16 Nisan 2023

Pilotların iş - özel hayat problemleri nelerdir?

Herhangi bir meslekte olduğu gibi, pilotlar da pek çok özel yaşam sorunu yaşayabilirler. Pilotların diğer mesleklerden farklı olarak yaygın olarak yaşadıkları iş-özel yaşam problemlerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz

1) Evden ve aileden uzak geçen zamanlar: Pilotlar genellikle uzun süreler boyunca seyahat etmek zorundadır, bu da çevrelerinden izolasyon, ailelerinden ve arkadaşlarından kopmaya yol açabilir. Özellikle arkadaşlık ilişkileri ve sosyal çevre ilişkilerinin sürdürülmesi bir süre sonra imkânsız hale gelebiliyor. Erken yaşta evlilik yapan pilotlar aile kurmak açısından daha şanslı sayılabilir.

2) Stres ve baskı: Pilotlar, her uçuşta yüzlerce yolcunun güvenliğinden sorumludur ve bu da muazzam bir stres, baskı yaratabilir. Bu strese hava koşulları, hava trafiğinde oluşan gecikmeler, teknik sorunlar, havayolu şirketinin pilot üzerindeki operasyonel baskıları gibi faktörleri eklediğimizde stres seviyesi pek çok mesleğin üzerine çıkabilir.

3) Düzensiz çalışma programı: Pilotlar genellikle sağlıklı bir iş-yaşam dengesinin korunmasını zorlaştırabilecek düzensiz bir iş programına sahiptir. Sabah çok erken saatlerde, gece geç saatlerde, hafta sonları ve çoğumuzun tatil yaptığı hafta sonu ve özel günlerde çalışırlar. Bu da sosyal etkinlikleri planlamayı veya sevdiklerinizle planlı zaman geçirmeyi zorlaştırabilir. Ayrıca uçuşunu gerçekleştiremeyen ekipler için acil durumlarda uçmak zorunda kalmak da erken zamanda yapılmış programları da bozar.

4) Sağlık sorunları: Uçmanın doğası, jetlag, uyku yoksunluğu ve radyasyona maruz kalma gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca pilotlar, uçmaya uygun olduklarından emin olmak için düzenli tıbbi kontrollerden geçerler. Bu sırada beklenmedik bir problem mesleklerini etkileyebilir hatta bitmesine sebep olabilir. Jet lag (uzun bir uçuştan sonra uyku düzeninin ve vücut saatinin bozulması) ve uyku yoksunluğu, acil durumlarda konsantre olma, karar verme ve hızlı tepki verme yeteneklerini etkilediği gibi, yaşam kalitelerini olumsuz etkiler. Maruz kaldıkları radyasyon kanser gelişme riskini artırabilir.

Kokpitte yüksek düzeyde gürültüye maruz kalmaları sebebiyle zamanla işitme kaybı ortaya çıkabilir. Uçulan yükseklikler nedeniyle gözlerde kuruluk, bulanık görme ve ışığa karşı artan duyarlılık gibi görme sorunları ortaya çıkabilir. Uçmanın stresi ve basınç değişiklikleri yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi kardiyovasküler problem riskini artırabilir. İsterseniz pilotların olası sağlık problemleri ve sebepleri başka bir yazının konusu olsun.

5) Özel ilişki problemleri: Uzun süreli ayrılık, düzensiz iş programları ve yüksek stres seviyeleri, pilotların arkadaşları ve aileleri ile olan ilişkilerini zorlayabilir. Pilotların iş-özel hayat dengesizliği, iş programları ile empati yapamayan partnerlerle ilişki yürütme zorunluluğu, uzun süreli ayrılıklar sebebiyle zayıflayan ilişki bağları, ilişkinin romantik ve cinsel boyutunda ortaya çıkan kalite problemleri, aile kurmada zorluk, sevdiklerinden uzun süre ayrı kalmalarından dolayı ortaya çıkabilecek sadakatsizlik ilişkilerde risk yaratan faktörler.

6) Finansal problemler: Pilot olmak çok pahalı bir eğitim gerektir, bu da çoğu durumda kişinin kendi kaynakları veya borçla finanse edilir. Bu borçların ödenmesi bazen çok zor hatta imkânsız olabilir. Ayrıca işe yeni başlayan pilotlar özellikle kriz dönemlerinde yüksek maaşlar kazanamayabilir ve daha yüksek bir gelir elde etmek için yılların deneyimi gerekebilir. İş programın düzensizliği aynı zamanda gelirin de düzensizliğine sebep olur. Gelirleri aydan aya tahmin etmek çok zor olabilir. Bu da borçlanarak veya taksitle sahip olunacak ürünlerde veya servette karar verme zorluklarına yol açar. Ayrıca pilotların işsizliği, havayolu iflasları, sektördeki gerilemeler ve hava yolculuğunda olan talep değişiklikleri -COVID dönemini unutmayalım- gibi faktörler sebebiyle sık rastlanan bir durumdur. Hatta bazı ülkelerde pilot sayısındaki yükseklik, rekabet şartlarının zorlaşmasına ve gelirlerin baskılanmasına sebep olabiliyor. Beklenmedik şekilde ortaya çıkabilecek sağlık bakım maliyetleri pilotların, özellikle önceden var olan sağlık problemlerine sahiplerse, pahalı olabilecek kendi sağlık sigortalarını ödemelerini gerektirebilir. Bu da ciddi bir finansal yük oluşturur. Ayrıca yaşanılan ve çalışılan yerlerin farklı olması sık rastlanan bir durumdur. Pilotların iş için yaşadıkları ve çalıştıkları yerleri değiştirmeleri gerekebilir, bu da standarttın üzerinde bir yaşam maliyeti oluşturabilir.

Yukarıda saydığımız tüm bu sorunlar önemli olsa da birçok pilotun iş hayatlarını maddi ve manevi açıdan tatmin edici bulduğunu belirtmek yanlış olmaz. Özellikle pilot açığının olduğu ülkelerde ve dönemlerde pek çok mesleğin standartlarının çok üzerinde gelir elde etmek mümkün.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Pilotlar uzun uçuşlarda ne yapar? Pilotlar uçuşlarda uyur mu?

Uzun uçuşlar zaman zaman pilotlara dinlenme fırsatı verse de pilotların uğraşması gereken pek çok uçuş aktivitesi vardır

Havalimanlarının kış şartları ile imtihanı

Heathrow Havalimanı Güvenlik Başkanı Ian Witter'ın dediği gibi "Hazırlıklı olmak demek doğru ekibe sahip olmak, en iyi kaynaklara ve bilgilere erişmek" demek

Pilotlar için hayat kurtaracak alışkanlıklar

Bir asker emeklisinin dediği gibi "rutinler hayat kurtarır

"
"