02 Ağustos 2024

Aşure ayının bitimiyle birlikte, tiyatrocu Genco Erkal'ı da uğurladık

2026'da kadın nüfusu, erkek nüfusunu geçecek ama bizim muhalif kanallarda her yer yine erkek dolu...


MedyaRadar sitesi, bütün dikkatine rağmen şikâyet üzerine engellenmekten kurtulamadı | 
Yaza doğru, Genco Erkal'ı Cihangir 22'de son görüşümdü... |
Yazıyı yazdığımız gün çeyrek finali garantileyen voleybolcu kızlarımız herkes gibi beni de sevindirdi |
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Cihangir'de de aşure kazanı kaynadı | 

***

Dünya, özellikle bizim Orta Doğu çok karışık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, "Gerekirse İsrail'e de gireriz" tehdidi savururken (yoksa, uyarısı mı demeliydim?) Netanyahu, İran'ın göbeğinde Hamas lideri İsmail Haniye'ye suikast düzenletip öldürttü. Ama ben bu hafta yazıya başlamadan önce aklımda tek bir şey vardı: Ta 1960'lardan beri tanıdığım, duayen tiyatrocumuz Genco Erkal'ın aramızdan ayrılması... Eğer yanılmıyorsam yıl 1961. Galiba orta okuldan liseye geçmişim, İzmir Karşıyaka'nın ünlü yazlık İpek Sineması'nda Kenterler oynuyorlar. Babam tiyatroya bayılmazdı ama annem beni elimden tutup Muhammer Teyzelerle birlikte oraya götürmüştü. İşte Genco Erkal'ı ilk kez orada izledim, içlerinde en genci olduğu için de kendimi ona yakın hissetmiştim, benim yaşım 13-14, onunki ise 22-23'tü. Genco Erkal ile teatral ilişkim, ta o zamandan başladı, Ankara Sanat Tiyatrosu'na, oradan Dostlar Tiyatrosu'na, oradan da mahalle arkadaşım Tülay Günal ile yaptığı Yaşamaya Dair'e kadar kesintisiz devam etti. Onu hep sevgi ve saygıyla andım, üstelik arada birkaç kez de iyi içmişliğimiz vardır. Bir tek ben değil, Türkiye tiyatrosu onun yokluğunu hep hissedecek. 

Bu arada Genco için bugün 14.00'te Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde bir anma töreni düzenlenecek. Daha sonra da sevgili arkadaşımın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek. 

Genco'yu ilk Karşıyaka'da açık havada seyretmiştim, en son da Kadıköy'de açık havada seyrettim... 
(Foto: Şengün Kılıç)

Aşure, Cihangir'e de uğradı 

Aşure ayı, tahmin edeceğiniz gibi üç muhtarımız Adnan Bal, Halil Kalafat ve Fehime Esen'in günler süren para toplamalarından ve çabalarından sonra Cihangir Park'ta yüzlerce, vallahi abartmıyorum belki de binlerce, kişinin katılımıyla kutlandı. Tabii ki sağ olsunlar yine tencereleriyle gelen komşu sayımız hiç az değildi. Neyse ki çok aşure vardı da tencerelere bile yetti. Katılanlar arasında, CHP'liler, DEM Partililer, Taksim İlk Yardım'ın sağlık personeli, birbirlerine aşure ikram ederek flörtleşen gençler, az kalsın unutuyordum, tabii ki mahallemizin sevgili Kemalistleri, hepsi vardı.  

Gelenlerin çoğunluğu tabii ki kadınlardı 

Magazin de kurtulamadı! 

Açık Radyo'nun sesini kesmeye çalıştıkları yetmedi, bu kez de MedyaRadar'a erişimi engellediler! Acıklı olan ne biliyor musunuz? Eğer Gonzo Haber Ajansı beni yanlış bilgilendirmediyse şikâyeti, aralarında Sabah'ın da bulunduğu Turkuvaz Medya yapmış; karar, onun üzerine alınmış! Duyduğuma göre, Turkuvaz Medya, iki haberi şikâyet etmiş, bütün siteye erişim engeli getirilmiş. MedyaRadar Genel Yayın Yönetmeni Denizhan Erkoç'un da "Turkuvaz Medya Grubu bir haberi gerekçe göstererek ‘tebligat ve uyarı’ olmadan bizleri susturmaya çalıştı. Belli ki, farkında olmadan ne kadar çok ‘fincancı katırını, ne kadar çok kurbağayı ürkütmüşüz" sözleri zaten her şeye ayna tutuyor. 

Farkındaysanız, RTÜK'ün Netflix, MUBI ve Blu TV'ye uyguladığı cezalara değinemedim bile!  

