21 Haziran 2024

Villalarda partiler | Pride Haftası | Filmmor | Ve bunlara yakışan Sezen Aksu...

Tatilin başından beri bizim Cihangir en sakin günlerini yaşıyor, inanmazsınız ama Cihangir Caddesi'nde bile park yeri var...

Leman Yurtsever ile bayramın ikinci günü İHD nöbetinde | 
Ece Aksoy, Hasan Cemal'in villasında ağırlandı | 
Bakalım Pride yürüyüşünün başına yine bir şey gelecek mi, gelmeyecek mi... | 
Sezen Aksu hakkında pek bir şey söylememiz gerekmiyor herhâlde | 

"Bayramınız kutlu olsun" mu diyeyim, "İyi tatiller" mi diyeyim bilemedim ama bildiğim tek şey, hayvanların kesildiği bu bayramda Türkiye'de en az 16 bin kişi kendisini de doğradı, trafik kazalarında onlarca kişi öldü ve binlerce kişi de yaralandı. Hac'da ise pek çok milletten en az bin kişi sıcaktan hayatı kaybetti. Alın size Kurban Bayramı... 

Cihangir'de ise benim tatilim fena geçmedi. İlk gün Babalar Günü'ne denk geldiği için eski akademisyen, yeni iş insanı İbrahim Cansızoğlu'ndan, tiyatro yazarı Bahar Çuhadar ve Dr. Onur Şimşek'ten pahalı viskiler geldi. Beni bir süre ucuz viski içmekten kurtardılar. Babalar Günü'nde torunum Asya'nın, babası Hüseyin ve annesi Gülizar'ı yanına alıp elimi öpmeye gelmesi günün en güzel anıydı. Tabii 45 dakika sonra sıkılarak parka gitmek istedi ve yanımdan ayrıldılar. 

İnanması biraz zor ama Kurban Bayramı'nın ilk günü Cihangir'deki vegan lokantası bile kapalıydı. 

İHD, tabii ki tatil yapmadı

Bildiğiniz gibi dün (20 Haziran) Mülteciler Günü'ydü. Benim de üyesi olduğum İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, mültecilere ilişkin 13 kurumun katılımıyla Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce açıklama yaparak, "Mülteci hakları, insan haklarıdır" dedi. Ben ondan önce iki gün de İHD'ye uğradım, asayiş berkemaldi. Anladığım kadarıyla İHD, mülteciler konusunda pek İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi düşünmüyor. Görmüşsünüzdür, İmamoğlu, her tarafa hak vererek İstanbul'da 2,5 milyon mülteci olduğunu söyledi ve "İstanbul'da nüfusun yüzde 18'i mülteci. Böyle bir artış olamaz. Mülteciye de haksızlık, İstanbulluya da haksızlık” demeyi tercih etti. Kusura bakmasın İmamoğlu, ben her zaman azınlık kimse onun yanındayım, mülteci veya değil... 

İHD, mültecilere yönelik hak ihlallerinin durdurulması çağrısını yaptı

Bizim ressamlarımız

Resim sanatıyla fazla ilgim olmadığını söyleyenlere cevap olarak Firuzağa Kahve'den  çekilmiş bu muhabbet anını yayımlıyorum. Sinemacı Sevilay Demirci ve yanımda bulunan dört erkek ressamın resimleri bayağı satılıyormuş. Kendileriyle fotoğraf çektirme ricamı keyifle kabul ettiler. Belli ki onlar da reklamın iyisi kötüsü olmaz diye düşünüyorlar. 

Gonzo Tuğrul, Hakan Gürsoytrak, Murat Akagündüz, Sevil Demirci, Nuri Kuzucan ve Sinan Demirtaş

Ece Aksoy, sosyetede yeniden boy gösterdi 

Yıllardır Ece Bar'da hepimizi tedrisatından geçiren Ece Aksoy, epeydir uğraştığı sağlık sorunlarını belli ki alt etti. Hasan Cemal ve Ayşe Cemal'in beni davet etmedikleri ev partisinde çok iyi eğlenmişler. Bana fotoğraf göndermeyeceklerdi ama ben Gonzo Haber Ajansı aracılığı ile aşağıdaki fotoğrafa ulaştım.

Bu arada Hasan Cemal bana mesajlar atarak Gonzo gazeteciliğin ne olduğu konusunda -sanki ben bilmiyormuşum gibi- makaleler gönderdi...

Mutlaka siz de biliyorsunuzdur ama hem Hasan Cemal hem Ece Aksoy benden birkaç yaş büyükler. Beni çağırmış olsalardı, yaşlarını vurgulamazdım. Ama bensiz bu kadar mutlu görünmelerini biraz kıskandım. 

