22 Nisan 2023

Creedence Clearwater Revival: 68 kuşağının gözde rock grubu

Dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsun müzik dinlemeye hâlâ devam eden her 68'linin arşivinde bir CCR albümü mutlaka vardı

Grup Üyeleri:

John Fogerty: vocal, guitar & keyboards
Tom Fogerty: guitars
Stuart "stu" cook: bass
Doug "Cosmo" Clifford: drums
Stüdyo albümleri: CCR (1968) Bayou country (1969) Green river (1969) Willy and the poor boys (1970) Cosmo's factory (1970) Pendulum (1970) Mardi grass (1972)

Creedence Clearwater Revival (CCR) tarihçesi

Vietnam savaşı denince akla ilk gelen isimlerin başında yer alan Creedence Clearwater Revival (CCR), Amerika'nın etkili rock gruplarının başında gelir. Grup üyelerinin yalnızca dört yıl birlikte olmalarına rağmen bir kült grup olarak etkileri günümüze kadar geldi. Birçok sanatçının bütün kariyerleri boyunca başardığından daha fazlasını başardılar.

Yedi stüdyo albümünün beşi Billboard İlk On'da yer aldı. Dokuz En İyi On hit single ile zirveye ulaştılar. Grup ayrıca efsanevi Woodstock festivalindeki performanslarıyla unutulmazlar arasına girdi.

CCR, "Proud Mary" ve "Born on the Bayou" gibi hâlâ dinlenen hitlerde popüler hale gelen swamp rock, country rock, southern rock ve blues'un benzersiz terkibiyle tanınır.

CCR'nin müziği bugün hâlâ varlığını devam ettiriyor. Radyo istasyonlarının platolarında düzenli olarak dönmeye devam ediyor ve düzenli olarak filmlere ve TV programlarına konu oluyor. 

Yalnızca ABD'de 30 milyondan fazla albüm satan CCR, 2016'da RIAA'dan ender verilen bir Elmas sertifikası aldı ve 1976 derleme albümleri Chronicle: The 20 Greatest Hits ile 10 milyon adet satışa ulaştı. Çalkantılı 1960'lar sonu ve 70'lerde, çok az Amerikan grubu CCR'ın ateşli etkileyici çıkışı, birleşik vizyonu ve tutarlı hit yapma yeteneğiyle boy ölçüşebildi. Grup lideri John Fogerty, Kuzey Kaliforniya'dan gelmesine rağmen canlı Güney imgelerini pop, blues, R&B ve country'yi birleştiren kendine özgü bir rock & roll füzyonuyla birleştirerek hayal gücünü Derin Güney'e dayandırdı.

Körfez Bölgesi'nin ezici bir çoğunlukla psychedelic müzik sahnesinde aykırı olarak görülen CCR'nin güçlü kökleri rock sunumu, mavi yakalı iş ahlakı ve karşılaştırmalı ayıklığı, akranlarını hızla geride bırakmalarına ve ülkedeki en üretken ve popüler gruplardan biri haline gelmelerine yardımcı oldu. Yalnızca 1969'da üç büyük albüm çıkardılar, Woodstock Festivalinde sürmanşet oldular ve "Proud Mary" ve "Fortunate Son" gibi ikonik şarkıları kültürel sözlüğe aldırdılar. İkincisi, Vietnam Savaşı'nın belirleyici protesto şarkılarından biri haline geldi ve onu yakından izleyenen "Run Through the Jungle" ve "Bad Moon Rising" izledi. savaş hakkında yazılmamış olsa da, yine de ülkenin ruhuna dokundu ve benzer bir yankı uyandırdı. Yaratıcı ve ticari başarıları 1970'lerde zirveye ulaştı.

Cosmo's Factory , "Up Around the Bend" ve "Lookin' Out My Back Door" gibi büyük hitlerle sağlam çıkışlarıyla liste başı oldular. Kısa sürede, CCR'nin yıldızı göz kamaştırıcı bir şekilde parladı.

1972'de iç çatışmalar ve çekişmeler dağılmalarına yol açsa da müzikleri Amerikan klasik rock'ının bir mihenk taşı haline geldi. 1976 antolojileri Chronicle: The 20 Greatest Hits, 21. yüzyıla kadar her yerde bulunan bir define olmaya devam ediyor.

Kuruluş, atılım ve bitiş

1959'da Kaliforniya, El Cerrito'daki Portola Ortaokuluna giderken, sınıf arkadaşları John Fogerty (vokaller, gitar), Stu Cook (bas) ve Doug Clifford (davul) Blue Velvets olarak birlikte çalmaya başladılar. Daha sonra John'un ağabeyi Tom Fogerty'nin (gitar, vokal) eklenmesiyle bir dörtlü haline geldiler ve yerel radyoda bağımsız single'lar yayınladılar.

Grup, kendi adını taşıyan ilk albümlerini Mayıs 1968'de yayınladı. CCR albümü Psychedelic dönemin birkaç "Sonik'' izini taşımasına rağmen, yürekten gelen ateşli sunumları, sıkı düzenlemeler ve CCR'nin ayırt edici özelliği haline gelecek olan Güneyli müzikal etkilerini tanıtmaya hizmet etti. 

