06 Temmuz 2024

Kör kayıkçının bile gördüğü cinayeti aklama davası ve kapatılan Açık Radyo

Gelinen nokta gösteriyor ki bu dava Gülsuyu çetesindeki isimlerin cezalandırılması ile bitirilmeye aday. Onlar da ellerindeki kritik bilgilerle cezaevinde çok fazla kalmayacaklarını düşünüyordur muhtemel… Ve cezaevinde rahat edeceklerini…

Anayasaya ve kanunlara göre her birimiz yasalar ve mahkemeler önünde eşitiz değil mi?

Öyle olmadığımızı biliyoruz, elbette bunun üzerinden bir akıl yürütmeye gerek yok.

Ama en azından bu önermeye yaklaşabilmek, biraz olsun öyle hissedebilmek iyi olurdu. Bunun için çaba göstermeye değer.

Bu çabaya nereden başlayacağımızı görmek de mühim. Olanı biteni çıplaklaştırmak, yapılanı ifşa edebilmek.

İnsan değişir mi?

Eski ve yeni Türkiye arasında sıkışıp kalmış insanların en fazla kafa yorması gereken soru bu?

Eski ve yeni Türkiye taraftarlarının sevmediği insanlar bunlar…

Onlara göre devleti yıkmak isteyen, ülkeyi bölmek isteyen insanlar.

Bölünmüş ve kendi düşüncesinden başkasını kabul etmeyen insanlar için ne büyük iddialar.

* * * 

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önceki gün yaptığı açıklamada, yine malumun ilanı anlamına gelen ancak önemli bir cümle sarf etti. En azından neyin nasıl yürüdüğünün herkes tarafından farkında olunması açısından mühim:

"Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın yerinde olsam, yarın ‘Ey millet, ülkede sıkıntılarımız var. Ben de şu kadar yıldan beri varım, çok doğru şeyler yaptım ama yanlış yaptıklarım da olmuştur. Size söz veriyorum, adaletten, hukuktan, yargıdan ne kadar şikâyetiniz varsa ben de sizin kadar şikayetçiyim. Bundan sonra bu kurumlardan şunu istiyorum. Sadece adalet tecelli etsin. Hiçbir talimata kulağınızı açmayın. Hiçbir işarete ne olur bakmayın. Önünüzdeki dosya ne ise ona göre karar verin' derim. Bunu dese yargı zaten buna hazır…"

* * * 

Arınç, konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum'un "milli yargı", "milli olmayan yargı" ayrımını da eleştirdi. Uçum, malum, sosyal medyadan sağa sola ayar vermeyi, istediği kararları çıkartan mahkemeleri "milli" saymayı seviyor. Sorsanız, memlekete sonsuz faydalı bir iş yapıyor.

İşte "milli yargı" statüsündeki mahkemelerden biri, geride bıraktığımız hafta eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi davasının ilk duruşmalarını gerçekleştirdi.

Hafta başından bu yana, her şeyden çabuk sıkılan halkımız bıkmıştır Sinan Ateş haberlerinden, o yüzden kısa keselim…

* * * 

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, yargılanan 22 tutuklu sanığın tamamı Sinan Ateş cinayetiyle ilgileri olmadığını söyledi. Azmettirici olduğunu söyleyen Doğukan Çep, tetikçi Eray Özyağcı dahil.

Azmettirici ve tetikçiye göre onların amacı sadece yaralamaktı. Bacağına sıkmışlardı. Ateş'i olsa olsa yanındakiler öldürmüş olabilirdi.

Küçük bir ayrıntıyı atlıyorlardı elbette. "Ne sıktığımızı biliyoruz" dedikleri silahtan çıkan kurşunlar Ateş'in ölümüne yol açmıştı.

Bu çeteyle bağlantıları açığa çıkan Ülkü Ocakları'na yakın sanıklar ise FETÖ ihtimaline işaret ediyordu. Bir küçük ayrıntıyı atlayarak.

Diyelim ki nasıl olduysa FETÖ operasyon yaptı. Ateş'e ateş eden, talimatı veren kim, FETÖ operasyonu söz konusuysa bu bağlantılar ortadan kalkıyor mu?

