25 Aralık 2024

Hayat pahalılığı ciddi bir sorunmuş

Yapısal politikalar ve reformların gerekliliğini her toplantıda tekrar eden Şimşek, yolsuzluk, usulsüzlük, kamu ihalelerindeki kayırmacılık, denetim sonuçlarını yerine getirmeme gibi konulara ısrarla değinmiyor. Türkiye’nin, yolsuzluk sorunu yokmuş gibi bir tutum sergiliyor

Kimlerin, hangi kesimleri kayırmak için, hangi yanlış talimatlarla yol açtığına hiç değinmeden, Türkiye’de ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu olduğunu söylemek, inandırıcılığın baştan kaybı demektir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kimin sorumlu olduğuna dair tek kelime etmeden, Türkiye’de ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu olduğunu söyledi yine. “Çok net” diye de ekleyen Bakan Şimşek, bu önemli tespiti (!) Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin düzenlediği konferanstaki konuşmasında yaptı. Türkiye’de ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu olduğunu söyledikten sonra, şöyle dedi:

“Zaten bu programın temel hedeflerinden bir tanesi fiyat istikrarını sağlamaktır. Bunun için gerekli para politikası, maliye politikası çerçevesinde onu destekleyecek yapısal politika, gelirler politikası çerçevesi, yönetilen ve yönlendirilen politikalar 2025 yılında hepsi destekleyici olacak.”

Şimşek aynı konuşmada bir de zenginleşme fırsat penceresinden söz etti. Türkiye’nin hâlâ yakalama ihtimali olan bir fırsat olduğunu.

Yolsuzluğu hiç anmamak

Zenginleşme kavramına, teknokratlar, siyasetçiler ve vatandaşların farklı anlamlar yüklediği kesin.

Yapısal politikalar ve reformların gerekliliği, buna benzer her toplantıda tekrar eden Şimşek, yolsuzluk, usulsüzlük, kamu ihalelerindeki kayırmacılık, denetim sonuçlarını yerine getirmeme gibi konulara ısrarla değinmiyor. Türkiye’nin, yolsuzluk sorunu yokmuş gibi bir tutum sergiliyor.

Oysa Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından açıklanan Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki veriler, Türkiye’nin iç karartıcı konumunu bir kez daha gözler önüne seriyor. En son 2023 yılının değerlendirildiği Endeks’te 2024 yılı verilerinin gelecek ay açıklanması bekleniyor.

Türkiye, 2023 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi raporuna göre, 180 ülke arasında 115. sırada yer almıştı. 2022’de 36, 2023’te ise 34 puan alan Türkiye, bu yıl iki puan daha kaybederek 14 sıra birden gerilemişti. Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre Türkiye halihazırda, Gambia ile Zambia’nın gerisinde.

Desen: Tan Oral

Yolsuzluk olağanlaştı

Kamu sektöründeki yolsuzlukla mücadele alanında kamuoyuna açık bir şekilde herhangi bir taahhütte bulunulduğunu, “Yolsuzlukla mücadele ediyoruz, edeceğiz” gibi bir iddia ileri sürüldüğünü görmüyoruz duymuyoruz.

Kamu kaynakları, iktidarın yanında hizalanan irili ufaklı şirketler, eş dost ahbap ve akrabalara pay edilirken; bu çürümüş tabloya itiraz etmeyen, susarak yolsuzluğu olağan hale getiren, herhangi bir taahhütte bulunmayanlar ile ücretler biraz artacak diye telaşlananların, ücretlerin enflasyonist etki yarattığını iddia edenlerin aynı kesişim kümesinde olduğunu da görmek gerekiyor.

Fabrikadaki patlama

Türkiye’de ne sağlık, ne çalışma hayatı, ne güvenlik ne adalet, ne de eğitim alanı vatandaşlara umutlu bir gelecek sunuyor. Birçok alanda temel kamu hizmetlerinin aksadığı, ağır problemlerin yaşandığı Türkiye’de, dün de Balıkesir’in Karesi’deki bir mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamada 8’i kadın 11 kişi yaşamını kaybetti.

Bankacılık sektöründe uzun yıllar görev yapmış, TMSF’de de yöneticilik görevinde bulunmuş Gelecek Partisi’nin kurucularından Abdullah Güzeldülger’in konuyla ilgili açıklamaları dikkat çekiciydi.

TMSF ihalesiz satmış

Halk TV yayınına bağlandığında söz konusu fabrikanın, FETÖ bağlantısı dolayısıyla el konulmuş ve TMSF tarafından satılmış bir işletme olduğunu açıklayan Güzeldülger, bu fabrikanın ihale yapılmaksızın doğrudan satıldığına dikkat çekti.

Güzeldülger’i aradım. Bir fabrikanın ihaleye çıkılmadan doğrudan satışının hukuksuz olduğunu vurgulayarak, suç duyurusunda bulunduklarını ancak aradan iki yıldan fazla zaman geçmesine karşın henüz bir işlem yapılmadığını söyledi.

Meydana gelen patlamanın, bu fabrikanın ihalesiz satışıyla bir bağlantısı vardır demiyorum. Bununla ilgili bir kanıtımız yok. Ancak bu kadar can yakıcı bir olayın yaşandığı, hassas üretim yapan bir işletmenin, çok kapsamlı yetkilerle donatılmış bir kurum olan TMSF tarafından ihalesiz satışı, vahim bir durumdur.

