08 Ekim 2024

Mafyada, cemaat tipi örgütlenme!

Kimi zaman otobüs dolusu getirilen dezavantajlı gençler, farklı mafya gruplarının kontrolünde Esenyurt, Bağcılar, Güngören, Sancaktepe, Çekmeköy gibi semtlerde hazırlanan kiralık evlerde konaklatılıyor. Bu gençler, bir bakıma özel eğitimden geçiriliyor. Zamanı geldiğinde de ellerine verilen silahlarla kendilerine gösterilen hedeflere yönelik saldırılarda görev alıyorlar

Dur durak bilmeden devam eden “vahim” olaylar, ülke genelinde kamu güvenliğinin geldiği noktayı acı örnekleriyle yaşatıyor bir süredir.

Türkiye, çok büyük iç güvenlik sorunuyla karşı karşıya maalesef.

İç güvenlik sorunundan kastım, sokakların güvenliği elbette.

Uyuşturucu satışının patlaması başta olmak üzere cinayet, taciz, saldırı, gasp, hırsızlık, tecavüz olayları haber bültenlerinin başında yer almaya başladı artık.

Özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet olaylarındaki gelişmeler, ülkenin ana gündem maddesinin en tepesinde.

Yapılan veya yapıldığı ifade edilen tüm mücadeleye ve çabalara karşın, en küçük bir gerileme olmadığı gibi olaylardaki şiddet görüntüleri her geçen gün daha farklı boyutlara ulaşıyor ne yazık ki.

Şimdiye kadar bu coğrafyada görülmemiş vahamette ve vahşetle sonuçlanan olaylar hafızalara kazınıyor.

8 yaşındaki Narin’in Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyü’nde öldürülmesi, İstanbul’da Polis Memuresi Şeyma Yıldız’ın şehit edilmesi, 19 yaşındaki iki genç kızın vücut bütünlüğünü bozan gencin intiharı, Beyoğlu’nda genç kıza saldıran ve yaptıklarını hatırlamayan iki gencin tutuklanması, Kahramanmaraş’ta hastane çalışanlarının bir kadın tarafından pompalı tüfekle rehin alınması, Tekirdağ’da 2 yaşındaki Sıla bebeğe yönelik cinsel saldırı, futbolcu Serhat Akın’ın vurulması, sadece son bir – iki hafta içinde yaşananlar.

Sokaklarda çatışanları, birbirlerine kurşun yağdıranları, tekme tokat saldıranları, trafikte yaşanan silahlı dayaklı saldırıları, hesaba katmadan üstelik.

Suç basamağının en tepesindeki kent

T24’ün yıllık toplantısına katılmak için İstanbul’daydım geçen hafta boyunca.

Kara ve deniz toplu taşıma sistemini kullanarak sokaklarını, semtlerini epeyce arşınladım.

Bu kente her gelişimde “bir başka dünya” olduğunun örneklerini görmek, Ankara’ya dönüşte mutlu kılıyor bu satırların yazarını.

İstanbul’u turlarken uzun sürelerle ve sıkça kullandığım toplu taşımda gözlerimi kime odaklasam, yüzlerinde hep aynı endişeyi gördüm desem yanlış olmaz.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve geldiği günden buyana geçen sürede açıkladığı rakamlara bakıldığında suçla mücadele çerçevesinde ülke genelinde binlerce operasyon yapıldı. On binlerce şüpheli yakalandı, binlercesi tutuklandı.

Her ne kadar istatistik olarak kayıtlara girse de bu rakamlar, ülkenin adım adım nasıl suç cenneti haline geldiğinin göstergesi.

Bilakis İstanbul, suç cennetinin ilk basamağında elbette.

Yerlikaya, sosyal medyadan gerçekleştirdiği kamuoyu bilgilendirmelerinde neredeyse hemen her gün İstanbul’la ilgili operasyonel faaliyetleri aktarıyor.

Tonlarca uyuşturucu madde ele geçirilmesi, mafya gruplarına yönelik düzinelerce operasyonlar, dolandırıcılık şebekelerinin gün ışığına çıkarılması, terör örgütleri ile yasa dışı bahis organizasyonlarının tespiti, Türkiye’nin en büyük kentindeki yaşam güvenliğini tesis etmeye yetmiyor maalesef.

Yerlikaya’nın sosyal medya mesajlarına bakıldığında İstanbul’da mevcut ulusal mafya gruplarının yanı sıra fazlasıyla lokal ve yerel suç örgütleri faaliyet gösteriyor.