Komedi bununla bitmedi.

Ayşe Ateş, öldürülen Sinan Ateş'in eşi, çıktı ve açıkça öldürülen eşinin daha önce katilleri kendisine söylediğini aktardı. "Bunlar kiralık katil arıyorlar" dediğini…

İsim verdi.

MHP yöneticileri ile Ülkü Ocakları yöneticileri.

Dahası öldürülen eşinin dönemi dahil, insanların darp edilmesi eylemlerinin Ülkü Ocakları tarafından yapıldığını da anlattı. Tanıklıklarını aktardı.

Duruşmadaki itiraflar Ayşe Ateş'le sınırlı değildi.

Sanıklar, övünerek Hasan Ferit Gedik'le birlikte 10'a yakın insanı vurduklarını anlattılar. Bununla övünerek.

* * * 

Bunca itirafın olduğu bir duruşmadan sonra mahkemenin ara kararında ne vermesini beklersiniz.

Misal, MHP yöneticilerinin olayla bağlantısının araştırılması, bu konudaki kanıtların savcılıktan istenmesi ya da ayrıca bir suç duyurusunda bulunulması olabilir değil mi?

Tetikçinin eski MHP milletvekili Olcay Kılavuz'a ait bir evde yakalandığı ancak polislerin farklı tutanak düzenlediğine yönelik başka bir emniyet müdürünün beyanlarını esas alarak kovuşturmayı genişletebilir. Ya da sadece bu konuda başka bir suç duyurusunda bulunabilir. Mantık öyle söylüyor.

Ya da vurulan insanlarla ilgili soruşturma dosyalarının araştırılmasına ve sanıkların itiraflarının bu dosyalarda değerlendirilmesi için ilgili savcılıklara gönderilmesine karar verebilir. Adalet, bunu gerektirir.

Ya da sırayla darp edilen insanları kimin dövdüğü… Aslında o dönemde de fail biliniyordu ancak duruşmadaki itirafların değerlendirilmesi önemli değil mi?

* * * 

Mahkeme, bunlardan birini yapabilirdi… Aslında soruşturma aşamasında ortaya çıkan gerçekler, bir biçimde duruşmalarda dile getirildi. Bunun yanı sıra itiraflarda bulunuldu.

Ancak "milli yargının" ara kararları ortada.

  • 22 tutuklu sanıktan 10'u tahliye edildi. Tetikçiye para verdiği iddia edilen eski Ülkü Ocakları yöneticisi dahil.
  • Eski MHP milletvekiline ait evde yakalanan kişiyle ilgili olarak emniyet müdürünün tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi.
  • Her şeyi anımsayın, telefonunun şifresini "unutan" MHP'li avukat Serdar Öktem'in adına kayıtlı telefon hatlarının HTS kayıtlarının istenerek baz sinyallerinin teminini yönündeki talebi de reddetti.

* * * 

 

Mahkeme, bu kadar kritik bir davayı 19 Temmuz gibi yakın bir tarihe ertelerken, savcıdan da esas hakkındaki görüşünü hazırlamasını istedi. E zaten bütün araştırma talepleri reddedilirken beklemeye de mahal yok.

* * * 

Gelinen nokta gösteriyor ki bu dava Gülsuyu çetesindeki isimlerin cezalandırılması ile bitirilmeye aday.

Onlar da ellerindeki kritik bilgilerle cezaevinde çok fazla kalmayacaklarını düşünüyordur muhtemel… Ve cezaevinde rahat edeceklerini…

Darp edilen onlarca insan, vurulan onlarca insan, öldürülen eski bir ülkücü… Bütün bu eylemlerin faili belli, bütün bu eylemleri azmettirenler belli…

Ancak milli olmak bazen görmemeye gerektirir değil mi?

* * * 

Tüm bunlar olurken RTÜK, büyük bir öfkeyle, dünyadaki en barışçıl medya organlarından birinin, Açık Radyo'nun lisansını iptal etti.

Elbette kâğıt üzerindeki kuralların kararlılıkla uygulanması değil mesele.

RTÜK de milli olmalı.

