18 Temmuz 2024

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in annesi neden 'uyuşturucu' vurgusu yaptı?

Çağrı Ünel dosyası aydınlatılırsa Sinan Ateş dosyası da aydınlatılır

Çağrı Ünel ve Sinan Ateş

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş neden öldürüldü?

Bu cinayetin iddia edildiği gibi, uyuşturucu ticaretine karşı olmasıyla ilgili bir yanı var mı?

Ankara Sincan’da görülen Sinan Ateş cinayeti davasının ilk duruşmasında müşteki avukatı Hatice Taştan önemli bir soru sordu cinayetin planlayıcısı tutuklu sanık Doğukan Çep’e…

Duruşma tutanaklarında soruyu aktarıyorum:

“Rahmetli Sinan Ateş’in kokain ticaretiyle ilgili Kolombiya ve Venezuela’dan çıkan gemilerin Mersin ve İzmir Limanı’na vardığına dair çok sağlam belge ve delillere kavuştuğu, bunu kamuoyuna açıklayacağı ile ilgili bilginiz, duyumunuz veya kulağınıza gelen bir şey var mıdır?”

Doğukan Çep ise şu yanıtı verdi:

“Abla öyle bir anlatıyorsun ki sanki ben kaçırıyormuşum gibi hissettim. Sonra değiştirdiniz. Vallahi benim haberim yoktu.”

T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz da 10 Temmuz tarihli yazısında şöyle yazmıştı:

“Geçenlerde bu cinayetin, Mersin'de yakalanan büyük çaplı bir uyuşturucu meselesiyle ilgili olduğunu iddia eden bir not yayıldı. … Sizlere sözünü ettiğim "bilgi notu", Mersin'de ele geçirilen büyük tonajlı kokainin Çağrı Ünel'in ihbarı sonucunda yakalandığını iddia ediyor. Uyuşturucunun yakalanmasının ardından yine aynı camiada şüpheli ölümlerin meydana geldiği ve bu ölümlerin soruşturulmasının örtbas edildiği de iddialar arasında.”

Tutanaklara geçen diyaloğu ve iddiaları bir kenarda tutalım…

Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş de geçtiğimiz günlerde ilk kez çok önemli bir açıklama yaptı İlke TV’den Helin Yılmaz’a

Aynen aktarıyorum:

“Oğluma gözdağı verdiler Çağrı Ünel’le… Benim oğlum uyuşturucuya karşı olduğu için. Benim oğlumu hiç haberi yokken ocak başkanı yaptılar. İstemiyordum. Dedim oğlum sen neden ocak başkanı oldun. Anne haberim yoktu dedi. 14-15 ay geçtikten sonra bir baktık Devlet Bahçeli istifa et dedi. Çok sevindim. Sonra karalama kampanyası yaptılar. Ne kötülüğünü ne de FETÖ’cülüğünü bıraktılar. Her yolu denediler. Her şeyi açık açık söyleyemiyorum ama her yolu denediler.

Bir gün geldi sırtında çelik yelek… O zaman ciğerlerim parçalandı. Yavrum niye bunu giydin dedim. Anne hâlâ devam ediyor. Beni öldürtmeye insan arıyorlarmış. Haluk Türk’ün (Sinan Ateş’in yakın arkadaşı ve ifadesine başvurulan kişilerden biri-CY) çiftliğine gitmişler, beni öldüreceklermiş dedi. Devlet Bahçeli’ye ulaşalım dedim ne olursun. Ben gidip o kapıda yatayım, belki beni dinlerler dedim. Anne Devlet Bahçeli bana kıymaz dedi. Olcay Kılavuz öğrenciliğinden beri benim oğluma takıktı. İzzet Ulvi Yönter, Semih Yalçın… Belki başkaları da var ama ben bunlara hakkımı helal etmiyorum. Devlet Bahçeli’ye de etmiyorum. Benim oğlu FETÖ’cüydü ha… 12 yıl danışmanlık yaptı. FETÖ’cü arıyorlarsa Ahmet Yiğit Yıldırım’a gitsinler, bir onun sülalesini baksınlar. Bakalım kim FETÖ’cüymüş bir araştırsınlar.  İnsanlar zehirlense daha mı iyiydi? O genç kızların başına gelenler bilinmiyor mu oralarda. “

