20 Nisan 2024

Özgür Özel, Erdoğan ile buluşmasında konuşulanları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmalı

Muhalefet toplumu kutuplaştırmadan demokrasi içinde kendi sözünü söylese, iddiasını ortaya koysa… Belki memlekete daha iyi gelir

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel (sağda)

CHP Genel Başkanı Özgür Özel önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. ‘Makama saygı’ manşetiyle bayram öncesi Sabah Gazetesi’ne verdiği söyleşi ile duyurmuştu ‘tercihi Çankaya Köşkü olmakla birlikte Erdoğan nerede isterse görüşebileceği’ talebini. Makam diye tarif edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ‘cumhurbaşkanlığı’ makamı. Tam 7 yıl önce 2017’de 2.5 milyon mühürsüz oyun da kabulüyle, ucu ucuna (yüzde 51, evet) atın alınıp Üsküdar’ın geçildiği… Hazırlık aşamasından itibaren başta Anayasa hukukçuları bu ‘sistemin’, dünyada örneğinin olmadığını, tek adam yönetimi haline geleceğini, denge-denetlemenin ortadan kalkmasıyla memleket için zorluklar yaşanacağını söyleyip durdular. Anayasa Profesörü Kemal Gözler, ‘Elveda Anayasa’ makalesinde ‘sistemin kuvvetler birliği anlamına geldiğini’ belirterek şunu yazmıştı:

‘Kuvvetler ayrılığı yoksa hürriyet de yoktur, Anayasa da yoktur...’

O günden bugüne; kuvvetler ayrılığının ortadan kalkmasıyla, parlamentonun etkisiz, yargının iktidar bağımlısı hale gelmesiyle, medya çoğunluğunun propaganda aygıtı haline getirilmesiyle, eleştirel her sözün ‘ihanet, terör, dış güçler, beşinci kol faaliyeti diye’ hedefleştirilmesi-itibarsızlaştırılması ile başta ekonomi her konuda büyük bir çökme yaşandı-yaşanıyor. Tasarruf çağrısı yapan, dinsel referanslarla fakirliğe övgü düzen iktidar çevresinden kimi isimler kollarında dünyanın en pahalı saatleri, bir gecede sofralarında bir asgari ücretlinin aylık maaşını harcayıp üstelik bunu sosyal medyalarından duyuruyorlar.

Memleket insanı 31 Mart’ta bu sistemden, bu düzenden ve bunu kendine dayatanlardan memnun olmadığını büyük bir farkla gösterdi. Muhalefette bir zamanların iddialı siyasetçileri olsa (mesela Demirel) seçim gecesi erken seçim istemeye, bunun için çalışmaya başlamıştı. Elbet o günden bugüne dünyada da Türkiye’de de çok şey değişti. Ve elbet her liderin mutlaka farklı bir bakışı var…Ancak kendini birinci parti yapan seçmene muhalefetin şeffaflık borcu da var. CHP Genel Başkanı Özel hem Erdoğan’a gitmeden hem gittikten sonra tüm şeffaflığıyla hangi konuları gündeme getirdiğini, nasıl yanıt aldığını, bundan sonraki başta Anayasa konusunda eğer olacaksa ortak belli bir çalışma takviminin detaylarını anlatmalıdır.

CHP Genel Başkanı Özel’in Erdoğan’dan isteyeceği tek ve en önemli konu mevcut sistemden vazgeçilmesi olabilir. Tek adam yönetiminin sonlandırılıp Türkiye’nin geniş kesimlerin katılımıyla yeni bir Anayasa-yönetim modeli inşası için iş birliği önerilebilir. Erdoğan bunu kabul eder mi, bence hayır. 2015 Haziran’ında AKP-CHP koalisyonu olmaması için seçim yenileten Erdoğan’ın bugün bu sistemden vazgeçmesi, CHP ile yan yana çalışarak yeni sistem inşa etmesi mümkün mü?

Kürt sorununun çözümünden siyasi tutukluluklara-yargılamalara Erdoğan ‘haksızlıklar yapıldığını’ kabul edip CHP ile beraber bir çözüm arar mı? Bence bu da çok zor. Okuyanlar ‘en azından kutuplaşmanın giderilmesinde bir başlangıç olabilir, birlikte fotoğraf toplumu rahatlatır’ diye düşünebilir. Ancak bunu ‘mevcut sistemin-makamın-liderin meşrulaştırılması‘ olarak okumak da mümkündür. Kimileri tartışmalarda ‘Erdoğan’ın siyaseten bittiği üzerine’ yorumlar yapıyor. 31 Mart öncesi ‘Çözümü buzdolabından çıkarın’ diyenler de, seçim sonrası ‘görüşme talebinde bulunan muhalif isimler’ de bir şekilde hem topluma hem siyasete ‘Erdoğan’ın hala güçlü-yapabilir olduğu’ mesajını veriyor. Erdoğan’ı hafife almak büyük bir yanlış olur.

