DİĞER
"Birkaç kişinin, bir kurulun ya da birkaç yazar veya editörün oturup yılın en’lerini seçmesi, sonra bu seçimleri nesnel bir listeymiş gibi sunması yerine, zaten halihazırda oluşmakta olan bir listenin eksik gediklerini tamir etmek – her bir öneriyi gerekçelendirerek, yani öznel seçimleri nesnel gerekçelerle temellendirerek…"
Geçen ay K24'te yayımlanan yazıların bazılarından oluşan bir derleme... K24 veritabanında her an bulabileceğiniz bu yazıları bütün bir ayın toplamı olarak bir araya getirdik: Gözden kaçıranlar için Şubat ayına genel bir bakış.
"Umutsuzlukla 'Sözün bittiği yerdeyiz' diye bir başlık atılmıştır günün birinde, sözün hiçbir zaman bitmeyeceği, bitemeyeceği, bitmemesi gerektiği düşünülmeksizin – belki de düşünülerek, sadece bir çığlık olsun, birilerinin dikkati çekilsin diye... Sonra sonra sakız olur bu deyiş, içi boşalır, her korkunç haberin ardından bir de bakarız, aynı yere, 'sözün bittiği yer'e gelmişiz."
Boğaziçi'nin Büyük Çöküntüyle doğuşu / Boğaz'ın suları çekildiği zaman / Gezegen24 / Kıraathane İstanbul Kitap Şenliği / "muhalefete şenliği egemen kılmak"
"Covid-19 ile yatıp kalkarken, gözümüzün önünde virüs sayısız mutasyon geçirmişken evrimden daha çok söz edilmesini beklemek beyhude olabilir – tıpkı aşıların önemi ayan beyan ortaya çıkmışken aşı karşıtlığının azalmayışı gibi. İnsanın Kusurları, sebatlı evrim karşıtlarını bile evrimin işleyişine ikna edebilecek kadar sade ve eğlenceli bir kitap."
"Denemenin hoş ama boş şeylerden ibaret olduğuna dair yaygın önyargıyı kıran Türkçedeki sayılı denemeciden biridir Orhan Koçak. Eleştirmenliği bu vasfını bir parça gölgelemiştir diyebilir miyiz? Okurları üslubunun, dilinin, ironisinin ve mizahının kıymetini uzun zamandır bilir bilmesine, ama onu denemeci olarak da tescil etmek gerekir sanki – kendisinin bundan hazzedeceğini sanmasam da."
K24 altıncı yaşına girerken, pandemiyle geçen bir yılın getirdikleri: "Basılı ya da elektronik: Bu site kurulduğu günden beri kitaplara, bizi biz yapan hikâyelere adanmış durumda."
Kökleşmiş ayrımcılıklara ve cinsiyetçiliğe sürdürülebilir ve kurumsal bir şekilde karşı koymanın imkânlarını aramak ve yeni dayanışma zeminleri yaratmaya çalışmak...
10 Ekim 2015'te kaybettiklerimizi anmak için yapılmış duyarlı ve özenli çalışmalar: 62 yazarın 85 kişiyi anlattığı, "yasını tuttuğu yakınlarının hikâyelerini anlatmayı kabul edenlerin ve o hikâyeleri dinleyip yazanların eseri" olan Barış Portreleri ve iki belgesel film; Ah ile Ölüm Ne Yana Düşer Usta...
"Kitap/Kültür/Kritik dışında K24’ü tanımlayan dördüncü bir K daha var: Katılım."
En etkili ve popüler sol düşünürlerden antropolog David Graeber henüz 59 yaşında beklenmedik bir şekilde öldü. Akademisyendi, Occupy hareketinin etkili eylemcilerindendi, karmaşık konuları herkesin okuyabileceği şekilde yazabilen popüler bir yazardı, kışkırtıcı ve spekülatif bir teorisyendi...
"Felsefenin henüz bilim tarafından çözülmemiş problemlerden ibaret olduğu, bilimin sınırları genişledikçe felsefenin sınırlarının daralacağını ileri sürenler hâlâ bulunmakta. Bilim dediğimiz şeyin felsefeden doğduğu açıktır, tarihe bakıldığında pek çok felsefi problemin bilimsel gelişmelerle artık problem olmaktan çıktığı da görülebilir – ama bütün felsefe?"
Daha Fazla
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık