24 Kasım 2024

Çiko’nun deprem macerası

Çiko’nun Deprem Macerası kitabının, yazım dili, hikaye gücü ve ortaya koyduğu bilimsel ve uluslararası kabulü olan metot ile belediyelerin, eğitim kurumlarının ve STK’ların ilgisini çekmesini umut ediyorum

“Gerçeklerden hayale giden yolu, çocukların kalplerinde ve sözcüklerinde olduğunu keşfettiğim günden beri çocuk kitapları yazıyorum.”

Yazar Nermin Ferhan Karamuti, bir röportajında yazarlık hikayesine giden yolu böyle ifade etmiş, pek hoşuma gitti.

Arama kurtarma lideri Kadir Erkan’la kotardıkları son kitaba gelince hayale giden yolda, elimize tutuşturduğu gerçeklerle yüzleşiyorum; Deprem Kaşifi, Çiko’nun Deprem Macerası.

Kadir Erkan ve Nermin Ferhan Karamuti

Okur okumaz, eşime söylediğim ilk şey: “Aslında bir yetişkin kitabı da olmamış mı?” oldu.

Her satırında, İstanbul’da yaşayan ve artık birer delikanlı olan çocuklarımız Ada ve abisi Doğaç Su ile nasıl bir ‘Aile Afet Planı’ yapabiliriz diye düşünmeye koyuldum.

Çünkü şu an, bana ne kadar düşüncesizce gelirse gelsin gerçekte böyle bir plan hiç yapmamıştık ve bu konuda ülkece vurdumduymaz oluşumuzu bildiğimden yalnız olmadığıma eminim.

Çok sade, yalın ve bir o kadar da etkileyici bir kitap ‘Deprem Kaşifi’.

Kitabın bir başına kariyer planını etkilemek istemem ama sadece içeriğindeki başlıklarla bile müfredatta temel bir başucu kitabı olabilecek bu yayımı, Milli Eğitime önermek istesem de sanırım bu zihinlerde bir karşılık bulmayacaktır.

Deprem gibi afetlerde uzmanlaşmış, arama kurtarma liderliği yanında ‘Arama Kurtarma ve Afetlerden Korunma Eğitimleri’ ile de bilinen bir isim olan Kadir Erkan gibi kitabın danışmanları da işin uzmanları;

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, Yıldız Teknik Üyesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Murat Ergenekon Selçuk

Ve bu eğitici kitabı resimleyerek hayal dünyamıza arama kurtarma dostumuz Çiko’yu katan Zafer Hoş, çocuklar kadar yetişkinlere de deprem konusunda yapmamız gerekenler hakkında anlayacağımız(!) dilde rehberlik ediyorlar.

Son cümledeki kinayem tamamıyla kendime bir atıftır, hak ettiğimi düşünüyorum ve ilk iş olarak bir ‘Aile Afet Planı’ hazırlığına giriştiğimizi ancak bunu hepimizin yapması gerektiğini de hatırlatmak isterim.

İki yıl önceki büyük depremde her şey olduktan sonra yani, devletin kurumlarının yetişemediği her noktada, belediyelerin, sivil inisiyatiflerin çok şey başardığını gördük.

Çiko’nun Deprem Macerası kitabının, yazım dili, hikaye gücü ve ortaya koyduğu bilimsel ve uluslararası kabulü olan metot ile belediyelerin, eğitim kurumlarının ve STK’ların ilgisini çekmesini umut ediyorum.

Göz göre göre gelen böylesi felaketler olmadan, acılar yaşanmadan, afetlerin nasıl üstesinden geleceğimizi öğrenmemiz ve öğrenilmesine olanak tanımamız artık kaçınılmaz bir yükümlülük.

Aslında bu kitabı; Nermin Hanım ve Kadir Bey, depremi anlama, deprem öncesinde ve o anlarda yapılması gerekenler, başkalarına nasıl yardım ederiz ya da deprem sonrası duygularla baş edebilme gibi konularda çocuklar için yazmış olsalar da biz yetişkinlere de pek çok ödev vermiş oluyorlar.

Bu okyanusta bir damla gibi görünse de, belki bir, belki çok daha fazla yaşamı kurtarabilecek bir içeriğe, anlaşılır ve etkileyici farkındalığa sahip bir kitaptan söz ediyorum.

Nermin Ferhan Karamuti’nin kalemine, Kadir Erkan’ın deneyimine, katkı koyan akademisyenlerin tüm bilgi ve birikimine sağlık diyorum.

Ve elbette Zafer Hoş’un çizgileriyle hayat bulan arama kurtarma kahramanımız Çiko’ya da selam olsun.

Eyvallah.

Serdar Gündoğ kimdir?

Serdar Gündoğ, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde doğdu. İlk ve Orta Okulu Ankara'da, Liseyi ise Aydın'da tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümünü İzmir'de bitirdi.

Türkiye'nin ilk haber portallarından bodrumhaber.com ve aynı adla yayımlanan günlük gazetenin genel yayın yönetmenliğinin ardından çeşitli yerel haber portallarında, Posta ve Milliyet gazetelerinin eklerinde haftalık yazılar yazdı.

2009 yılından itibaren yerel ve genel seçimlerde kampanya yöneticiliği ve danışmanlıklar yaptı.

Çevre ve insan temalı farkındalık projeleri için fikir ve senaryolarına katkı sağladığı kısa filmler ve belgesellerin yapımcılığı yanında kültür ve sanat etkinlikleri de düzenleyen Serdar Gündoğ'un marka ve siyasi danışmanlıkları devam ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Çölün ortasında bir direnç çiçeği...

“Bir kentin kaderini yine o kentin azim ve kararı kurtaracaktır”

Kürt muhalif terörist, Türk muhalif iltisaklı!

Meclis çatısı altındaki bir başka siyasal partiye ‘silahla ilişkisi var’ göndermesi yaparken Sinan Ateş davası kendisini neden hiç rahatsız etmiyor?

Yaz aşkım Mazı ayakta!

Bugün ormanları, yarın o ormanlarla kucaklaşan kıyılarını tek dişi kalmış bir canavarın kursağından nasıl geri alacağız çiğneyip yutkunmadan ve kalanı yüzümüze tükürmeden?

"
"