04 Haziran 2024

Dez - enflasyon

TÜİK verilerine göre açıklanan enflasyonla verilen maaş farkları zaten yeni zamlar ve bir üst vergi dilimine çıkıldığından dolayı artan vergi yüküyle erirken, Sayın Şimşek enflasyonda en kötüsünün geride kaldığını, dezenflasyonun eşiğinde olunduğunu ifade ediyor. Önümüzdeki aylarda baz etkisiyle enflasyonun düşeceğini müjdeliyor...

TÜİK'e göre Mayıs 2024'te; TÜFE yıllık yüzde 75,45 ve aylık yüzde 3,37 artış gösterdi. Yİ-ÜFE ise yıllık yüzde 57,68 ve aylık yüzde 1,96 arttı.

Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi ana harcama gruplarından sağlık, eğitim, alkollü içeçek/tütün, konut ile lokanta/otellerde yıllık enflasyon manşetin üzerinde geldi. Hatta eğitimde yıllık enflasyon öyle yüksek ki, yüzde 105 ile üç haneye ulaştı.

Eğitim, konut, alkollü içecek/tütün, lokanta/oteller harcama gruplarında hem aylık hem de yıllık fiyat artışları manşet enflasyonun üstünde.

Aylık fiyat artışları manşet enflasyonun (yüzde 3,37) üzerinde olan iki önemli ana harcama grubu var, bunlardan biri giyim, diğeri konut. Yeni sezon giyim fiyatları öyle yüksek ki giyimde aylık TÜFE yüzde 10'a yaklaştı.

Manşet enflasyonun üzerindeki diğer harcama grubu da konut; onda da gaz etkisi bittiği için aylık fiyat artışı yüzde 7,1 ile manşet enflasyonun üstünde gerçekleşti.

Hatırlanacağı üzere geçen yıl mayıs ayı sonunda TÜİK enflasyon hesabında mayıs ayı doğal gaz faturalarının sıfırlanacağını açıklamış, uygulamanın enflasyonu aşağı çeken kuvvetli bir faktör olacağını duyurmuştu. Öyle de olmuştu, "0" fiyatlı doğal gaz endekste yerini alınca mayıs 2023 enflasyonu yüzde 0,04 olarak gerçekleşmişti.

Ancak mayıs ayındaki bedava doğal gaz olmasaydı çalışanların, emeklilerin ilk altı aylık ücret/maaş zamları daha yüksek olacaktı, ama olmadı, maaş artışı beklenti altında kaldı. Ardından kış döneminde doğal gaz kullanımı artarken bedava doğal gazın mayıs 2023'teki gibi enflasyonu düşürücü etkisi azalmaya başladı. Mayıs 2024'te doğal gaz ortalama m3 fiyatı normale döndü ve aylık enflasyonu 0,7 puan artırıcı etki yaptı.

Bedava doğal gazın hayatımıza girip çıktığı dönemde sınırlı zamanda ve sınırlı düzeyde gerileme eğilimi gösteren enflasyon mayıs 2024'te baz etkisiyle yükselirken, Temmuz 2024'te çalışan/emekli ücret/maaş zamları da gecikmeli olarak telafi edilebilir hale gelmeli.

Ancak ücret/maaş artışlarında neyin/nasıl telafi edileceğini hesaplamak zor. 5 aylık resmi enflasyon yüzde 22,72 oldu, 6 aylık yaklaşık yüzde 25 olursa maaş artışlarında bu veri baz alınacak.

Peki bu zam yeterli olacak mı? Gerçek enflasyon arayışını sürdürüyoruz, ücret/maaş artışlarını ona göre talep etmek gerek, çünkü; TÜRK-İŞ gıda enflasyonu yıllık yüzde 83,06 ve aylık yüzde 7. İTO İstanbul Geçinme Endeksi yıllık yüzde 82,20 ve aylık yüzde 3,59. Ayrıca ENAG eTÜFE de yıllık yüzde 120,66 ve aylık yüzde 5,66.

TÜİK verilerine göre açıklanan enflasyonla verilen maaş farkları zaten yeni zamlar ve bir üst vergi dilimine çıkıldığından dolayı artan vergi yüküyle erirken, Sayın Şimşek enflasyonda en kötüsünün geride kaldığını, dezenflasyonun eşiğinde olunduğunu ifade ediyor. Önümüzdeki aylarda baz etkisiyle enflasyonun düşeceğini müjdeliyor.

Binhan Elif Yılmaz kimdir?

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünde, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Teorisi Ana Bilim Dalında tamamladı.

Akademik hayatına 1997 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Maliye Teorisi Ana Bilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak başlayan Binhan Elif Yılmaz, aynı Ana Bilim Dalında 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2008 yılında Doçent, 2014 yılında Profesör oldu.

"Devlet Borçları ve Türkiye'de Borç Çıkmazı", "Türk Vergi Sistemi", "Maliye", "Küresel Kriz ve Avrupa'da Borç Çıkmazı", "Sosyal Güvenlik Ekonomisi", "Kamu Maliyesi" isimli başlıca kitaplarının yanında 100'ü aşkın akademik çalışması ve ulusal/uluslararası kongrelerde sunduğu bildirileri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz Kamu Maliyesi, Maliye Politikası, Türk Vergi Sistemi, Devlet Borçları, Kamu Borç Yönetimi ve Uluslararası Borç Krizleri derslerini vermekte, TÜBİTAK, BAP destekli projeler yürütmektedir.

Çeşitli TV kanallarının ekonomi programlarına yorumlarıyla katılmakta olan Binhan Elif Yılmaz, halen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünde profesör olarak görev yapmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları

Mayıs biterken Hazinenin iç borçlanma takvimi

Artan iç borç stokunun yanı sıra sağlam mali kaynaklarla beslenemeyen ekonomimiz sıklıkla açık-borç-faiz kısır döngüsüne giriyor. Bu kısır döngünün en önemli nedenleri, yüksek düzeydeki faiz dışı açık, bütçenin esnekliğini kaybetmesi, borçlanma stratejilerinde yapılan hatalardır

Mali alan yaratılmalı, ama nasıl?

Bugün "mali alan"dan bahsediyor ve alanın büyümesi için sınırları tartışıyorsak, ekonomik istikrar, büyüme, bölüşümde adalet açısından zorlayıcı bir noktadayız demektir

Kamuda tasarruf başlar mı?

2023 ilk üç ayda taşıt giderleri 1,2 milyar TL iken, 2023 yılını yaklaşık 10 milyar TL ile kapatmış durumda. Taşıt kiralama ve alım giderleri 2023 ilk çeyrekten sonra seçim ile beraber hızla artmış, doğal olarak tamir, bakım, onarım giderleri de katlanmıştır