Elindeki varlıkları rekabetçi bir ortam oluşturarak, kamu yararını gözeterek satmak durumunda olan TMSF’nin bu işlemiyle ilgili olarak, yetkililerin kamuoyuna bir açıklama yapması yerinde olacaktır.

Çiğdem Toker kimdir?

Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın sınavlarını (1988) kazanarak, adliye, Devlet Güvenlik mahkemeleri (DGM), yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990- 1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde; sonrasında da kesintisiz 15 yıl Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. Burada maliye, vergi, özelleştirme, enerji, rekabet politikalarını izledi. 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini, IMF ile ilişkileri, kriz kapsamında çıkarılan kanunların TBMM'deki yasama süreçlerini haberleştirdi. Çeşitli ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları muhabir olarak takip etti.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı. İnternet gazetesi T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu konu alan dizi yazısıyla yer aldı. Köşe yazarı ve Ankara Temsilcisi olarak çalıştığı Akşam gazetesinden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013- 2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yönetimi değiştikten sonra kendi isteğiyle ayrıldı. 2018'de katıldığı Sözcü gazetesindeki yazılarına 2022 Kasım ayında 'küçülme' gerekçesiyle son verildi. Fox TV kanalında yayımlanan "Orta Sayfa" adlı haber programında yorumcu olarak yer alıyor.

Eleştirel finans haberciliği olarak da tanımlanan yazıları hakkında kimileri astronomik, çok sayıda manevi tazminat davası açıldı. Konusu bir imar haberi olan yazısı hakkında hapis cezası istemiyle yargılandı. Kamu ihaleleri ve şirketleri konu alan çok sayıda yazısı da Sulh Ceza hâkimlikleri kararlarıyla erişime engellendi.

Kitapları

- Adım da Benimle Beraber Büyüdü- Abdüllatif Şener, Doğan Kitap, 2008

- "Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018

- Kamu İhalelerinde Olağan İşler - Tekin Yayınevi, 2019

Ödülleri

- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi "En Başarılı İktisat Muhabiri Ödülü" (1995)

- Sabah Gazetesi "Muammer Yaşar Bostancı Haber Yarışması Büyük Ödülü" (1997)

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Basında Tarım Ödülü" (2000)

- Milliyet Gazetesi "Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü" – "Taksiyarhis'in Zehra Teyzesi" başlıklı röportaj (2001)

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti- TGC "Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü" |"Evcil'in Dönüşü" dosyası – (2005)

- European Press Prize "The Mystery of the Secret Funds" – "Yorumcu Ödülü"nde kısa liste (2015)

- Halkevleri "Basın Ödülü" (2016)

- Uluslararası Şeffaflık Derneği Ödülü (2016)

- İstanbul Tabip Odası "Basında Sağlık Ödülü" (2016, 2018 ve 2019)

- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi "Emre Madran Koruma Ödülü" (2017 ve 2019)

- Eskişehir - Bilecik Tabip Odası "Halk Sağlığı Ödülü" (2017)

- ÇGD "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" (2017)

- ÇGD Bursa Şubesi "Meslekte Dayanışma Ödülü" (2018)

- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Uluslararası Cesaret Ödülü - Kısa liste" (2018)

- Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü – "Kamu İhalelerinde 21/b Usulü" dosyası- (2018)

- Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği "Önder Kadınlar Ödülü" (2019)

- Rekabet Derneği "Adil Rekabete Katkı Ödülü" (2019)

- TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası "Hasan Balıkçı Onur Ödülü" (2020)

- Halkevleri Dayanışma Ödülü (2020)

- Ankara Tabip Odası – "Şehir hastanelerinin ekonomi politiğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak kamuya ve sağlık çalışanlarına etkilerini görünür kılan haberleri" nedeniyle (2021)

- TMMOB Şehir Plancıları Odası - Kent Planlama Basın Ödülü (2021)

- İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Hasan Tahsin Basın Özgürlüğü Ödülü" (2021)

- SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği "Yılın Kadınları" Ödülü (2021)

- Alanya Gazeteciler Cemiyeti - Ulusal Basında Yılın Gazetecisi Ödülü (2021)

Yazarın Diğer Yazıları

Trump görev süresinde Erdoğan’a özenir mi?

Nasıl, Erdoğan’ın, 2017 Anayasa referandumu gerekçe gösterilerek, üçüncü kez adaylığı mümkün kılındıysa (!), öngörülemezliğiyle tanınan Trump’ın da benzer bir yol/yöntem bulup bulmayacağı merak konusuymuş

Adalet, hakikat, dezenformasyon

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği, Atatürk Havalimanı’nda düzenledikleri bombalı saldırı nedeniyle 46’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olan 6 IŞİD’linin tahliye kararı, ilk derece mahkemesinde yeniden görülecek. Teorik olarak mahkemenin, temyiz kararına direnme hakkı bulunuyor. Ancak o tarihte, yani davanın yeniden görüleceği tarihte, tahliye edilen IŞİD sanıklarının bulunup bulunmayacağı da belirsiz

İhale kanunundaki manidar gecikme

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Kamu İhale Kanunu’nda reform yapılacağından bahsederken, kamuda tasarruf ve mali disiplin ile bağını kuruyordu. Ne var ki, kanundan kaçmanın aracına dönüşen istisnalar ile su yolu edilen pazarlık usulündeki yaygın usulsüz kullanımların önüne nasıl geçileceğine dair henüz bir ipucu bulunmuyor

"
"