07 Temmuz 2022

Aile Şerefi'ndeki Oktay'la Fenerbahçe'nin yıldız ısrarı arasında ne gibi bir benzerlik olabilir ki...

"Hazır ülkede hukuk yoksunluğu varken, 'biz neden faydalanmayalım' diye düşünüyorlar olsa gerek!"

Fenerbahçe Spor Kulübü son iki senede ısıtıp ısıtıp Türk futbol severlerinin önüne koyduğu "Beş yıldızlı logo ve forma" meselesinde, Türkiye Futbol Federasyonu onayı olmadan yürürlüğe koyma kararı aldı. Daha geçen sezon "yıldızsız formayla çıkacağız" diyen ve bu sezon da formalarında 5 yıldızlı logo kullanacağını açıklayan sarı-lacivertli kulüp, emrivakisine basını da dahil edip logonun 5 yıldızlı kullanılmasını talep etti.

Fenerbahçe'nin "biz şampiyon olduk" iddiasını 3-4 maç yaparak kazandığı 'kupa'lardan ibaret.

Birkaç örnek vermek gerekirse; 

1933 yılında Fenerbahçe, Adapazarı İY'yi 12-0, Bursa Sanatkaran'ı hükmen, Gençlerbirliği'ni 4-1, Trabzon İdman Ocağı'nı 3-0, İzmirspor'u yenmiş ve şampiyonluk olarak sayılsın isteniyor. Bu maçlar sadece 20 gün içinde oynanmış.

1935 yılında Çanakkale Türkgücü'nü 8-0, Balıkesir Spor Yurdu'nu 5-1, Adana Torosspor'u 9-0, Altınordu'yu 3-1 yenmiş ve şampiyonluk olarak sayılsın isteniyor. Bu maçlar 14 gün içinde oynanmış.

1944 yılında Fenerbahçe, Harp Okulu'nu 2-1, Göztepe'yi 5-1, Mersin İdman Yurdu'nu 4-2 yenmiş, toplam 4 günde 3 maç oynanmış ve şampiyonluk olarak sayılsın isteniyor.

4 günde oynanan maçlarla -üstelik aynı tarihlerde başka bölgelerde ligler olmasına rağmen- kazanılan kupaları 38 maçlık maratonlarla eş tutmaya çalışmak, ne yazık ki gülünesi bir çaba.

Fenerbahçe'nin durumu Aile Şerefi'ndeki Oktay'a benziyor

Daha bir sezon önce "sahaya yıldızsız formayla çıkacağız" diyen Fenerbahçe'nin durumu, Orhan Aksoy'un harikulade filmi Aile Şerefi'ndeki Oktay'a çok benziyor.

Filmi izleyenler hatırlayacaktır; babası tarafından her istediği gerçekleştirilen, bütün hataları bir biçimde örtülen, her şeyi kendinde hak gören Oktay, ezdiği bir çocuğun ablasıyla bile zorla evlenmek ister.

Fenerbahçe'nin de durumu Oktay'a benziyor. Hukuki geçerliliği olmayan, istediği zaman istediği kararı alıyor, uygulamak istiyor, daha da ilginci, herkesin buna uymasını bekliyor. Daha önce sadece kendileri için getirilen play-off kararını anımsayınca daha net anlaşılıyor örnek.

Hazır ülkede hukuk yoksunluğu varken, "biz neden faydalanmayalım" diye düşünüyorlar olsa gerek!

Mesele sadece yıldız değil, mesele ortaya konulmuş kurallar varken, bu kuralların yerle yeksan edilmeye çalışılması. Üstelik bu hukuksuz uygulamaya herkes ortak edilmeye çalışılıyor, bu daha da korkunç.

Spor hukukçuları, bu uygulamanın talimatlara aykırı olduğunu açık ve net biçimde ifade ederken, Türkiye Futbol Federasyonu'nu konuyu daha önce reddetmişken, halen bu saçma ısrarın sebebi, senelerdir gelmeyen şampiyonluklar olmalı.

4. yıldız yüklenmeden 5 yıldıza dikey geçiş

Fenerbahçe'nin resmi Twitter hesabından 13 Temmuz 2014 tarihinde atılan, 4. yıldızın geleceğini müjdeleyen "Yeni sezon yükleniyor" paylaşımı 3. yıldızdan atlaya zıplaya hukuksuzca 5. yıldıza geçme çabasını anlatıyor.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un, 2018 yılındaki başkanlık seçiminde verdiği şampiyonluk sözleri taraftarlarını ve kulüp üyelerini ilgilendirir ama zihniyet değişikliği yaparak, diğer kulüplerle barış ortamı sağlanması için öncü olacaklarının da sözünü vermişti. Aradan geçen 4 yıllık süreçte, bırakın barış ortamını, kulüpler arasındaki var olan dostluk kırıntıları bile yok oldu.

Galatasaray'ın 3. yıldızı aldığı sezon bütün formasında yıldızlarla maça çıkan Fenerbahçe'nin aradan yıllar da geçse yıldız ısrarı sürüyor.

Uzay yolculuğuyla yıldızlara yaklaşabilir

Artık uzay yolculuğu mümkün, yıldızlara yakın olmak için ücreti mukabilinde ulaşabilir. Ancak kuralları hiçe sayarak, zorla kabul ettirmeye çalışarak, formasına ya da logosuna yıldız koyma çabası gerginlik yaratmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Aile Şerefi'ndeki Oktay'a dönecek olursak; filmin sonunda zorbalıkla, kabadayılıkla, güçlü, şımarıklıkla parayla, pulla bir şeyin kazanılamayacağını acı bir şekilde öğrenmek zorunda kalıyor. 

Siyasetin esaretindeki, sadece yurt içi başarılarla yetinmeye çalışan ülke futbolu yeni sezonda bu kısır tartışmalardan kurtulmalı. Böyle bir adım ileriye bile gidilemiyor, buna rağmen geçmişten ders almamak can sıkıcı.

Yazarın Diğer Yazıları

Kimse kendini Trabzon üstünden aklamaya çalışmasın

Şiddetin rengi nereden gelirse ona göre mi pozisyon alacağız yoksa bazı şiddetler kabul edilebilir, bazıları değil mi?

Ananaslar, VAR kayıtları, küfürler ve Saran'ın yayın ihalesinde "tuttur"ması

Son birkaç gün yaşananlar savcıların soruşturma başlatması için yeterli şüpheler barındırıyor

Uğur Bey, arzu ederseniz Kadıköy'de falakaya da yatırın

Kadıköylülerin, Fenerbahçeli başkana değil, bu ilçenin sorunlarıyla ilgilenecek, onları çözecek bir başkana ihtiyaçları var