20 Temmuz 2024

Paris Olimpiyatları 2024 üniforma tasarımında altın madalyam şimdiden Moğolistan'a

Son yıllarda moda ve spor iş birliğinin zirveye çıkmış olması, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Açılış Töreni'ni ne katılacak olan ülke sporcularının kostüm tasarımlarına olan beklentinin de yüksek olmasına neden oldu. "Modanın Başkenti'' Paris'in ev sahibi şehir olması, tasarımcıları ve moda eleştirmenlerini heyecanlandırırken, Moğolistan ekibinin tören kostümü bir adım öne geçerek tam not aldı

26 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek olan 33. Yaz Olimpiyatları için hazırlıklar tamamlanmış durumda. Uzun zamandan beri süregelen büyük ölçekteki inşaat projelerinden bıkan Parisliler, şimdi de şehre gelecek olan yabancı turistlere evlerini kiraya verip tatile çıkma planlarını gerçekleştiriyorlar.

2024 Olimpiyatları'nın Paris'te gerçekleşecek olması moda dünyasını da harekete geçirmiş ve bu küresel çaptaki spor etkinliğinde rol almak isteyen dev markalar uzun zaman önce kolları sıvamıştı.

Lüks dünyasını yöneten LVMH grubunun öncülüğündeki sponsorluk listesinde, Berluti, Louis Vuitton, Dior, Chaumet, Ralph Lauren, Ben Sherman gibi prestijli markalar ve Nike, Puma, Adidas, Lululemon Athletica gibi spor devleri yarışıyor.

Lüks ve spor giyim kodlarının birbirine yaklaşarak yarattıkları yeni estetik algı Paris Olimpiyatları'nda zirveyi görecek gibi görünüyor. Tüm katılımcı ülkeler, Paris'e gönderecekleri sporcuları için ünlü marka ve tasarımcılarla anlaşarak moda gösterisine dönüşecek olan açılış töreninde beğeni almak için hazırlandılar.

Cumhuriyet tarihimizde ilk kez 1924 yılında olimpiyatlara katılan Türkiye, Paris'te 100. yılını kutlayacak. 21 farklı branşta ülkemizi temsil edecek olan 176 sporcumuzun seyahat ve seremoni kıyafetleri 2020 yılında olduğu gibi yine Vakko tarafından tasarlandı.

Farklı boyutlardaki yatay ve dikey kırmızı - beyaz çizgi detayı ön plana çıkarılarak tasarlanmış olduğunu gözlemlediğim koleksiyon; rahat, kullanışlı ve şık - spor bir görüntü sergiliyor.

Ev sahibi Fransa, LVMH grubunun sahip olduğu lüks markalardan biri olan Berluti imzalı tören kostümlerini hazırladıkları bir video ile basına sundu.

Moda editörü Carine Roitfield'in danışmanlığı ile tasarlanan kostümler, Fransa'nın lüks anlayışı kodlarının bir yansıması olarak kabul edilebilir.

Gece mavisi renkteki mükemmel kuplu smokin ceketlerin, özel bir teknikle patine edilmiş mavi kırmızı beyaz renklerdeki degrade şal yakası ve sol cebindeki işlemeli küçük olimpiyat logosu bir hayli şık görünüyor. Kadın sporcularda kolsuz olarak tasarlanan smokin ceketlere beyaz gömlek eşlik ediyor. 

Amerika Birleşik Devletleri'nden katılacak olan sporcuların tören kıyafetleri ise moda dünyasının dev marklarından Ralph Lauren imzasını taşıyor.

206 ülkenin katılımı ile çeşitli spor disiplinleri dallarında gerçekleşecek olan 2024 Paris Olimpiyatları'nın küresel prestiji tartışılmaz. Tüm ülkelerin özenle hazırlatmış oldukları tören kıyafetlerinde, birçok eleştirmen gibi benim de altın madalyam Moğolistan'a gidecek gibi görünüyor.

2015 yılında başkent Oulan – Bator'da doğan Michel & Amazonka markası tarafından hazırlanan kıyafetlerin tanıtım spotu tüm dünyada tıklama rekoru kırmış durumda.

Moğol giyim kültüründen yola çıkılarak tasarlanan işlemeli kaftan, beyaz uzun etek gibi detaylar, üniformalara tartışılmaz estetik görseller katmış.

Moğolların 3200 yıllık geçmişinden gelen atçılık geleneğinin de vurgulandığı kostüm tasarımlarının bu kadar beğeni toplamasını, belki de Avrupa''dan uzak olmanın verdiği bir avantajın sonucu olarak yorumlamak mümkün. 

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Yeni slogan: Ağırbaşlı, mütevazı, minimalist ol

Tasarımcı Jools Lebron'un çalışan kadınlara yönelik yayınladığı "Nasıl ağırbaşlı olunur" başlıklı videosunda kullandığı "very denure, very mindful" sözleri, dakikalar içinde tıklanma rekoru kırarak sosyal medyada viral oldu. Türkçe karşılığını "dikkatli, ağırbaşlı, mütevazı" olarak nitelendirebileceğimiz bu sözler, hızla yayılıp moda dışındaki disiplinleri de etkiledi

Kırmızı halıda Hollywood nostaljisi

Dünyanın en eski sinema etkinliği olan Venedik Film Festivali (La Mostra De Venise), 81. kez kapılarını açtı. Galaya katılan ünlü yıldızların seçmiş olduğu kostümler, Holywood'un altın çağını hatırlatır nitelikte idi. 28 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmekte olan prestijli etkinlik süresince seçkin davetliler dışında  7. Sanat'a âşık sinemaseverler de aday filmleri izleyebilecekler

Hızlı moda sektörünün lokomotif markası Zara sınıf atlıyor

Yeni bir moda anlayışının kodlarını yaratma stratejisi çerçevesinde, far markası Zara'nın rotasını değiştirme kararı alan İnditex Grubu lüks sektörüne göz dikti. Berchka, Massimo Dutti, Pull & Bear, Oysho ve Stradivarius gibi başarıya ulaşmış hızlı moda markaları da İspanyol şirketinin bünyesinde yer alıyor 

"
"