23 Ağustos 2024

Havalar çok çok sıcak, ormanlar cayır cayır yanıyor; tatilciler yavaş yavaş geri dönüyor

Yazıyla hiçbir ilgisi yok ama ne olur birileri İstanbul'da arabalar kadar çok olan motor terörüne bir çare bulsunlar

88 yaşında ölen Alain Delon, dünyanın en yakışıklı sağcısıydı |
Belediye Başkan Yardımcısı ve belediye veterinerleri sık sık Cihangir'i ziyaret ediyorlar,
fotoğraf HomeRoom'dan |
Eğer televizyon izliyorsanız Zafer Partili ve göçmen karşıtı Ümit Özdağ'sız
bir gece geçirmeniz artık imkânsız |
Mehmet Esen'in Yapayalnız'ında Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe de var

***

Bu haftaya İzmir Yamanlar yangınıyla başladım. Dikkatsiz okurlarım yine şaşıracaklar. Hatırlatayım, ben Karşıyakalıyım. Küçük Yamanlar Dağı'nın eteğindeki Fevzipaşa İlkokulu'ndan mezun oldum. Daha sonra Karşıyaka Lisesi'ne başladım, o da Yamanlar'a yürüyerek 10 dakika mesafedeydi. İlk Bafra sigaramızı ve de ilk Tekel biramızı, Yamanlar Dağı'nın sırtında ergenken içmiştik. Yangın haberlerini görünce çok korktum, okuluma da bir şey olacak diye ödüm patladı. Neyse ki -tabii ki neyse ki demem de çok ayıp ama- yangın daha çok Büyük Yamanlar'ı etkilemiş, okulumun da olduğu Küçük Yamanlar Soğukkuyu bölgesinde büyük bir hasar oluşmamış. Biz böyle üzülüyoruz ama İzmir Büyükşehir Belediyesi sadece "Geç müdahale edildi" demekle kaldı; Tarım ve Orman Bakanlığı da işi gücü bıraktı, onları yalanladı. Ama bildiğimiz bir şey var, oralar 4 gün boyunca cayır cayır yandı. Eğer hâlâ kaldıysa yaban hayatı ciddi derecede etkilendi. Ama onlar "kayıp"tan sayılmadığı için Sayın Bakan, "Çok şükür kazasız belasız atlattık" dedi. 

Yamanlar Dağı çok uzunca bir süredir gizli-açık yeni binalarla donanmıştı bile;
bitirdiğim ilkokul da şimdi ortaokul olmuş

Sokaktaki dostlarımızı tabii ki es geçmeyeceğiz

Kimi belediyeler AKP'nin itirazlara rağmen geçirdiği Hayvan Yasası'nı uygulamaya başladı bile, deniyor ama biz Beyoğlu'nda ve özellikle Cihangir'imizde sokaktaki dostlarımızdan vazgeçmiş değiliz, vazgeçmeyeceğiz de... Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Elif Yıldırım ve belediye bünyesindeki veterinerlerle bir toplantıdan sonra bir de Cihangir Semt Konağı'nda bir toplantı yapıldı. Toplantı kalabalıktı ama Cihangir'de sokakta gezdirilen ev köpeklerinin sayısına bakarsak o kalabalığın üç misli olması gerekirdi! Kim bilir, belki de hava çok sıcak olduğu için gelemedi köpek sahiplerinin bazıları... Ayrıca övünmek gibi olmasın ama Cihangir'de aynı hafta yapılan iki tur aşılamada 300'e yakın sokak hayvanı aşılandı. Burada da itiraf edelim ki çoğunluk kedilerdeydi... Umarız ki İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentlerde de hayvanseverler bu tür etkinliklere katılıp sokak hayvanlarını koruma çabalarını güçlendireceklerdir. Ey CHP'liler, belediyeleri boşuna kazanmadınız...

Hayvanseverlerin toplantısında gruplar oluşturuldu, telefonlar alındı verildi
Tekrar bir araya gelinecek

Zengin arkadaşlarım birer birer şehre dönmeye başladı

Bu hafta aslında TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'le buluşacaktık ama nedense olmadı. Şükür ki zengin arkadaşlarım yaz tatillerinden dönmeye başladıkları için yine yalnız kalmadım. Hasan ve Ayşe Cemal lüks tatillerinden döndüler ve beni Jash'ta ağırladılar. Hasan Cemal'in 'oğlum' dediği köpeği, hayvanın ağzından yemeğini almaya çalışırken onu ısırmış, parmağında sargıyla geldi. Ama kabahat kendinde olduğu için de çok fazla söylenmedi. Zaten Ayşe de Hasan Cemal'in değil köpeğin tarafını tutuyordu. Sofrada fotoğrafının çekilmesini istemeyen başkaları da olduğu için fotoğraf çekmedim. 

Oyuncu Nihal Yalçın, en yakın arkadaşı Berker Güven'le New York ve Londra'da yaptıkları uzun tatillerinden dönüp nihâyet HomeRoom'a gelmeye başladı. Benzer biçimde oyuncu Tülay Günal da uzun Malta tatilinden taze döndü. İkisini birden HomeRoom'da yakalayınca sizler için bu fotoğrafı çekmeden duramazdım! Zaten onlar da beni özlemişler, hemen evet dediler. 

