22 Temmuz 2022

Hepimizin Ece'si, protestolar, konserler, "Don kardeşliği", spikerler ve 'spikoşlar'

Artık Yeşilçam melodramına son. Siz bu yazıyı okurken ben, Taksim İlk Yardım'da ihtilaçlar içinde kıvranıyor olacağım. Ziyaretime gelmeyin, taburcu olunca Irish coffee içmeye davet edersiniz


Ece'yi çok özledim -Mahallenin müzisyenleri Teoman ve Ayna-Erhan Güleryüz bu ara konser konser koşturuyorlar - İHD kutlamasında orijinal Tate tişörtümle epey hava attım - Tele1'in Merdan Yanardağ'ının özellikle eski solcular konusunda bir öfke kontrolüne ihtiyacı var gibi görünüyor - Brad Pitt'in İskoç etek altına don giyip giymediği derdi Semercioğlu ve Özkök'ü gerdi - 

***

Bu haberlerimi pazartesi günü akşamı yazacaktım. Çünkü salı sabahı Taksim İlk Yardım'da (TEAH) yatıyor olacaktım. Ne var ki, yeni doktorum Tuğrul Gezmiş, kan sulandırıcılarımı geç kestiğim için cuma gününe erteledi...Biliyorsunuz ben 'Gonzo journalism' gereği sizlerle başıma gelenleri paylaşmak zorundayım. Benim gibi bir melodram meraklısı da böyle fırsatları hiç kaçırmaz.  Lütfen "Senden ve ameliyatından bıktık" demeyin...

Özgür basın, özgür ülke

Tam iki yıl sonra ilk kez Kadıköy'e geçtim. 16 Kürt gazetecinin tutuklanmasının birinci ayında DİSK Basın İş'in çağrısıyla bir araya gelmiştik. Süreyya Operası'nın önünde 70-80 gazeteciydik. Benim kuşağımdan üç dört kişi vardı.
 
Gençlerin beni çok az tanıdığını dehşetle gördüm. Neyse ki içlerinden iki üçü "Siz, Tuğrul Beysiniz di mi? " dediler de sinirim biraz geçti. Güneşin altında 45 dakika gıkım çıkmadı, hatta "Özgür basın, özgür ülke" diye slogan bile attım. TGC'nin Basın Özgürlüğü Ödülü 22 Temmuz Cuma günü Basın Müzesi'nde bu meslektaşlarımıza verilecek.
Eylem biterken tutuklu gazetecilerin isimleri birer birer okundu ve "Buradayız" denildi
(Foto: Tansu Pişkin)

İHD 36 yaşında

1986 yılının başında Emil Galip Sandalcı'dan duymuştum ilk önce. İnsan Hakları Derneği, 36 yaşına girdi. İstanbul Şube Başkanımız Gülseren Yoleri resepsiyona davet etti. Yarım kilo orta pahalı çikolata alıp derneğe damladım.
 
İtiraf edeyim ki iki saat içinde epey gelen giden oldu ve nefis sarmalar eşliğinde Esat Bey'den gelen sıvılar tüketildi. Başrollerde benim dışımda Hatice Korkmaz, Leman Yurtsever ve Cüneyt Yılmaz gibi az ünlüler vardı. En ünlümüz ve Eş Genel Başkanımız Eren Keskin "Edirne'den Van'a kadar benim güzel bir yurdum var" misali gezmesi yetmezmiş gibi Covid'i yeni atlatmıştı. Keskin'i eve gidip dinlenmeye ikna edince, ün sıralamasında ben tartışmasız birinci oldum.
 
Sonuçta devletimizin bizi bezdiremediğini görünce pek mutlu olduk. Eylem de yaparız resepsiyon da...
İHD'nin 36. yaşını toplu bir fotoğrafla kutlamayı ihmal etmedik

Upper Cihangirli Teo

Protesto ve kutlamadan sonra haftanın haberlerini bir konserle bitirmek iyi olacak. Mahallemizin çocuğu Teoman'ın, tıklım tıklım Harbiye Açık Hava konseri. HomeRoom'da ağır abi olan Teoman hepimizi pek coşturdu, eğlendirdi. 
Gonzo Haber Ajansı bu fotoğrafı en önde oturan İmamoğlu çiftinin arasından çekti

Tarihimden yapraklar

İlk onlarla tanışmıştım

İlk redaktör spikerlerimizden Çetin Çeki, Aytaç Kardüz, Can Akbel ve Zafer Cilasun
Gerçekten ünlü haber spikeri Aytaç Kardüz'ün vefatı dolayısıyla gazeteci Edip Emil Öymen'in gönderdiği bu fotoğraf beni 1975'e götürdü. TRT Haber Dairesi'nde ilk kadrolu maaşımı aldığım yıla ve döneme.
Canım redaktör spikerler bizim acemi haberlerimizle başa çıkmak için az uğraşmamışlardı. Hepsini keyif ve minnetle hatırlıyorum.
 
