07 Nisan 2025

Gelir vergisi beyanında dikkat edilmesi gereken hususlar…

Beyanname verme genel olarak ürkütücü bi’ şeymiş gibi bilinir ama beyanname verildiği zaman bazı giderleri indirim konusu yapabilir hatta bazı durumlarda iade bile alınabilmektedir

2024 yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilme süresinin son günü 31 Mart 2025 günüydü. Ancak 31 Mart’a kadar verilmesi gereken beyannameler ile vergi ödemeleri 31 Mart’ın Bayram tatiline rastlaması nedeniyle 2 Nisan Çarşamba gününe uzamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Mart Çarşamba akşamı yaptığı konuşmada Ramazan Bayramının bitiş/son günü olan 1 Nisan Salı gününden sonra gelen 2 Nisan Çarşamba, 3 Nisan Perşembe ve 4 Nisan Cuma günlerini idari izin/tatil ilan etmiş ve böylece bayram tatili dokuz güne çıkmıştı.

Daha sonra da Gelir İdaresi Başkanlığı, yayımladığı sirküler (https://www.gib.gov.tr/node/183022 ) ile beyanname verme ve ödeme sürelerini  7 Nisan Pazartesi gününe kadar uzatmıştı.

Böylece 2024 yılında elde edilen gelirlere ilişkin beyanname verme süresi 7 Nisan Pazartesi gününe uzamış oldu.

2024 yılında ticari kazanç, kira, serbest meslek kazancı gibi gelir elde edenler elde ettikleri bu gelirlerini 7 Nisan Pazartesi günü vergi idaresine yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edip hesaplanan vergilerinin ilk taksitini de yine 7 Nisan günü ödemek zorundalar.

Beyan vermek zorunda olup da beyanname ile beyan etmeyenler için vergi idaresi öncelikle alması gereken vergiyi cebren alır ve ilaveten para cezası ile gecikme faizi de alır. Bu nedenle 2024 yılında gelir elde edip de beyan etmek zorunda iseniz mutlaka beyan ediniz. Aksi takdirde cezalı işlemle karşı karşıya kalırsınız. Amman dikkat…

Bu arada beyanname verme genel olarak ürkütücü bi’ şeymiş gibi bilinir ama beyanname verildiği zaman bazı giderleri indirim konusu yapabilir hatta bazı durumlarda iade bile alınabilmektedir.

Aşağıda bazı gelirlerle alakalı minik uyarılarda bulunacağım. Bu konularla alakalı son üç ay içinde soru ve cevaplarla detaylı yazılar yazmıştım. Aşağıda ilgili yerlerde bunların linklerini de bulabilirsiniz.

Konut kira gelirine ilişkin…

Gelir Vergisi Kanunu’na göre bir gerçek kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiraya verip gelir elde ederse bu gelir, halk arasında kira vergisi olarak bilinen gayrimenkul sermaye iradı olarak vergilendirilir. 2024 yılında sahip olduğunuz konutu kiraya verdiyseniz bunu 7 Nisan Pazartesi günü yıllık beyanname ile mutlaka vergi idaresine beyan etmeniz gerekmektedir.

Buna göre;

Elde ettiğiniz yıllık konut kira geliriniz 33 bin lirayı aşıyorsa beyan etmeniz gerekir; 33 bin lira ya da altında ise beyan etmenize gerek yoktur,

Konuta hisseli sahipseniz, hissenize isabet eden kirayı siz, diğer hisse sahibi de kendi hissesi oranında kirayı beyan edecek ve iki kez 33 bin lira istisnasını düşeceksiniz. Tüm kira gelirini sadece biriniz de beyan edebilirsiniz.

Kira tutarı 33 bin lira ya da altındaysa beyan vermeyeceksiniz ama bunu bir dilekçeyle vergi idaresine bildirmenizde fayda var.

Beyannameyi elektronik ortamda bu linkten verebilirsiniz.  Ancak bu uygulamadan sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratları ayrı veya birlikte elde edenler yararlanabilecektir. Kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iradın yanı sıra ticari, zirai veya serbest meslek kazancı elde edenler bu sistem üzerinden beyanname veremeyeceklerdir.

Konut kira gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin detaylı bilgi için bu yazıya bakabilirsiniz.

Ücretlere ilişkin…

Bir işverene bağlı olarak çalışan bir kişi 2024 yılı içinde stopaj yoluyla vergilendirilmiş 3 milyon lirayı geçmeyecek kadar ücret geliri almışsa bunu ayrıca kendisi beyan etmeyecek. Ancak bazı durumlarda ücret tek işverenden de alınmışsa bunu ayrıca çalışan da 7 Nisan günü yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmesi gerekmektedir.

Bu koşullar şöyledir;

Stopaj yoluyla vergilendirilmiş ve tek işverenden alınmış 3 milyon lirayı aşmayan ücret geliri beyan edilmeyecek ancak 3 milyon lirayı aşıyorsa çalışan da ayrıca beyan etmek zorundadır.

Birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birinci işverenden aldıkları ücret gelirleri de dâhil olmak üzere ücretleri toplamı, 3 milyon lirayı aşarsa ayrıca beyan edilmesi gerekmektedir.

Birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birden sonraki işverenden alınan ücretleri toplamı 230 bin lirayı aşarsa ayrıca beyan edilmesi gerekmektedir.

Yıl içinde iş değiştirenler ikinci işverenden alacağı ücret tutarı, 230 bin lirayı aşarsa ayrıca beyan edilmesi gerekmektedir.

Stopaj yani vergi kesintisi yapılmadan ücret alanlar her koşulda bu tutarı vergi dairesine beyan etmek zorundadırlar.

Ayrıca futbolcular da ücretli sayılacak ve yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar. Futbolcuların vergilendirilmesi için bu yazıya bakabilirsiniz.

Beyannameyi elektronik ortamda bu linkten verebilirsiniz.  

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin detaylı bilgi için bu yazıya bakabilirsiniz.

Değer artışı kazancına ilişkin…

2024 yılında arsanızı, arazinizi, iş yerinizi ve/veya konutunuzu satmış olabilirsiniz. Bu satış sonucunda Gelir Vergisi Kanunu mükerrer m.80 uyarınca değer artışı kazancı olarak gelir vergisi ödeyebilirsiniz. Buna göre gayrimenkul satışından dolayı gelir vergisine tabi iseniz, bunu 7 Nisan’a kadar beyan edip dolayısıyla vergisini de ödemeniz gerekmektedir.

Buna göre;

Değer artışı kazancı uyarınca gelir vergisi ödenmesi için aşağıdaki tüm koşulların birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar

- Gayrimenkul bir ya da birden fazla gerçek kişiye ait olacak

- Bu gayrimenkulün edinimi miras, bağış vs. gibi ivazsız bir yolla olmamış olacak

- Bu gayrimenkul satış gibi bir yolla iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde elden çıkarılacak

- Satış tutarı ile alış tutarı arasındaki fark ise 2024 yılı için 87 bin TL’den fazla olacak.

Bu şartlardan biri oluşmamış ise değer artışı kazancından söz edilmez ve dolayısıyla da gelir vergisi ödenmeyecektir.

Beyannameyi elektronik ortamda bu linkten verebilirsiniz.  

Değer artışı kazancının vergilendirilmesine ilişkin detaylı bilgi için bu yazıya bakabilirsiniz.

Eurobond kazancına ilişkin…

Eurobondlardan elde edilen gelir faiz ve alım/satım kazancı olmak üzere iki türlüdür. Faiz kazancı GVK m.75 uyarınca menkul sermaye iradı; alım/satım kazancı ise değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutulur. İki durumda da vergilendirme farklıdır.

Bu nedenle bazı koşullarda eurobond kazançları yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Beyannameyi elektronik ortamda bu linkten verebilirsiniz.  

Eurobond kazancının vergilendirilmesine ilişkin detaylı bilgi için bu yazıya bakabilirsiniz.

Murat Batı kimdir? 

Prof. Dr. Murat Batı, 14 Aralık 1974 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. Lisansını Ankara Gazi Üniversitesi'nden, yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi'nden, doktora derecesini "Türev Araçların Vergilendirilmesi" teziyle 2012 yılında İstanbul Üniversitesinden aldı.

Mali hukuk alanında 2016 yılında doçent, 2022 yılında profesör kadrosuna (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi) atandı. 

Çok sayıda üniversite, banka, belediye ve profesyonel şirkete, özellikle vergi hukuku alanında eğitimler verdi; hukuk ofisleri ile YMM ofislerine danışmanlık yaptı.

"Vergi Hukuku (Genel Hükümler)", "Muhasebe Hileleri ve Vergiden Kaçınmanın Türk Vergi Mevzuatındaki Yasallığı", "Türk Vergi Sistemi" kitapları yayımlandı; 60'tan fazla ulusal ve uluslararası akademik yayında makale ve kitap bölümü yazdı.

Kısa bir süre Cumhuriyet, Dünya ve BirGün gazetelerinde konuk yazarlık yaptı. Eylül 2020'den itibaren T24'te yazmaya başlayan Murat Batı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini halen sürdürmektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Deprem için kullanılacak paramız var mı?

Bir yıl için getirilen deprem vergisi bugün itibarıyla yaklaşık 26 yıldır sürekli olarak alınmaktadır. Mart 2025 itibariyle toplamda 145 milyar lira özel iletişim vergisi tahsil edilmiş. Yıllık ortalama dolar kuru ile hesaplanınca 2025 Mart dahil tahsil edilen tutar yaklaşık 40 milyar 165 milyon dolardır. Bu 40 milyar dolarla kaç konut yapılabilir ya da neler yapılabilir?

Özel üniversite akademisyenlerinin ücret sorununun çözümüne ilişkin…

Vakıf ve Devlet üniversitesi öğretim elemanları Yükseköğretim Personel Kanunu’na tabi olması nedeniyle bu Kanundaki istisnaları düzenleyen hükümlerin tüm öğretim elemanlarına uygulanması gerekmekte

Ocak-Mart dönemi bütçe verileri açıklandı…

ÖTV genel toplamı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 39 oranında artmış.

"
"