Aynı zamanda Dale Hawkins'in 1957 tarihli rockabilly şarkısının genişleyen bir cover'ı olan ve o yılın Kasım ayında İlk 40'a giren "Suzie Q" ilk hitleri oldu . Albüm ayrıca John Fogerty'nin grubun solisti, baş söz yazarı, baş gitaristi, yapımcısı ve aranjörü olarak her şeyi kapsayan rolünü pekiştirdi. Başarının tadına varan CCR, birkaç ay sonra Bayou Country'nin piyasaya sürülmesiyle zirve dönemine girdi, bu çıkış yapan ikinci albümleriydi. 1969'da piyasaya sürülen üç LP'den ilki olan Bayou Country , pop listelerinde yedi numaraya ulaştı ve büyük ölçüde "Proud Mary" baş single'ı ve B yüzündeki "Born on the Bayou" sayesinde platin sertifikası aldı. Akılda kalıcı melodisi, Mississippi Nehri görüntüleri ve kaçış temalarıyla "Proud Mary" anında hit oldu ve CCR'nin en kalıcı şarkılarından biri haline geldi.

Yeni keşfedilen bir ivme dalgasını kullanan CCR, üçüncü albümleri Green River'ı çıkardı. Ağustos 1969'da, onlara ilk liste başı şansını verdi ve artan hitlerine iki Top Five single'ı daha ekledi: gösterişli "Bad Moon Rising" ve hoş tınılı "Green River". Ayrıca, albümü desteklemek için zahmetli bir turneye çıktılar ve o yaz Upstate New York'taki Woodstock Festivali'nin başrollerinden biri oldular. Fakat Fogerty, setlerinin canlı albüme dahil edilmeye değer olmadığını düşündü ve çıkarılmasını istedi. Bu olağanüstü yılı tamamlayan CCR, kasım ayında dördüncü albümleri Willy and the Poor Boys'u yayınladı. "Down on the Corner" onlara bir Top Five hit oldu.

Ama protest formundaki "Fortunate Son" adeta marş haline geldi ve Vietnam savaşı denilince ilk akla gelen ve bu yönüyle de 55 yıldır hep hatırlanan bir şarkı oldu. 

Grubun yönelimi ve Fantasy ile olan berbat sözleşmesi konusundaki hayal kırıklığı artarak sürdü ve iki aylık zorlu bir turnenin ardından CCR, o yılın Ekim ayında ayrıldıklarını bildirdi. Etkileyici beş yıllık bir süre boyunca, çalışmalarının zirvesinde performans sergilediler ve arkalarında tümü Fantasy Records'un mülkiyetine giren derin bir stüdyo albümleri ve hit şarkılar kataloğu bıraktılar.

Tom Fogerty, 1990'da orta derecede başarılı bir solo kariyer gerçekleştirerek hayata veda etti. Düzgün bir yeniden bir araya gelme hiç gerçekleşmedi, ancak CCR, birbirini izleyen arşiv yayınları ve derlemeler sayesinde çok kuşaklı bir hayran kitlesine sahip ikonik bir grup olarak müzik tarihinde yer aldı. 2019 yılında, onların Live at Woodstock seti nihayet festivalin 50. yıl dönümü şerefine gün ışığına çıktı ve şaşırtıcı derecede ilgi gördü.

Dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsun müzik dinlemeye hâlâ devam eden her 68'linin arşivinde bir CCR albümü mutlaka vardır. O büyülü yıllar ne zaman sohbet ya da tartışma konusu olsa Vietnam savaşı ve CCR ilk anılan isimler olur.

Artık seksenlerine yaklaşmakta olan 68 kuşağı onları hiç unutmuyor. Unutulmamayı hak ediyorlar çünkü.


Kaynakça

Rolling Stone

Mojo4 music

Farout magazine

Rock fans

Allmusic.com

creedence.revisited com

Yazarın Diğer Yazıları

Mehring Yayıncılık'tan bir kült eser: 1937-Stalin'in Terör Yılı

"1937- Stalin'in Terör Yılı'', birkaç kez okunmayı hak eden ve okuru da buna teşvik eden; detaylı, titiz, iyi savunulmuş, yıkıcı ve dopdolu bir kitap

Kızıldere mucizesi, TBMM'de DEV-GENÇ'in sesi olmak ve kesintisiz 58 yıllık bir mücadele: Ertuğrul Kürkçü

Sahip olduğu çeşitli meziyetlerinin yanısıra, düşünce ve ideallerine uygun tarzdaki mütevazı yaşamı ona derin bir saygınlık kazandırdı.

Cihan, biz seni Kızıldere'ye emanet diye verdik ve işte şimdi, geri almaya geldik

Cesareti, adanmışlığı, özverisi ve diğerkâmlığıyla olduğu kadar gündelik yaşamında ve arkadaşlık ilişkilerinde de terbiye ve nezaketiyle hayranlık uyandırdı ve hafızalara kazındı

"
"