Birkaç sevgili isim Jülide Gülizar, Sevim Canbaz, Ülkü İmset, Şengül Kılıç, Ülkü Kuranel, Tuna Huş, Adnan Advan... Şimdilerde kendilerine anchor (man, woman, person) diyen kimi fena halde vasatlara TRT arşivlerine girip biraz ilim, irfan almalarını öneririm.

Linkler ve çağrılar

* Munzur Kitap Günleri’nde el konan kitaplar, ODTÜ'de etkinlik yasağı, Apolas Lermi konserine yasak... 5-18 Temmuz 2022 sansür gündemi Susma Platformu'nda. 

* 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’nda yüz yüze rehberli tur 27 Temmuz’da Çarşamba günü gerçekleşecek. Kayıt olmak için tıklayın. 

***

"Don kardeşliği"

T24'ün Doğan Akın'ının gözdesi ve Cengiz Semercioğlu'nun sübyesi gündemden düşmemek için yine kendini aştı ve magazinime girmeyi başardı. Şapka.

Önce sıkça görüşen iki liderin kravatlarından başladı ve birdenbire konuyu donlara getirdi. Meğer Bakan Varank'la aynı marka donları giyermiş iktidarlara yakın bir gazeteci olarak kariyerini yaptığını "itiraf" eden Özkök

İzmirli Mülkiye Angara grubundan Esat, markanın Blackspade olduğunu yazdı bana. Zaten aynı WhatsApp grubundan olan Nilgün ve Şeyhmus olmasa sonunda Brad Pitt'in donuna dayanan bu konuyla başa çıkamayıp Angelina Jolie'yi rahatsız etmek zorunda kalırdım. 

Merak edenler için ekleyeyim, Özkök'ün tercih ettiği don markası Diyarbakır'da üretilen Jiber, Ahmet Güneştekin'in tartışmalı Hafıza sergisinin sponsoruymuş. Hani Özkök'ün hiç üşenmeden kalkıp Diyarbakır'a gittiği ve de öz hakiki Diyarbakırlıların pek bayılmadığı Hafıza sergisi.

Soldaki fotoğraf İzmir'den Blackspade kataloğundan, sağdaki ise Diyarbakır'dan Jiber'in
(Modellerin haberde adı geçenlerle ilişkisi yoktur)

Eğer buradan Özkök'ün bir 'telif primi' aldığını düşünüyorsanız çok ayıp ediyorsunuz. Benim emekli aylığım bile 9 bin 446 lira oldu. Gençlik arkadaşım Özkök'ün de en az 10 bin olmuştur. Bizlerin 'telif primlerine' ihtiyacı yok. 

TV100 eski Hürriyetçiler Ertuğrul Özkök ve Cengiz Semercioğlu'na en uygun kanal, mübarek olsun

Korona TELE1'de

Bu hafta her şeyi benden bile üç kat fazla bilen, öfkesi burnunda Merdan Yanardağ'ı iğneleyecektim. Yanardağ da kim mi? TELE1'in her programında belirme ihtimali olan sahibi, gazeteci. Çakma Siyasallı olan Yanardağ geçen gün, haklı olarak, Covid tedbirlerini kaldıran yetkililere veryansın ediyordu.
 
Bir de ne öğreneyim? Kanalda kendisi de Enver Aysever de ana haberi sunan Evren Özalkuş da... Korona olmamışlar mı! Ben bu yazıyı yollarkan Prof.Dr. Emre Kongar'ın test sonucu daha belli değildi.
Emre Kongar'ın dinçliği beni The Rolling Stones'un Keith Richards'ı kadar kıskandırır. Şu yaz sıcaklarında Kongar, 18 Dakika'dan 18 Dakika'ya koşarken Richards da Avrupa'yı ayaklandıran konserler veriyor. 
Keith Richards'a yakıştırılan "O genç bir çocukken 'Ölü Deniz' hâlâ hastaydı" esprisi bana kendim dışında Prof. Dr. Emre Kongar'ı fena hâlde çağrıştırdı. Ne de olsa tevellütü 1941 

"Arka Sokaklar"da sürpriz

16 yaşını devirip 17'ye basacak olan Arka Sokaklar dizisinin sürekli oyuncularından Şevket Çoruh, bu sezon olmayacak. Anlaşılan kendini artık iyice tiyatroya verecek. Çoruh'un yerine gelecek oyuncuyu Cihangir kulislerinde duyarsam haftaya yazarım. 
Şevket Çoruh artık Arka Sokaklar'da dolaşmayacak 

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots

* Evet, benim Cihangir dışında da fanlarım var. Bu hafta içi HomeRoom'da otururken "Siz Tuğrul Eryılmaz'sınız" diyen ses, beni o gün dünyanın en keyifli insanı yaptı. 
 