Eski AYM Başkanı Zühtü Arslan, veda töreninde konuştu, fotoğraf: AA

Sistem, hukuk, Anayasa demişken…

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan dün itibariyle ayrılan Zühtü Arslan veda konuşmasında 12 yıllık mesaisi sırasında mahkemenin ideolojik ya da devlet eksenli paradigmayı terk ederek hak eksenli, temel haklara öncelik verilerek özgürlükler lehine yorumlanmasına çalışıldığını’ söyledi. Bu uzun süreçte elbette tartışılacak kararlar da alan Anayasa Mahkemesi’nde Arslan’ın durduğu nokta genelde gerçekten de ‘özgürlükler’ tarafındaydı. Ancak özellikle son dönemde Anayasa’ya rağmen Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmamaya başladı. Üstelik Arslan iktidara yakın medya gruplarınca, hatta iktidar ortaklarınca  en ağır cümlelerle itham edildi. Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 40 metrekarelik bir evde babasız büyüyen, hem okuyup hem çalışan, hayatı akademide ve devlet kurumlarında çalışarak geçen Arslan’ın bile hedef haline gelebildiği bir dönem… Onun sonrası mahkeme nasıl bir yol izler, hak eksenli kararlar alınsa bile uygulanır mı uygulanmaz mı soruları gündemde.

Anayasa’nın, onun maddelerinin ‘ihtiyaca göre’ uygulanmadığı en üst mahkeme başkanının ya da siyasetçilerin fasit bir dairede sıkışıp kaldığı bir sistem. Toplum, yeni bir ses-söz duymak istediği mesajını verdi. Muhalefet toplumu kutuplaştırmadan demokrasi içinde kendi sözünü söylese, iddiasını ortaya koysa… Belki memlekete daha iyi gelir.

Murat Sabuncu kimdir? 

Murat Sabuncu İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümünü bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi'nde İşletmecilik Sertifikası programını tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Sistemleri konusunda yüksek lisans yaptı.

Dergi, gazete, radyo, televizyon, internet haber sitelerinde muhabirlik, editörlük, yayın koordinatörlüğü, genel yayın yönetmenliği, köşe yazarlığı yaptı.

En uzun süre Milliyet gazetesinde çalıştı. Tempo dergisinde genel yayın yönetmenliği, Fortune dergisinde kurucu yönetmenlik yaptı. Skytürk 360'da ekonomiden politikaya değişik programlar hazırladı, sundu. 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni oldu, ikinci ayında tutuklanıp Silivri Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Hapsedildiği cezaevinde 1,5 yıl tutuklu kaldı. 

T24'te köşe yazarlığı, yapıyor. 2016 yılından beri pasaportu ve sürekli basın kartı verilmiyor. Yargıtay'ın iki kere verdiği beraat kararına rağmen 7,5 yıl hapis cezası talebi içeren dosyası, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda bekliyor.

Bölgeden tanıklıklarını ve izlenimlerini "Gazze: Mahsuscuktan Bir Aşk Hikâyesi" adıyla yayımlanan kitabında paylaştı. Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü sahibi. Sorbonne'da hukuk doktorası yapan bir oğlu, Nuri isimli bir kedisi var.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Özel 1 Mayıs’ı iyi yönetemedi; zayıf tükürük sakal ıslatır…

Müzakere konusunda iktidara alan açan Özgür Özel, mücadele konusunda umut vermedi. Tüm emekçilere “Saraçhane’de buluşma, oradan Taksim’e yürüme çağrısı yapan” Özel, polis barikatının orada durup iktidara haklı ama bilinen eleştirileri sıralayıp alandan ayrıldı

CHP halkla Taksim’e yürüyerek büyür, Saray yollarında değil…

Emeğin bu denli değersizleştirildiği bir ortamda ‘Emek Bayramı’nda halkla beraber yürümek ana kolonu sosyal demokrasi olan partiyi güçlendirir

Amedspor; direnciyle, mücadelesiyle, başarısıyla bir futbol takımından fazlası…

Uzun süre seçtikleri isimlerle değil kayyumlarla yönetilen, hapiste pek çok siyasetçisi olan, tabelasından diline zaman zaman hala polemik konusu yapılan Kürtler… Ve ağırlıkla onların desteklediği Amedspor’un başarısı. İçinde herkese fazlasıyla mesaj barındırıyor...