Anne Saniye Ateş’in şu cümleleri çok kritik…

“Benim oğlum uyuşturucuya karşıydı… İnsanlar zehirlense daha mı iyiydi? O genç kızların başına gelenler bilinmiyor mu oralarda. “

Acaba Saniye Ateş “O genç kızların başına gelenler bilinmiyor mu oralarda” derken, Aleyna Çakır ve Esra Hankulu’nun ölümüne mi gönderme yaptı?

Sonrasında muhabirle konuştum ve Saniye Ateş’e “Ankara’da pavyonda çalıştırılan, Aleyna Çakır gibi kızlardan mı bahsediyorsunuz?” sorusunu yönelttiğini ancak duygusallıktan konuşamadığını söyledi. Mersin Limanı’na varan uyuşturucu ile bu iki genç kadının ölümünde adı geçen Ümitcan Uygun, Ayhan Bora Kaplan arasında bir bağ var mı? Hatırlayacaksınız, suç örgütü lideri olmaktan yargılanan Ayhan Bora Kaplan Ankara’da pavyon da dahil birçok eğlence merkezinin sahibiydi.

Ümitcan Uygun, Aleyna Çakır (Sema Esen) ve Esra Hankulu’nun katil zanlısı olarak iki ayrı dosyadan hem yargılandı hem de şüpheli olarak ifade verdi. Uyuşturucu ile hemhal olduğu anlaşılan Uygun, şüpheli şekilde ölen annesinin bir dönem müdürlük yaptığı yurtlardaki genç kızları fuhuşa sürüklemekle suçlanmıştı. Ama Aleyna Çakır dosyası öyle kaldı. Esra Hankulu’nun ölümünden ise “ağır yaralamadan” ceza aldı Ümitcan Uygun…

Suç örgütü lideri Sedat Peker de Ümitcan Uygun'un babası Durak Uygun’un Süleyman Soylu'nun yakın arkadaşı olduğunu iddia etmişti.

Ayşe Ateş’in avukatı Şeyda Şahin de Çağrı Ünel’in de Mersin Limanı’ndaki uyuşturucu trafiğinden haberdar olduğunu, bunu engellemeye çalıştığını sonrasında yalnızlaştırıldığını söyledi.

Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 2022 tarihli 303/306 sayılı ana dosyada hâlâ gizlilik olduğunu, bu dosya ile Doğukan Çep’lerin yargılandığı dosyanın birleştirilmesi gerektiğini söyleyen avukat Şahin “Ana dosyanın açılmasını istedik. Bu dosyada aralarında Olcay Kılavuz ve Ahmet Yiğit Yıldırım’ın şüpheli olduğu 17 kişi var. Bu dosya üzerindeki gizliliği kaldırın ki bağlantıları ortaya çıkaralım. Ben Sinan Ateş dosyasına çalışırken Uğur Mumcu, Tahir Elçi, Hrant Dink dosyalarını da inceledim. Anlatılanın çok daha ötesinde bir hukuksuzluk var. Bu ülkenin aydınlığa çıkmasını istemeyen bir güç var” dedi.

Saniye Ateş bir anne olarak korkusuz… Haklı acısının gölgelenemeyeceğini biliyor. Toplumu da yakından ilgilendiren bu cinayetin gerçekte neden işlendiğini ve acılı annenin neden 'uyuşturucu' vurgusu yaptığını yargı araştırmalı.

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Araştırma: Kürt milliyetçiliği yükseliyor

 İstanbul'da yaşayan Kürt ile Diyarbakır'da yaşayan Kürt'ün öncelikleri ve siyasal tercihi dönüşüyor

Yeni öğretim yılında elinde bez, paspas olan öğretmenler mi göreceğiz; Sibel öğretmeni öldüren "perde" gerçekleri örtemez!

Okulların temizlik personeli yeni yönetmeliğe göre bir aydan sonra haftada üç gün çalışacak

"
"