Adana'dan İstanbul'a turlamaya gelen gıda mühendisi Mübin Hanım ve ailesi beni de görmek niyetiyle Cihangir'e gelmişler. Pek güzel lafladık. O sırada kahve içmeye gelen Yıldırım Türker'e de tezahürat yapmaları bile keyfimin pek kaçıramadı. 
 
* Evet, Mabel Matiz benim de komşum. Onu ve "Karakol"u savunmama hiç gerek kalmadı. Çünkü şarkıyı 10 milyon kişi dinlemiş bile. Bana da alkışlamak düşer. 

Mabel Matiz o kadar efendi ki, fotoğraf çektirmek için masasına gittiğimde beni ayakta karşıladı
 
* Meslektaşım Hazal Sipahi'nin Gain Danışmanı Cem Aydın'la yaptığı podcast'ı (geçen hafta) çok nötr sundum diye epey eleştiri-fırça yedim. Fakat ne yapsaydım? İlle de "siz anlamazsınız" diye Cem Aydın'ın biraz fazla eski patron (Ferit Şahenk) güzellemesi yaptığı konusunda uyarsa mıydım, sanki sizler anlamamışsınız gibi.
 
Ya da "NTV'nin şimdiki yöneticisi iyi gazeteci Nermin Yurteri'dir" övgüsüne mi dikkat çekseydim sanki sizler şimdi bu kanalı izlemeyi bırakmamışsınız gibi. Lütfen fanlarım, beni biraz anlayışla karşılayın. 
Cem Aydın, genel müdürlükten danışmanlığa

* 40 yıllık dostum Ece Aksoy, bir süredir rahatsızdı ama yavaş yavaş atlatıyor. Karşılıklı kadeh kaldıracağımız akşamları heyecanla bekliyorum. 

Bu arada bir haber; Ece, Asmalı'daki yerini karşıdaki Koridor'culara devretti. Bundan sonra mekânı, onun yerine gençler çalıştıracak. Ece de herhalde, Koridor'cu gençlerin kıymetini bileceğine emin olduğum 40 yıllık mekânına onur konuğu olarak sıkça gelir. 

Ece Aksoy, en sevdiği arkadaşlarından Ayşe Cemal'le birlikte 

Dilerseniz, Ece'nin bu sene 24 Şubat'taki doğum gününde kaydedilen kısacık  bir videoyu buradan tıklayarak izleyebilirsiniz. 

Advertorial (!)

Mahalleden bir yazar

Cihangir'in güzel kadınlarından ve arkadaşım Neşe Cehiz'in "Burada Manzara Harika" kitabı çok taze çıktı. Benim bildiğim 1990'lardan beri roman ve hikâye yazan Neşe Cehiz, halk kitleleri tarafından en çok televizyon dizilerine yazdığı senaryolarla tanınır. 

Cehiz'in İletişim'den çıkan son romanı bir yolculuk anlatıyor. Nasıl bir yolculuk olduğunu okuyup kendiniz bulun. 

Müzik önerisi

Bu haftanın şarkısını en iyi 13. arkadaşım Dersimli Deniz Karaağaç seçti. Taa Gümüşlük Greta'dan. Çok iyi Türkçe ve İngilizce "cover"ları olan Nedime Girişken, Sezen Aksu'nun Vay'ını icra ediyor.
 
 
 

Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü.

Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.

İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı.

Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi.

1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.

Yazarın Diğer Yazıları

Ödül bolluğu, Mülkiye Pide Grubu ve itirazlarım...

Hastalıktan mabadımı kaldırabilseydim, İstanbul'a gelen Mülkiyelilerin pide partisine katılıp çeşitli sınıfsal rezaletler çıkaracaktım ama olmadı...

Magazin noir girişimlerine yavaş yavaş başlıyorum

Gonzo gazeteciliğimin bu aşaması en fazla 6-7 ay sürecek, çünkü sizlere veda etmeyi düşünüyorum...

Happy bayrams!

Bayram seyran demeyip Cihangir kafelerini gezerek yazımı yazdırmayı becerdim, etraf pek boş...