Kentin 39 ilçesinden hemen hemen tamamında suç örgütlerinin faaliyet gösterdiği söz konusu mesajlardan anlaşılıyor.

Örneğin, Yerlikaya 30 Eylül’deki bilgilendirmesinde Sultangazi, Eyüpsultan, Bakırköy, Bağcılar ve Ataşehir’deki suç örgütlerine operasyon yapıldığını duyurdu.

Keza, Esenyurt’ta da suç örgütü operasyonu yürütüldü.

Yerlikaya, İstanbul Emniyeti’nde!

Bakan Yerlikaya, hafta sonunda İstanbul Emniyeti’ne giderek kentin polis yöneticilerinden bilgi aldı.

Aralıkta yaş haddinden emekli olması beklenen Zafer Aktaş ve ekibi, Yerlikaya’ya son durumu özetledi.

Yeri gelmişken, bizzat Yerlikaya tarafından kamuoyuna yapılan ziyaretle ilgili bilgilendirme mesajında yer alan fotoğraflara bakıldığında dikkat çekici bir durum ortaya çıktı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasındaki toplantıda İstanbul Valisi Davut Gül yoktu!

Kentin genel asayiş ve düzeninin sağlanmasından birinci derecede sorumlu olan Vali Gül’ün toplantıda neden olmadığı merak konusu oldu.

Merakı gidermek adına, Bakan Yerlikaya’nın İstanbul Emniyeti’nin ana yerleşkesinin bulunduğu Fatih’e yakın bir semtte gerçekleştirdiği özel ziyaret sonrasında, Aktaş ve ekibiyle programsız biçimde bir araya geldi. Vali Gül ise o saatlerde Tuzla’da başka bir programdaydı.

Aktaş, ziyarette nasıl bir tablo ortaya koydu bilmiyorum. Ancak, dışarıdan bakıldığında kentin vaziyeti hiç iç açıcı değil.

Mafyadan, cemaat yöntemi

Bu arada İstanbul’daki mafya gruplarının faaliyetleri hakkında yakın zamanda edindiğim bir bilgiyi paylaşayım.

Kentin suç cenneti olmasını sağlayan ister ortam deyin ister alt yapı tanımı yapın; irili ufaklı onlarca suç örgütünün faaliyeti kuşkusuz.

Kentteki kayıt dışı paranın üç haneli milyarlarca liralık hacme ulaşması, eline silah alan en az iki kişinin mafya grubu kurmasının önünü açıyor.

Peki, devletin bu kadar operasyon ve soruşturmaya karşın, tarihin belki de en çok şüphelisinin yakalandığı kentte faaliyet gösteren suç örgütleri insan kaynağını nereden buluyor?

İnsan kaynağı döngüsü nasıl sağlanıyor?

Anlatayım.

Yapılan yakalamalara bakıldığında; mafyanın insan kaynağı, Doğu ve Güneydoğu’nun dezavantajlı bölgelerinin gençleri çoğunlukla.

Sürekli insan kaynağına ihtiyacı bulunan suç örgütleri, söz konusu bölgelerde yaşanan çoğunlukla 15-17 yaş aralığındaki ekonomik durumu iyi olmayan, işsiz ve eğitimsiz gençlerle aracılar vasıtasıyla bağlantı kurup, gruplar halinde İstanbul’a getiriyor.

Kimi zaman otobüs dolusu getirilen dezavantajlı gençler, yine farklı mafya gruplarının kontrolünde Esenyurt, Bağcılar, Güngören, Sancaktepe, Çekmeköy gibi semtlerde hazırlanan kiralık evlerde konaklatılıyor.

Evlerin yiyecek ve konaklama ihtiyaçlarının yanı sıra, konaklatılanlara uyuşturucu ve para veriliyor, bunları mafya grupları karşılıyor.

Bu gençler, bir bakıma özel eğitimden geçiriliyor. Hedeflere yönelik keşif çalışmalarına katılıyorlar. Zamanı geldiğinde de ellerine verilen silahlarla kendilerine gösterilen hedeflere yönelik saldırılarda görev alıyorlar.

İşin ilginci, söz konusu gençler kime karşı eylem yaptıklarını da bilmiyor çoğunlukla. Hatta bazıları, kullandıkları uyuşturucunun etkisi nedeniyle, katıldıkları silahlı saldırıları hatırlamıyorlar bile.