Gazeteci Zeynel Lüle şerefine 

Şu anda Tele1'in Ankara Temsilcisi olan ve de program yapan Zeynel Lüle, iki yıllık bir aradan sonra nihayet Cihangir'e geldi. Tabii onu bu çok kısa seyahatinde bile olsa yalnız bırakmayacağımız kesindi, öyle de oldu. İsim vermeyeyim, bol bol kaliteli viskiler içtik. Bana birileri yine kızacak ama ben hiç para ödemedim. Lüle, Tele1 eleştirilerimizin hiçbirini kabullenmedi ve sürekli genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tarafını tuttu. Bu arada fotoğrafta göremediğiniz Levent Gültekin de bizimle birlikteydi ama erken ayrılıp İstiklâl'e aktı... 

Tülay Günal, Gonzo Tuğrul, Gazi İpek, Zeynel Lüle, Ahmet Sever ve Gürsel Göncü 

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots 

* Meclis'te sabaha kadar durup yüzde 5 vergi indirimini görüşmek yerine sokak hayvanlarını öldürmenin önünü açan yasayı kabul etmeyi tercih ettiler ve sonra da tatile girdiler. Ne diyeyim, Allah sizi bildiği gibi yapsın!

* Siz bakmayın TRT'nin Olimpiyatlar'ın açılışında yaptığı karartmalara ve buna yapılan üzücü övgülere... Ben de Olimpiyatlar'ı becerebildiğim kadar seyrediyorum. Bütün başarılara sevindim ama şu anda bütün dikkatim çeyrek finale çıkan voleybolcu kızlarımızda... 

* Erkek nüfus egemenliği tam 86 yıl sonra, 2026'da kırılacakmış ve Türkiye'de kadın sayısı çoğunluğa geçecekmiş. "Muhalif medya"daki programlar da bundan nasibini alır umarım! Geçen hafta söz vermiştim bulaşmayacağıma sadece biçim olarak bulaşıyorum, son üç günde bütün tartışma programlarında sunucular dışında sadece bir tek kadın vardı, geri kalan herkes erkek tayfaydı. Kendi kendime bu konu hakkında söylenirken Ece Üner'in Halk TV Ana Haber sunucusu olacağını okudum. Sizce bir şeyler değişir mi? Ya da Ece Üner de Fatih Portakal, Selçuk Tepeli, İsmail Saymaz, Ahmet Hakan gibi ekranda seyirciye parmak sallar mı? 

Ece Üner 

Yine dayanamayıp, biçim olarak muhalif kanallara bulaşacağım. Ne olur arkadaşlar, programınıza katılan emekli askerlere "komutanım" ya da "paşam" diye hitap etmeyin! 

Hazır, en kısa mesafe fiyatı taksilerde 90 TL'den 100 TL'ye çıkmışken İstanbullu bir taksicinin İngilizce'ye katkısı olan "indi (landed)-bindi (boarded)" çevirisini kullanmadan geçemedim...  

* Victor Hugo; "Sefiller"den sonra bir de Türkiye'deki "Emekliler"i yazdı! Kapağını sunuyoruz! 

Linkler ve çağrılar 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin MedyaRadar'ın kapatılmasıyla ilgili yaptığı "Erişim engelleme kararlarının bu kadar rahat verilebilmesi bütün basının haberleri üzerinde caydırıcı etki yapmaktadır" açıklamasına ayrıca dikkat çekmek isterim. 

* Tüm Emekliler Sendikası, peş peşe gelen zamlara karşı 7 Ağustos'ta İzmir'de Üçyol Meydanı'nda eylem yapacak. 

Advertorial (!) 

#tarih dergisinin bu ayki sayısında suikastlardan “son anda kurtulan” liderler var.  Dünyayı nasıl değiştirdikleri anlatılıyor... Unutmadan, Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası gündem olan “bozkurt” işareti hakkındaki tartışmaların yakın tarihteki örneklerine değinmeyi de unutmamışlar.

Müzik önerisi 

Bugünkü müzik önerimiz; oyuncu arkadaşım Berrin Alganer Lenz'in Londra'da yaşayan kızı Alev Lenz'den... 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Dargeçit, Leyla, Narin ve diğerleri...

Bu haftaki spotumuz İnsan Hakları Derneği'nden... 44 yıl önce, 12 Eylül'de olanları hatırlıyoruz; 517 kişiye idam cezası verilmiş, 50'si infaz edilmiş, 300'ü kuşkulu bir şekilde ölmüş ve 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelenmişti...

Keşke dünyayı kadınlar yönetebilse...

Hiç değilse bari buradan söyleyelim, HomeRoom'da bu yazıyı yazarken nem gayet mutedildi...

Bu yazımda artık neden hiçbir yere çağrılmadığım konusunda ciddi ipuçları bulacaksınız

Çağrılmadığım "Hasret Giderelim" buluşması tatilde olanlar gidemedikleri halde çok kalabalıkmış...

"
"