02 Kasım 2024

Linus Torvalds: Yapay zekânın yüzde 90’ı pazarlama, yüzde 10’u gerçek

Torvalds, teknoloji çalışanlarına, moda akımı gibi görünen sektör trendlerinden etkilenmekten kaçınmaları ve bunun yerine gerçekten sonuç verebilecek anlamlı yeniliklere odaklanmaları tavsiyesinde bulunuyor

Linus Torvalds

2022’de ChatGPT’nin ortaya çıkmasıyla başlayan “yapay zekâ çılgınlığı” tüm hızı ile sürerken, bu konudaki tartışmalar çok çeşitli. Bir hafta kadar önce teknolojinin Hype'ları ve yapay zekâ kışları'nı yazmıştık. Yapay zekâ etrafında örülen hayal dünyası ve abartılar uçuşurken, neler yapabildiği ya da yapabileceği konusunda muhtelif görüşler var. 

Bilişimin önde gelen birkaç dahi çocuğundan birisi olarak bilinen, Linux çekirdeğinin yaratıcısı ve baş geliştiricisi Linus Torvalds da Açık Kaynak Zirvesi’nde yapay zekâ (YZ) konusundaki görüşlerini anlattı. Finlandiya asıllı Amerikalı bir bilgisayar mühendisi olan Torvalds, 1991 yılında, henüz 21 yaşındayken, Linux çekirdeğinin kodlarını yazmaya başlamış ve açık kaynak camiasının yaratılmasına neden olmuştu.  Asperger sendromuna sahip olan Linus zaman zaman herkese ters düşen çıkışları ile bilinir.

Teknolojiyle ilgili her şey hakkında son derece bilgili ancak sivri görüşleriyle ünlü Torvalds, yapay zekânın bugün geldiği durumu, "yüzde 90 pazarlama ve yüzde 10 gerçeklik" olarak özetliyor. Torvalds, bu ayın başlarında Viyana'da düzenlenen Açık Kaynak Zirvesi'nde konuştu. Arkasından yapılan röportajda ise, Torvalds, yapay zekâdaki potansiyeli gördüğünü ancak endüstrinin abartısının çok fazla olduğunu belirtti.

Torvalds, şöyle özetledi:

"Yapay zekânın gerçekten ilginç olduğunu ve dünyayı değiştireceğini düşünüyorum. Ve aynı zamanda, abartı döngüsünden o kadar nefret ediyorum ki oraya gitmek istemiyorum. Bu yüzden şu anda yapay zekâya yaklaşımım, onu temelde görmezden gelmek, çünkü bence yapay zekâ etrafındaki tüm teknoloji endüstrisi çok kötü bir konumda. Finansın tolere edemeyeceği kadar çok yapay zekâ saçmalığı var gibi görünüyor ve şu anda yapay zekanın "yüzde 90'ı pazarlama ve yüzde 10'u gerçek."

Ama Torvalds, değişimin de yolda olduğunu düşünüyor.

"Beş yıl içinde, her şey değişecek ve o noktada gerçek iş yükleri için her gün hangi yapay zekânın kullanıldığını göreceğiz."

Şimdilik Torvalds, ChatGPT gibi bazı araçların belirli kullanım durumlarında yararlı olduğunu kabul ettiğini söyledi, ancak yapay zekânın daha geniş uygulamalarının hâlâ sınırlı kaldığını yineledi. Torvalds'ın açıklamaları, Baidu CEO'sunun yakın zamanda yaptığı, yapay zekâ balonunun yakında patlayabileceğini ve kalan bölümden yalnızca küçük bir şirket yüzdesinin yararlanabileceğini öngören açıklamalarının ardından geldi.

Torvalds, teknoloji çalışanlarına, moda akımı gibi görünen sektör trendlerinden etkilenmekten kaçınmaları ve bunun yerine gerçekten sonuç verebilecek anlamlı yeniliklere odaklanmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Füsun Nebil kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi (2021-2025) ne kadar uygulandı?

"Yapay zekâ"nın sadece propaganda olmaması, gerçekten etkili olması için Türkiye'nin cafcaflı duyurulardan çok uygulamaya öncelik vermesi gerekiyor. Strateji, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin sadece bir propaganda aracı olmaz ise Türkiye'nin teknolojik ve ekonomik geleceğine anlamlı bir şekilde katkıda bulunabilir

Neden bazı sitelere erişimde sıkıntı oldu?

Çeşitli hizmetler veren Cloudflare'i ülkemizde en çok "dDOS temizleme hizmetleri" ile biliyoruz. Trendyol'undan, Yemeksepetine, çeşitli gazetelerden, eksisozluğe, arabam.com'a kadar pek çok sayıda Türk web sitesi tarafından da kullanılıyor. Detayları Dağhan Uzgur'a sorduk

Trendyol "buybox" soruşturmasında, Rekabet Kurumu’na taahhüt metni sundu

İddiaya göre e-ticaret platformları, müşteriye gösterilecek satıcı konusuna daha doğrusu satıcılar arasında fiyatlara müdahale edebiliyor ve böylece son kullanıcının alım şartlarını etkiliyor

"
"