Nihal Yalçın, Tülay Günal ve Gonzo Tuğrul

Şair arkadaşım Lâle Müldür'le yeniden Cihangir'de

Arkadaşım ve komşum şair Lâle Müldür de epey bir aradan sonra ortalığa çıktı. Kaktüs'te karşılıklı limonata içtik. Kitaplarını Yapı Kredi Yayınları'nın bastığı Müldür, satışlardan memnun görünüyordu. İçtiğimiz limonataların parasını kim verecek, diye yarıştık. Lâle'nin saçları sarıdan kırmızı tonlarına dönmüştü, epey de yakışmıştı. 

Lâle Müldür mü daha deli yoksa ben mi, bir türlü karar veremedik... 

Televizyonda değişen bir şey yok!

Efendim, ben Kablo TV abonesiyim ve televizyonum bir süredir bozuktu. Benim aklım ermediği için arkadaşlarım Doktor İncilay Erdoğan ve Sadık Aktaş'ın yardımlarıyla tamir ettirebildim. 4-5 gün televizyonsuzluktan sonra açtığımda "Ay açmaz olaydım" dedim. Sözcü TV'de arkasındaki moda saç kuyruğunu göstermemek için çaba harcayan moderatör Can Coşkun'la birlikte tam 7 erkek vardı. Aynı anda, artık fazla bulaşmayacağım demiştim ama dayanamadım, Halk TV'de de üç erkek kafası vardı. Bunun üstüne dün akşam Sinem Fıstıkoğlu'nun Halk TV'deki programını izlemek için televizyonu açtığımda tam 7 erkek konukla karşılaştım. Ayrıca Sözcü TV'de Turhan Çömez'i, Halk TV'de de Ümit Özdağ'ı görmekten fenalık geldi. Lütfen biraz yenilik! Bu arada bütün bu konuşmalarda her şeye saydırıp da bir tek kapitalizme dokunmamaları inanılır gibi değil. 

Sözcü TV, ekrana çıkarıp fikirlerini soracak bir kadın yorumcu da bulamıyor mu?

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots

Alain Delon, 88 yaşında öldü ve kıyametler koptu. Tamam, belki dünyanın en yakışıklı oyuncularından biriydi ne var ki aynı zamanda bildiğimiz faşistti. Biliyorsunuz, Fransız sömürgesi Vietnam'a asker olarak gitmişti ve bu hiç parlak bir başlangıç değildi. Daha sonra da sürekli ne kadar sağcı olduğunu anlatan şeyleri söylemekten hiç çekinmedi. Luchino Visconti, Joseph Losey ve Michelangelo Antonioni de kendisini yola getirememişti demek ki! Yakışıklıydı, toprağı bol olsun, deyip susalım... Bu arada herkes gibi ben de kendimi Alain Delon'a benzetmek gibi bir çabaya girmiştim. 

1968 yapımı Girl On A Motorcycle'da Alain Delon'la rol alan
Marianne Faithfull bile ona arkasını döndüğü fotoğrafını paylaşmış
(Fotoğraf: Jean-Pierre Bonnotte)

Mehmet Esen'in yazıp yönettiği Yapayalnız filmi Adana Altın Koza Film Festivali ön jürisini geçemedi. Filmde Halil Ergün ve Fırat Tanış gibi birçok ünlü isim para almadan oynamışlar. 

Mülkiye'den arkadaşım Halil Ergün, Yapayalnız'ın çekimlerinde 

Linkler ve çağrılar

Bozcaada Caz Festivali 6 Eylül'de başlıyor, 8 Eylül'e kadar sürecek. Tam da caz havası! Bu yıl 8'incisi düzenlenecek olan festivalin teması 'miselyumolarak belirlenmiş. Bizim gibi neymiş bu, diyenler bu linkten hem programa hem de temanın açıklamasına ulaşabilir. 

Advertorial (!)

Bu hafta resmen bir arkadaşıma kıyak geçiyorum. Cihangir 21'in sahiplerinden Deniz Karaağaç'ın işlettiği Gümüşlük Greta, eski ve yeni ünlülerle ve dahi zenginlerle dolup taşıyor. Bodrum'a giderseniz bi' kafanızı uzatın, derim. Fotoğrafta gördüğünüz gibi Deniz Karaağaç, müflis zenginlerden Ahmet Sarper ve vali kızı Nesrin Paşaoğlu Sarper'i ağırladı en son. Bu arada Ahmet Sarper, Bodrum'da bir galeri açmış, ismi Adiga Art Gallery; bunu da duyurmuş olayım...

Müzik önerisi

Bu haftaki şarkımızı birçokları tarafından dünyanın en etkili sesi kabul edilen Leonard Cohen söylüyor: Dance Me To The End Of Love... 

Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü.

Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.

İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı.

Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi.

1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Dargeçit, Leyla, Narin ve diğerleri...

Bu haftaki spotumuz İnsan Hakları Derneği'nden... 44 yıl önce, 12 Eylül'de olanları hatırlıyoruz; 517 kişiye idam cezası verilmiş, 50'si infaz edilmiş, 300'ü kuşkulu bir şekilde ölmüş ve 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelenmişti...

Keşke dünyayı kadınlar yönetebilse...

Hiç değilse bari buradan söyleyelim, HomeRoom'da bu yazıyı yazarken nem gayet mutedildi...

Bu yazımda artık neden hiçbir yere çağrılmadığım konusunda ciddi ipuçları bulacaksınız

Çağrılmadığım "Hasret Giderelim" buluşması tatilde olanlar gidemedikleri halde çok kalabalıkmış...

"
"