Yakalananlar, yer aldıkları olaylara göre tutuklanıyorsa cezaevine, serbest kalırlarsa yine eve gidip yeni görev için talimat bekliyorlar.

Cezaevine girenlerin ihtiyaçları da yine sorumlu oldukları mafya gruplarınca sağlanıyor.

Bakan Yerlikaya’ya bu bilgiler aktarıldı mı bilmiyorum, ancak durum bu.

İnsan kaynağının kesil(e)memesi, klasik deyimle bataklığın kurutulamaması halinde bugünler İstanbul’un daha iyi günleri.

Bu konuda gazeteci Ali Fuat Duatepe’nin kaleme aldığı yazıyı da okumanızı öneririm.

Emniyet’te dikkat çeken görevlendirme

Öte yandan Emniyet teşkilatının Ankara’daki merkez karargahında geçen cuma akşamı dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Koltuğa yeni oturan Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, cuma akşamı yardımcıları arasındaki iş bölümünü değiştirdi.

Daha önce yine Emniyet Genel Müdür Yardımcısı görevini yürüten mülki idare kökenli Ali Baştürk, yurt dışı görevinin ardından bir kez daha aynı göreve getirildi.

Mevcut altı yardımcısının yanında yedinci isim olarak Emniyet yönetimine giren Baştürk’e KOM, Siber Suçlarla Mücadele ile Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı bağlandı.

Bu birimler, daha önce Emniyet’in gündemde olan tartışmalı isimlerinden Mahmut Çorumlu’ya bağlıydı. Çorumlu’yu Büyüteç okurları yakından tanır.

Özellikle Önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde ortaya çıkan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın Ankara’ya çağrılıp Soylu ile görüşmesinde yer alan polis müdürlerindendi.

FETÖ’yle mücadele ettiği lanse edilmesine karşın; TİP Milletvekili Ahmet Şık, TBMM’de yaptığı bir konuşmada Çorumlu ile ilgili “Garson” adlı gizli tanığın teslim ettiği FETÖ’cü polisler listesinde “DA” olduğu iddiası gündeme geldi.

FETÖ’de “DA” kodunun karşılığının bir dönem cemaat içinde yer alan ancak sonrasında düşman olanları tanımlayan “Düşman Aktif” anlamına geldiğini aktarayım. Bir dönem FETÖ içinde yer aldığı öne sürülen bir polis müdürünün sonrasında FETÖ’yle nasıl mücadele ettiği soru işareti.

Görev yeri değişen Çorumlu bir nevi by-pass edilmiş, yani aktif birimlerden tasfiye edilmiş oldu.

Çorumlu hakkındaki “DA” kodu iddiası bu yazı yazıldığı düne kadar ne Emniyet Genel Müdürlüğü’nce ne de başka devlet birimlerince yalanlandı!

Ankara Emniyeti’nde geçen nisanda patlak veren gizli tanık skandalı sırasında da Çorumlu’nun öncesinde yaşanan gelişmeleri bilmesine karşın Bakan Yerlikaya’ya aktarmadığı ortaya çıktı.

Ayrıca Çorumlu, kısa süre önce HSK’nın hakkında adli yargılama yolu açtığı önceki Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’ın emekli edilmesi sürecinde de aynı zamanda devresi olan Yılmaz’ın yanında halen İstihbarat Başkanı olan Selami Yıldız’la birlikte yer aldı.

Emniyet kulislerinde yaşanan bu gelişme yakın zamanda İstanbul Emniyeti’ne yapılacak atama konusunda da öncül işaret oldu.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Mal varlığını açıklayamayan ünlü Savcı Bato’ya verilen hapis cezası ve İstanbul Emniyeti’ndeki tayinler

Savcı Okan Bato, eski mal bildirimleri ile HSK müfettişine sunduğu mal bildirimi kapsamında yasal geliri ile örtüşmeyen 8.1 milyon lirayı izah edemedi

98 milyonluk mal varlığını açıklayamayan Vali Bilgin’e yargı yolu!

Vali Osman Bilgin ve ailesinin üzerinde görünen gayrimenkullerin gerçek değerleri dikkat çekti. 98 milyon 613 bin 219 lira 16 kuruşun “haksız mal edinme” kapsamında değerlendirilebileceği tespiti yapıldı. Gerek bilirkişi raporları gerekse müfettiş çalışmaları sonucunda ortaya çıkan veriler doğrultusunda Vali Bilgin’e yargı yolunu açan son imzayı İçişleri Bakanı Yerlikaya koydu

"
"