31 Mart 2025

Birleşmiş Milletler Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi ne diyor?

Sözleşme toplantı, protesto, gösteri hakkı ve özgürlüğü ile ilgili ne diyor? Yakalamalar ve tutuklamalar konusunda sözleşme neleri garanti ediyor?  Hak ve özgürlüklerin ihlalinde güvenlik kuvvetlerinin sorumluluğu nedir? 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta tutuklanmasıyla başlayan süreçte bugüne kadar süregelen protesto gösterilerinde gözaltına alınanların sayısı 2 bine yaklaştı. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç gösterileri “yasadışı” olarak tanımlamakla beraber bu hafta yaptığı bir açıklamada kamu düzenini bozmamak kaydıyla vatandaşların gösteri ve yürüyüş yapma hakkı olduğunu belirtip Birleşmiş Milletler sözleşmesiyle bu hakkın güvencede olduğunu vurguladı. 

Türkiye 16 Aralık 1966 tarihindeki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen “Birleşmiş Milletler Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi”ni 15 Ağustos 2000 tarihinde imzaladı. Bugüne kadar 193 BM üyesinden 173’ünün kabul ettiği sözleşme insan hakları ve demokratikleşme konusunda evrensel normları belirleyen en önemli uluslararası belgelerden biri olarak görülüyor.

Sözleşme 4 Haziran 2003 tarihinde TBMM’de onaylandı. 17 Haziran 2003 tarihinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da onanan sözleşmede o sırada Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ve tüm Bakanlar Kurulu’nun imzası bulunuyor. 

Sözleşme toplantı, protesto, gösteri hakkı ve özgürlüğü ile ilgili ne diyor?

Sözleşme yurttaşlara barışçı toplantı hakkı tanıyor. Buna göre bu hakkın kullanılmasına, yasalara uygun olarak konulmuş ve demokratik bir toplumda ulusal güvenlik ya da kamu güvenliği, kamu düzeni bakımından ve kamu sağlığının, genel ahlakın korunması ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması bakımından gerekli olan sınırlamalardan başka sınırlama getirilemez. (Madde 21)

Yakalamalar ve tutuklamalar konusunda sözleşme neleri garanti ediyor?  

Sözleşmeye göre hiç kimse keyfi olarak yakalanamaz veya tutuklanamaz; kanunun tayin ettiği sebeplere ve usule uygun olmaksızın özgürlüğünden yoksun bırakılamaz. Tutuklanan herkese, tutuklandığı anda, tutuklanma nedenleri ve hakkında ileri sürülen iddialar derhal bildirilmesi gerekiyor. Sözleşmeye göre bir suç işlediği iddiasıyla yakalanan ya da tutuklanan herkes, derhal bir yargıcın ya da yasalarla yargı erkini kullanmaya yetkili kılınmış bir başka resmi görevlinin önüne çıkarılacak ve uygun bir süre içinde yargılanma ya da salıverilme hakkına sahip olacaktır. Yargılanmayı bekleyen kişilerin gözaltında tutulmaları genel kural olmayacaktır; ancak, salıverme, sanığın duruşmalarda, adli takibatın diğer safhalarında ve gerekli hallerde hükmün infazında hazır bulunması için güvencelere bağlanabilir. Yakalanma ya da tutuklanma yoluyla özgürlüğünden yoksun bırakılan herkesin, mahkemenin gecikmeksizin tutuklamanın yasallığı konusunda karar vermesini ve yakalamanın yasal olmaması halinde, salıverilmesini kararlaştırması için mahkemeye başvurma hakkı vardır. (Madde 9)

Özgürlüklerinden yoksun bırakılan herkese insanca ve kişinin doğuştan sahip olduğu onura saygı gösterilerek davranılır. Sanık durumunda olan kişiler, istisnai durumlar dışında, hüküm giymiş kişilerden ayrı tutulacaklar ve hüküm giymemiş kişilerin statüsüne uygun ayrı işlem göreceklerdir. (Madde 10)

Yargılamalar

Sözleşmeye göre herkes mahkemeler ve yargı organları önünde eşittir. Herkes, bir suçla itham edildiğinde ya da bir hukuk davasında hak ve yükümlülükleri hakkında karar verilirken, yasalar uyarınca kurulmuş yetkili, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme önünde adil ve kamuya açık bir duruşma hakkına sahiptir. Demokratik bir toplumda ahlak, kamu düzeni ya da ulusal güvenlik gerekçeleriyle ya da tarafların özel hayatları bunu gerektirdiğinde, ya da özel durumlarda, mahkeme, açıklığın adalete zarar vereceği düşüncesine vardığı takdirde, mahkemenin gerekli gördüğü ölçüde, basın ve dinleyiciler duruşmaların tümü ya da bir kısmının dışında tutulabilirler. Ancak, küçüklerin çıkarları aksini gerektirmedikçe, ya da duruşmalar çocukların vesayetine ilişkin evlilikle ilgili uyuşmazlıklar hakkında olmadıkça, ceza ya da hukuk davalarında verilecek herhangi bir kararın aleni olması zorunludur. (Madde 14)

Hak ve özgürlüklerin ihlalinde güvenlik kuvvetlerinin sorumluluğu nedir? 