Bir konuk "soykırım" demiş bir radyoda, cezasız kalmamalı…

Yetmez, Sinan Ateş cinayeti dahil bütün cinayetlerden, bütün çete suçlarından, bütün ihale yolsuzluklarından Açık Radyo yöneticileri sorumlu tutulmalı.

Programcısından, Açık Radyo'ya hayatını veren Ömer Madra'ya kadar kim varsa cezalandırılmalı.

Gülsuyu Çetesi gibi vatana ve millete yararlı insanları cezaevinde tutmamalı milli yargı.

Açık Radyo, kapatılmakla kurtulmamalı, gerekli cezayı daha ağır almalı.

Cezaevinden katilleri salıp, 1 Mayıs'ta sokağa çıkan gençleri oraya sokan bir düzenden fazlasını beklemenin de alemi yok.

Gökçer Tahincioğlu kimdir?

Gökçer Tahincioğlu, 1997'den 2018'e kadar Milliyet Gazetesi'nde yargı muhabirliği, Ankara Haber Müdürlüğü, köşe yazarlığı yaptı.

Haber, yazı ve fotoğraflarıyla Musa Anter, Metin Göktepe, Abdi İpekçi gibi isimlerin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü ödüllerine layık görüldü.

Bu Öğrencilere Bu İşi mi Öğrettiler?: Öğrenci Muhalefeti ve Baskılar (2013, Kemal Göktaş'la birlikte), Beyaz Toros: Faili Belli Devlet Cinayetleri (2013) ve Devlet Dersi: Çocuk Hak ve İhlallerinde Cezasızlık Öyküleri (2016), Çünkü Umurumuzda adlı mesleki kitaplara imza attı. Yaralı Hafıza ve Kayıp Adalet adlı derleme kitapların editörlüğünü üstlendi. 

İlk romanı Mühür, 2018'de yayımlandı. 2020'de yayımlanan ikinci romanı Kiraz Ağacı ile Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. Üçüncü romanı Sabahattin Ali'yi Ben Öldürdüm, Eylül 2023'te yayımlandı. 2018'den bu yana T24 Ankara Temsilcisi olarak çalışıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Bir şairi “ıslah” etmek: Şiirin, boğaza dayanan bıçaktan tehlikeli bulunduğu düzen

İşlemediği bir suçu kabul etmediği, üye olmadığını söylediği bir örgüte üye olmadığını kanıtlamak için türlü eylemlerde bulunması gerektiği için reddediliyor başvurusu. Çomak için Kasım ayında cezaevi kurulu yeni bir inceleme daha yapacak. Benzer bir rapor verilirse yine cezaevinde tutulacak. Cezaevi yönetimine göre “ıslah olana kadar…”

Emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı anlatıyor: Hükümet, sokağa ait bir grubun hep yanında olmasını istiyor

“Yeşil’i öldürdüler. En son Lübnan'a gönderiyorlar. Pasaport kayıtları falan var, ben tespit ettim hepsini. Geldikten sonra garajların oradaki MİT’e görüşmeye gidiyor. Ankara'da. Görüşmeye gittikten sonra bir daha çıkmıyor. Adamı susturdular. Ve ben Eymür'ün yüzde 99 haberi olduğu kanaatindeyim… Bana Cem Ersever geldi dedi ki, ‘HADEP açlık grevi yapıyor, ben buraya bomba koyacağım.’ Engel olduk”

"Katliamı araştırın, sorumluları bulun" kararı da uygulanmadı: Yargı kararlarına uymama dönemi ve linç

Anayasa Mahkemesi'nin kararı dramatik. Mahkeme, daha önce aynı konuda 2018 ve 2021 yıllarında verdiği üç ayrı kararı anımsattı. İdari yargının, bu talepleri geri çevirerek, tam yargı davası yolunu etkisiz kıldıklarını, yaşamı koruma yükümlüğüne yönelik ihlalin tespit edilmesi konusunda başvuruculara başarı şansı sunmadıklarını vurguladı. Başvurucuların yaşam hakkıyla bağlantılı olarak etkili başvuru haklarının ihlal edildiğini tespit etti ve yargılamanın yenilenmesine hükmetti

"
"