01 Ağustos 2024

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1908 Londra Olimpiyatları

Açılış töreninde, sporcular ülkelerinin bayrakları ile Kral ve Kraliçe'nin önünden geçerek bayraklarını öne doğru eğmeleri gerekiyordu. ABD sporcuları bu kurala uymayarak Kral'ın önünden bayrakları dik olarak geçtiler. Finli sporcular ise Rusya bayrağı altında yürümeyi reddederek bağımsız yürüdüler

Bu Olimpiyat Oyunları da, 1900 Paris ve 1904 St. Louise gibi bir fuarın bünyesinde gerçekleştirilmiştir.

1908 Franco-British Exhibition, Londra'da 14 Mayıs - 31 Ekim 1908 tarihleri arasında düzenlenen büyük bir uluslararası fuardı. Sergi, İngiltere ve Fransa arasındaki Entente Cordiale anlaşmasını kutlamak amacıyla organize edilmiştir. Sergi, White City olarak bilinen Batı Londra'daki geniş bir alanda gerçekleştirildi.

Olimpiyat Oyunları ise 17 Temmuz 1908'de başlamış ve Fuarın bitiş tarihi olan 31 Ekim 1908'de sona ermiştir.

Oyunların açılışını Kral VII. Edward ve Kraliçe Alexandra birlikte yapmışlardır. Oyunlara 22 ülkeden 2035 sporcu katılmıştır.

Kral VII. Edward ve Kraliçe Alexandra

Oyunların açılış töreni gerilimli oldu. O dönemde ABD ile İngiltere arasında birçok anlaşmazlık vardı. Özellikle, iki ülke arasındaki denizcilik hakları ve ticaret konularındaki anlaşmazlıklar, zaman zaman gerilimlere neden oluyordu. Bunun yanı sıra, İngiltere'nin sömürgecilik politikaları ve İrlanda sorunu bu gerilimi artıyordu.

Finlandiya ise Rusya'nın bir bölgesi olarak kabul edildiğinde, bağımsız olarak katılmaları engellenmişti.

Açılış töreninde, sporcular ülkelerinin bayrakları ile Kral ve Kraliçe'nin önünden geçerek bayraklarını öne doğru eğmeleri gerekiyordu. ABD sporcuları bu kurala uymayarak Kra'lın önünden bayrakları dik olarak geçtiler.

Finli sporcular ise Rusya bayrağı altında yürümeyi reddederek bağımsız yürüdüler.

Bu Olimpiyat Oyunları'nda da yeni spor branşları ve dalları yarışmalara dahil edilmiştir. Atletizmde 400 metre takım koşusu ve 1600 metre bayrak yarışları ve 100 km bisiklet yarışları bu yeni yarışma kategorilerinden bazıları idi.

Bu Olimpiyat Oyunları'nda yaşanan ilginç bir olay da Maraton yarışlarında yaşanmıştır. Dorando Pietri adlı İtalyan atlet yarışın son bölümünde aşırı yorgunluktan dolayı bitiş çizgisine ulaşmakta zorlanmış ve yarış yetkilileri tarafından fiziksel olarak desteklenmişti.

Bu yardım nedeniyle, ilk olarak birinci olarak bitirdiği ilan edilmesine rağmen, daha sonra diskalifiye edilerek zaferi Amerikalı Johnny Hayes'e verilmiştir.

1908 Olimpiyatları'nın ilginç bir yanı da kış sporlarına giren buz pateni ve daha sonra Olimpik spor kategorisinden çıkartılacak olan çim hokeyi, motorbot ve yatçılık yarışmalarının düzenlenmiş olmasıdır.

İlk kez Avusturalya ve Yeni Zelanda, Australasia adı altında yarışmalara tek bayrak altında katılmışlardır. Çim hokeyinin de bu ülkenin talebi üzerine yarışmalara dahil edildiği yazılmıştır.

1900'lü yılların başı Sanayi Devrimi'nin yükselişe geçtiği yıllardır. Sanayileşmede ileri çıkmış ülkeler ürünlerini pazarlayabilmek için büyük fuar ve sergiler açarlardı. Bu fuar ver sergileri ilginç kılmak için, müzik, tiyatro, eğlence programları düzenlerlerdi.

1900 Paris, 1904 St. Louise ve 1908 Londra Fuarları spor müsabakalarının da dahil edilmesinin amacı bu fuarları popülerliğini artırmaktır. Bu fuarlardaki yarışmaların Olimpik olarak kabul edilmesine şahsen katılmıyorum. 1896 Atina Olimpiyatları'ndan sonra, sadece Olimpiyat Oyunları olarak gerçekleştirilen ilk organizasyon 1912 Stokholm oyunlarıdır.

 

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.

 

Hayri Cem kimdir?

Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans).

1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu.

Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1920 Antwerp Olimpiyat Oyunları

1920 Olimpiyat Oyunları, 20 Nisan - 12 Eylül 1920 tarihleri arasında Belçika'nın Antwerp şehrinde yapıldı. Bu oyunlar, I. Dünya Savaşı'ndan sonra düzenlenen ilk Olimpiyat Oyunlarıydı

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1912 Stokholm Olimpiyat Oyunları

Osmanlı Devleti'ni temsilen ilk kez 1906 Atina Ara Olimpiyatları'na İzmir'den ve Selanik'ten üç futbol takımı katılmıştı. Bu organizasyon, IOC tarafından Olimpiyat Oyunları olarak kabul edilmediği için, Osmanlı Devleti'nin katıldığı ilk Olimpiyat oyunları 1912 Stokholm oyunlarıdır

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1906 Atina Ara Olimpiyatları

Futbol turnuvasına dört takım katılmıştı: Danimarka ve Osmanlı Devleti'nden üç takım. Bu üç takımın ikisi İzmir diğeri ise Selanik'ten katılıyordu. İzmir'den katılan takımlardan biri Yunanistan adına turnuvaya katıldığı için diskalifiye olmuştu

"
"