Bu sözleşme ile tanınan hakları ve özgürlükleri ihlal edilmiş olan her şahsın, bu ihlal resmi sıfatla görev yapan kişiler tarafından gerçekleştirilmiş olsa bile, etkin şekilde telafi edilmesini güvence altına almakla; böyle bir telafi talebinde bulunan herkesin haklarının yetkili yargı, yürütme ya da yasama organlarınca ya da Devletin yasal sisteminde öngörülen başka bir yetkili organ tarafından karara bağlanmasını ve yargısal telafi olanaklarının sağlanmasını güvence altına almakla; bu hukuki yollardan sağlanan kararların yetkili organlarca uygulanmasını güvence altına almakla yükümlüdür. (Madde 2)

Özel hayat ve haberleşme özgürlüğü 

Sözleşmeye göre hiç kimsenin özel hayatına, ailesine, evine ya da haberleşmesine keyfi ya da yasadışı olarak müdahale edilemez; hiç kimsenin şeref ve itibarına yasal olmayan tecavüzlerde bulunulamaz. (Madde 17)

Düşünce özgürlüğü

Herkes, kimsenin müdahalesi olmaksızın istediği düşünceye sahip olma ve düşüncelerini açıklama hakkına sahiptir; bu hak, herkesin, ülkesel sınırlara bağlı olmaksızın her çeşit bilgiyi ve fikri, sözlü, yazılı ya da basılı biçimde ya da kendi seçeceği herhangi bir başka biçimde araştırma, edinme ve iletme özgürlüğünü de içerir. Öngörülen bu hakların kullanılması, özel bazı görev ve sorumlulukları da beraberinde getirir. Dolayısıyla, bunlara bazı sınırlamalar da konulabilir; ancak, bu sınırlamaların yasalarda öngörülmüş olması ve başkalarının haklarına ve şöhretine saygı bakımından ve ulusal güvenliğin, kamu düzeninin ya da kamu sağlığı ve genel ahlakın korunması bakımlarından gerekli olması zorunlu olmalıdır. (Madde 19)

Seçme ve seçilme özgürlüğü

Her yurttaş, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka fikir, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğum ya da başka bir statü bakımından ayrımlara ve makul olmayan kısıtlamalara bağlı olmaksızın: (a) Doğrudan doğruya ya da özgürce seçilmiş temsilciler aracılığı ile kamu yönetimine katılma; (b) Genel, eşit ve gizli oyla belirli dönemlerde yapılan, seçmenlerin iradelerini özgürce ortaya koymalarını garanti eden gerçek seçimlerde oy kullanma ve seçilme; (c) Genel anlamda eşit olarak, ülkesinin kamu hizmetlerine girme hak ve fırsatına sahiptir. (Madde 25)

Sözleşme hangi koşullarda ve nereye kadar kısıtlamalar ve istisnalar sağlıyor?

Sözleşmeye göre ulusun hayatını tehdit eden ve varlığı resmen ilan edilmiş olan olağanüstü bir durumun ortaya çıkması halinde, sözleşmeye taraf devletler, uluslararası hukuktan kaynaklanan diğer yükümlülüklerine aykırı olmamak ve ırk, renk, cinsiyet, dil, din ya da toplumsal kökene dayalı bir ayrımcılık içermemesi kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde olmak üzere, bu Sözleşme'den doğan yükümlülüklerinden ayrılan tedbirler alabilirler. Ancak aykırılık hakkından yararlanmak isteyen sözleşmeye taraf devletler, hangi hükümleri uygulamaktan kaçındıklarını ve bu davranışta bulunmalarına yol açan nedenleri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri aracılığıyla, bu Sözleşme'ye taraf diğer devletlere derhal bildirmek zorundalar. (Madde 4/1)

Hangi koşullarda hükümetlerin sözleşmeyi uygulamamak için sunduğu istisnalar geçerli sayılmıyor?

Sözleşmenin yaşama hakkı, ölüm cezası, işkence ile ilgili maddeleri hiç bir şekilde istisnai durum olarak sayılmıyor. (Madde 4/3)

Yazarın Diğer Yazıları

Belgesel dalında Oscar'ı alan "Başka Ülke Yok" İsrail kamuoyunu ikiye böldü 

Film İsrail ve Amerika başta olmak üzere dünyada dağıtımcı bulmakta zorlanmasına ve sadece internette izlenebilmesine rağmen Rotten Tomatoes gibi film değerlendirme sitelerinde 100 tam puan almış ve son olarak Oscar da dahil olmak üzere 30’dan fazla ödül kazanmıştı

"Black Box Diaries": Japonya'nın cinsel taciz ve tecavüz karşısında kahreden sessizliği

Japonya’da cinsel saldırıya uğrayan kadınların yüzde 96’sı polise suç duyurusunda bulunamıyor. Bunun bir nedeni utanç olsa da diğeri de yargıya olan güvensizlik. Japonya’da bir kadın ile bir adam arasında geçenler her ne olursa olsun “özel yaşam” olarak değerlendiriliyor ve “kara kutu” adıyla anılıyor

Sıradan günleri "Mükemmel Günler"e dönüştürmek

Neşemizi kaybettiğimiz şu zamanlarda bir tuvalet temizlikçisinin bize ufak detayları fark etmeyi ve kendimizi sevmeyi öğretmesi mümkün

"
"