelerin gerçek göründüğünü raporladı

Kendisini Rus pilotu olarak tanıtan ve Fighterbomber takma kullanıcı adıyla Ivan Ivanov ismini kullanan bir kullanıcı, Telegram mesajlaşma servisi üzerinden, F35 ve F-15'lere dair ve indirilebilir veriler yayınladı. (Linkini verdik ama dosyaları indirirken dikkatli olmak lazım, bunlar virüslü olabilir.)

Fighterbomber 500 binden fazla abonesi olan kanallarında bir kısım belgeleri 2 Temmuz'da sızdırdı ama daha büyük kısmı ertesi gün gerisini de yayınladı. Fighterbomber bir Amerikan şirketinden 250 gigabayt ABD askeri verisi aldığını söyledi.

Çinli bilgi güvenliği uzmanları, F-35 savaş uçağı ve hassas ABD silahlarına ilişkin teknik bilgiler içerdiği iddia edilen ve yakın zamanda sızdırıldığı anlaşılan belgelerin gerçek göründüğünü raporladı.

Sızdırılan dosyalar arasında F-35 uçağına ait kullanım kılavuzları, F-15 ve modifikasyonları ile silah sistemleri, Switchblade insansız hava aracı ve hassas güdümlü füzelere ilişkin belgeler bulunuyor. Çinli havacılık blog yazarı Makayev, video kanalında sızıntıların üç kategoriye ayrıldığını belirtti. İlk tür, F-15SA için uçuş kılavuzu, bakım kılavuzları ve uçak mürettebatı silah teslimat kılavuzlarını içeriyor, bu sürüm on yıldan fazla bir süre önce Suudi Arabistan'a satılmıştı.

İkinci grupta F-15SA'da kullanılan F110 motoruna ait motor bakım kılavuzu, üçüncü grupta ise hassas güdümlü füzelerin kullanım kılavuzları yer alıyor.

F-35 belgelerinin bazıları kısmen sansürlenmişti, bu da bunların zaten gizliliğinin kaldırılmış olabileceğini gösteriyor olabilir.

Makayev en kapsamlı belgenin, 2018'de son kez revize edilen Boeing'in 800 sayfalık uçuş kılavuzu olduğunu belirterek, bu kılavuzda uçağın çeşitli sistemleri, uçuşa hazırlık, acil durum operasyonları ve operasyonel sınırlamaların olduğuna dikkat çekerek, bu metinlerin Çin'in askeri havacılık sektörüne fayda sağlayabilecek öngörüler sunmaktan ziyade bakım personelini hedefleyen metinler olduğunu düşünüyor.

Rus pilotun 250 GB veriye sahip olduğu iddiası göz öne alındığında, diğer yorumcular uçağın zayıflıklarını ortaya çıkarabilecek olanlar da dahil olmak üzere daha fazla bakım kılavuzu ve silah tasarımının yayınlanabileceğine inanıyorlar.

Çinli askeri bilim insanları, geçen yıl ABD jetlerini karşılaştırarak, hala dünyanın en güçlü hayalet uçağı olarak kabul edilen eski F-22'e nazaran, F-35'in Güney Çin Denizi ve Tayvan Boğazı'nda daha büyük bir tehdit oluşturduğunu açıklamışlardı.

F-35 sızıntısı ilk defa olmuyor

Çinli uzmanların "gerçek gibi gözüküyor" yorumlarına karşın, bunların gerçekten veri sızıntısı olup olmadığı ya da daha önce yayınlanmış ya da gizliliği kaldırılmış bilgiler olup olmadığı henüz belli değil. Ama belgelerin büyük ilgi uyandırdığı bildiriliyor.

Ancak F-35 ve diğer Amerikan savaş uçakları ile ilgili sızıntı haberleri birçok kere ortaya çıktı. Örneğin 2023 ocak ayında bir oyun forumunda ABD askeri uçaklarına ilişkin bazı belgeler sızmıştı. 2015'de Snowden Çinlilerin F-35'i hacklediğine dair belgeler yayınlamıştı. 2013’te başka bir olay raporlanmıştı.

ABD'den ya da ABD Hava Kuvvetlerinden belgelerin 'sızdırılması' ile ilgili bir açıklama, aradan geçen 1 haftaya rağmen henüz gelmedi. Sızıntı gerçek ise, ticari sırların ve düşmanlarına karşı zayıflıklarının ortaya çıkması nedeniyle ABD'nin ve F-35 sahibi müttefiklerinin savaş kabiliyetlerine zarar verebilir, Çin ve Rusya'ya avantaj sağlayabilir.

Füsun Nebil kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Instagram açıldı ama verdiği söz nedir?

"Boyutlarını önceden farkedemedikleri Instagram engellemesi konusunda işin içinden nasıl çıkacaklarına bakarlarken, herhalde apar topar açmak zorunda kaldılar"

VPN nasıl bir güvenlik sorununa yol açıyor?

VPN kullanımının patlamasıyla birlikte, PornHub aramaları da patlamış. Beş yıllık tabloya bakılırsa, PornHub 2020’de bir zirve yapmış. İkinci zirvesini ise Instagram/Roblox engellemesi ile yaşıyor. Bravo AKP, bravo…

AKP'nin yeni vukuatı: Bu sefer Roblox'u kapattılar

Instagram'ı engellemekle bir hayli tepki toplayan iktidarın beş gün içinde benzer düzeyde popüler ikinci engelleme kararı, kendileri için bile fazla. Nasıl yapacaklarsa, açmak için uğraştıkları, orta yol bulmaya çalıştıkları bilgileri ulaşıyor. Instagram'ı engellerken üzerinden geçen ticareti düşünemeyen ve fark edemeyen hükümet epeyce sıkışmış durumda. Şu anda kendi fanatik kitlesi bile isyan ediyor

"
"