03 Ağustos 2024

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1920 Antwerp Olimpiyat Oyunları

1920 Olimpiyat Oyunları, 20 Nisan - 12 Eylül 1920 tarihleri arasında Belçika'nın Antwerp şehrinde yapıldı. Bu oyunlar, I. Dünya Savaşı'ndan sonra düzenlenen ilk Olimpiyat Oyunlarıydı

1916'da yapılması planlanan Altıncı Olimpiyat Oyunları, 28 Haziran 1914'te Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand'ın Saraybosna'da bir Sırp milliyetçisi tarafından suikasta uğramasının ardından başlayan Birinci Dünya Savaşı nedeniyle iptal edildi.

Oyunların Almanya'da (Berlin) düzenlenmesi planlanıyordu. Ancak, savaşın başlaması ve devam eden çatışmalar nedeniyle oyunlar gerçekleştirilemedi. Bu iptal, modern Olimpiyat tarihindeki ilk iptaldir.

1920 Olimpiyat Oyunları, 20 Nisan - 12 Eylül 1920 tarihleri arasında Belçika'nın Antwerp şehrinde yapıldı. Bu oyunlar, I. Dünya Savaşı'ndan sonra düzenlenen ilk Olimpiyat Oyunlarıydı.

Kartpostal'da İhtilaf Devletleri liderleri yer alıyor. 1915 yılından Viyana'dan İstanbula postalanmıştır.

Oyunların açılış seremonisi 14 Ağustos 1920'de yapıldı. Törenin açılışını Belçika Kralı I. Albert yaptı. Oyunların bu kadar uzun süreye yayılmış olmasının nedeni; savaştan henüz çıkmış ülkelerin organizasyon sıkıntısı yaşaması, ilave edilen yeni olimpik sporlar için gerekli lojistik çalışmalar gibi nedenlerdir.

1920 Olimpiyatları'na, 29 ülkeden 2669 sporcu katılmıştır. Bu Olimpiyat Oyunları'nda yaşanan ilklerin başında, Olimpiyat bayrağının ilk kez sunulması ve ilk kez Olimpiyat yemini edilmesidir.

Bu Olimpiyat Oyunları'na dahil edilen yeni spor branşları şunlardır: Çim hokeyi, rugby futbol, okçuluk, polo, golf erkek, golf kadın.

Bunlara ilave olarak, kış sporları olan buz hokeyi, buz pateni, kayak da yarışmalara dahil edilmiştir.

Planlanan bu yeni spor yarışlarından Golf ve Kayak yarışmaları geçekleştirilememiştir.

1920 Olimpiyatları'nda öne çıkan 3 sporcudan size bahsetmek istiyorum.

Eddie Eagan

Eddie Eagan, hem Yaz hem de Kış Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan tek sporcu olarak tarihe geçmiştir. 1920 Antwerp Yaz Olimpiyatları'nda hafif ağır sıklet (80 kg) kategorisinde altın madalya kazanarak olimpiyat kariyerine başladı.

Eddie Eagan anısına bastırılmış pul

Spor kariyerini sadece boksla sınırlamayan Eagan, 1932 Lake Placid Kış Olimpiyatları'nda ABD'nin dört kişilik bobsled (bob) takımının bir parçası olarak altın madalya kazandı. Bu başarı, onu hem yaz hem de kış olimpiyatlarında altın madalya kazanan ilk ve tek sporcu yaptı.

Ugo Frigerio

Ugo Frigerio, 1920 Olimpiyatları'nda iki altın madalya kazandı. 3 km yürüyüş ve 10 km yürüyüş kategorilerinde birinci olarak İtalya'ya zafer kazandırdı.

Ugo Frigrerio anısına bastırılmış pul.

Frigerio, 1924 Olimpiyatları'nda 10 km yürüyüşte altın madalya kazanarak başarısını sürdürdü. Ayrıca 1924'te 3 km yürüyüşte bronz madalya aldı. 1932 Olimpiyatları'nda 50 km yürüyüşte bronz madalya kazandı. Bu, onun son Olimpiyat madalyası oldu.

Paul Anspach

Belçikalı eskirimci Anspach 4 ayrı Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanmıştır:

1908 Londra Olimpiyatları'nda flöre takım kategorisinde gümüş madalya kazandı.

1912 Stockholm Olimpiyatları'nda, flöre takım kategorisinde altın madalya ve bireysel flörede bronz madalya aldı.

Paul Anspach anısına bastırılmış pul.

1920 Antwerp Olimpiyatları'nda flöre takım kategorisinde altın madalya ve epe takım kategorisinde de altın madalya kazandı. 

1924 Paris Olimpiyatları'nda epe takım kategorisinde bronz madalya kazandı ve kariyerine bir Olimpiyat madalyası daha ekledi.

Sanat ve edebiyat

1912 için planlanan ancak gerçekleştirilemeyen bu aktiviteler 1920 Antwerp Olimpiyat Oyunları'nda gerçekleşmiştir.

Yarışmaya dahil edilen alanlar şunlardır: Şehir planlama tasarımı, heykel, resim, edebiyat ve müziktir.

Şehir planlama tasarımı ve müzik dallarında altın madalyaya layık bir eser bulunmamış ve sadece gümüş ve bronz madalya verilmiştir.

İlk Olimpiyat temalı pullar, 1896 Atina Olimpiyatları'nda Yunan hükümeti tarafından bastırılmıştı. Daha sonra yapılan Olimpiyat oyunlarında ev sahibi ülkeler posta pulu bastırmadılar. Belçika hükümeti ise Antik Olimpiyatlar'ı simgeleyen 3 adet anma pulu bastırdı.

 

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.

 

Hayri Cem kimdir?

Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans).

1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu.

Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1912 Stokholm Olimpiyat Oyunları

Osmanlı Devleti'ni temsilen ilk kez 1906 Atina Ara Olimpiyatları'na İzmir'den ve Selanik'ten üç futbol takımı katılmıştı. Bu organizasyon, IOC tarafından Olimpiyat Oyunları olarak kabul edilmediği için, Osmanlı Devleti'nin katıldığı ilk Olimpiyat oyunları 1912 Stokholm oyunlarıdır

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1908 Londra Olimpiyatları

Açılış töreninde, sporcular ülkelerinin bayrakları ile Kral ve Kraliçe'nin önünden geçerek bayraklarını öne doğru eğmeleri gerekiyordu. ABD sporcuları bu kurala uymayarak Kral'ın önünden bayrakları dik olarak geçtiler. Finli sporcular ise Rusya bayrağı altında yürümeyi reddederek bağımsız yürüdüler

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1906 Atina Ara Olimpiyatları

Futbol turnuvasına dört takım katılmıştı: Danimarka ve Osmanlı Devleti'nden üç takım. Bu üç takımın ikisi İzmir diğeri ise Selanik'ten katılıyordu. İzmir'den katılan takımlardan biri Yunanistan adına turnuvaya katıldığı için diskalifiye olmuştu

"
"