Oyuncu Aslı Altan, benden 2 yaş büyük Hasan Cemal, yine benden 2 yaş büyük oyuncu Deniz Türkali, İstanbul'un gece hayatında uzun süre egemenlik kuran Ece Aksoy ve herkesten genç Ayşe Cemal

Diriliş Gonzo 

Geçen haftaki -bir kereye mahsus olan- şovumun yankıları hâlâ sürüyor. O kadar çok insan fotoğraf çekmiş ki sürekli görmediğim yeni fotoğraflarım ortaya çıkıyor. İşte bunlardan bir tanesini de arkadaşım Ceren Kumbasar Mumay yolladı. Kimseye göndermede bulunmuyorum ama Diriliş Ertuğrul'dan daha yakışıklı görünmüyor muyum Allah'ınızı severseniz? Lütfen Hülya Koçyiğit'in damadıyla bir sorunum olduğunu düşünmeyin, o da ekmek parası peşinde, hangi partiyi desteklerse desteklesin, bana ne! 

Elinizi vicdanınıza koyun, Diriliş Ertuğrul mu, Diriliş Tuğrul mu?

Eliçin ortalıkta görünmeye başladı 

Halk TV'ye geçtiğinden beri epeydir Cihangir'de pek gözükmeyen Işın Eliçin'i nihayet bu hafta gördüm. Hayatından memnundu, çünkü hem cumartesi ve pazar günleri 15:00-16:00 arasında Sınırsız programını yapıyor hem de ciddi bir editörlük görevi var. Kaç lira ücret aldığını ise söylemedi. 

"Muhalif kanallardaki" programlar bana biraz baygınlık getiriyor ama Eliçin'in programını seviyorum  

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots

Hatırlayacığınız üzere geçen hafta bir anket yapmıştım. Fatih Portakal mı, Selçuk Tepeli mi yoksa İsmail Saymaz mı daha çok parmak sallıyor diye sormuştum. İtiraf edeyim ki katılım beklediğimden düşük oldu. Hatta, ciddi bir okur grubu, beni bu üç kişiyi kıskanmakla suçladı. Evet kabul ediyorum, üçü de benden ünlü diye kıskanıyorum ama bu onların parmak salladığı gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Eğer sonucu çok merak ediyorsanız, berabere kaldılar. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, Fatih Portakal'ın kaptanıyla Ege sahillerinde denizlere açılacak kadar keyfinin yerinde olması sebebiyle onu biraz daha fazla kıskandım. 

* Sınıf arkadaşım Hale Boysal, Amerika'dan gelen oğlu sinemacı ve yazar Bilge Ebiri ile beni Kaktüs'e yemeğe götürdü. Tabii ki hesabı o ödedi. Torunu ve abisi Haydar Boysal da bizimle birlikteydi. Bundan bahsetmezsem beni öldürürdü, bu yüzden gece vakti editörüm Gözde Yel'i aradım ve eklettim... Bu arada Bilge Ebiri'nin babası Kutlay Ebiri okuldan arkadaşımdı ve solcuydu. Sonradan Dünya Bankası'na girmişti... 

Linkler ve çağrılar 

Kuir feminist bir göz ve deneyimle fotoğraflar üreten sanatçı Üzüm Derin Solak’ın ikinci solo sergisi haziranın son haftasında Asena Hayal’in küratörlüğünde Beyoğlu Noh Extended’da açılıyormuş. Pride Haftası'nda açılacak olan sergide Beyoğlu’na, gece hayatına, LGBTİ+’lara dair işler yer alacak olması hoşuma gitti. 

*  İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, 24-30 Haziran boyunca Pride için çeşitli etkinlikler düzenleyecekmiş. Etkinlik takvimi için Instagram sayfalarına bir göz atıverin.

İHD Ankara Şube LGBTİ+ Hakları Komisyonu, 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü’nde "Bizler buradayız, gitmiyoruz! Var olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyor ve her yürüyüşümüzün onur yürüyüşü olduğunu bildiriyoruz!" açıklamasını yaptı. 

Advertorial (!)

* Bu kadar radikallikten sonra feministleri, yani 21. Filmmor Kadın Filmleri Festivali'ni atlamamız beklenemezdi. Bu yılın parolası, bütün dünyanın feci halde ihtiyaç duyduğu "Barış". Festival, "Filistin'i İşlemek" filminin online gösterileceği ‘Açık Seans’ ile başladı.

Müzik önerisi 

Tatil dolayısıyla Adalar çok hareketli. Bir de malumunuz, minibüs protestolarıyla Adalar pek gündemde. Biz de Sezen Aksu'nun "Ada vapuru yandan çarklı" şarkısının, bu haftaya uygun olacağını düşündük...  

Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü.

Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.

İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı.

Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi.

1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Keşke dünyayı kadınlar yönetebilse...

Hiç değilse bari buradan söyleyelim, HomeRoom'da bu yazıyı yazarken nem gayet mutedildi...

Bu yazımda artık neden hiçbir yere çağrılmadığım konusunda ciddi ipuçları bulacaksınız

Çağrılmadığım "Hasret Giderelim" buluşması tatilde olanlar gidemedikleri halde çok kalabalıkmış...

Havalar çok çok sıcak, ormanlar cayır cayır yanıyor; tatilciler yavaş yavaş geri dönüyor

Yazıyla hiçbir ilgisi yok ama ne olur birileri İstanbul'da arabalar kadar çok olan motor terörüne bir çare bulsunlar

"
"